Güncelleme Tarihi:
TURKCELL’in gelenekselleşen ‘Türkiye’yi Büyüten Kadınlar Buluşuyor’ etkinliğinin 4’üncüsü dün gerçekleştirildi. Toplantıya iş dünyasından 600’e yakın kadın katıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Turkcell’in farklı iş alanlarında çalışan kadınlara ve hikayelerine yer verme amacıyla düzenlediği toplantının açılışını sanatçı Candan Erçetin yaptı. Toplantının açılış konuşmalarını ise Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Doğan Tv Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gerçekleştirdi. Toplantının deneyim aktarımı bölümünde ise 2014 yılının örnek öğretmeni, dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren ilk Türk öğretmeni olan Dilek Livaneli, girişimci Ahu Serter, Coca Cola Türkiye, Kafkasya ve OrtaAsya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas vardı. Cüneyt Özdemir moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Fark Yaratanlar’ söyleşisinde köy öğretmeni Dilek Livaneli’nin konuşması hem duygulandırdı hem de güldürdü.
Toplantıda Turkcell’in kadınlara yönelik olarak hazırladığı sosyal sorumluluk projelerinin de sunumu yapıldı. Ekonomiye Kadın Gücü programında desteklenen kadın girişimciler ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla 12 yıl önce başlatılan Kardelenler projesinin genç kızlarının öyküleri paylaşıldı.
100 BİN KARDELEN
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın konuşmasının başında kısa süre önce öldürülen Özgecan Aslan’ı andı ve bu olaydan sonra ‘simsiyah’ ilanıyla olaya tepkisini ortaya koyan Filli Boya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Akpınar’a özel ödül verdi.
Kocabaş, daha sonra Turkcell’in kadınlara yönelik projelerini aktararak konuşmasına başladı. Kocabaş, ’15 yılda 100 bin genç kıza ulaştık’ diyerek sözlerini Kardelen Sabahat Uçal’ın hikayesine bağladı. Turkcell’in Kardelenler projesine lisede okuduğu yıllarda katılan bir genç kızdı Sabahat Uçal. Şu anda Finlandiya’da çalışan bir kimyager. Küçük bir dokunuşla hayatın nasıl değiştiğine güzel bir örnek.
Hem el uzattıkları kadınları anlattı Kocabaş hem de kadına yönelik şiddetle ilgili düşüncelerini paylaştı:
‘Turkcell olarak kadınların iş ve özel hayatında özgür olduğu bir dünyaya kavuşması için eğitimde ve işte fırsat eşitliğini sağlamak hedefiyle yıllardır kadınları destekleyen projelere imza atıyoruz. 15 yıldır yürüttüğümüz Kardelenler’le bugüne kadar sağladığımız burs 100 bine ulaştı. Ayrıca dar gelirli girişimci kadınlarımıza TİSVA işbirliğinde mikrokredi sağlıyoruz. Ekonomiye Kadın Gücü (EKG) programımız ile 70 bin kadına ulaştık, 4 yılda 100 bin kadınımıza ulaşmayı hedefliyoruz.’
Gazİantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gaziantep’ten üniversite okumak için ayrıldığını ve yaşadığı zorlukları da kadınlarla paylaştığı bir konuşma yaptı. Şahin, “Bu ülkeyi çok iyi analiz etmeliyiz. Güçlü ve zayıf yanlarımızı çok iyi masaya yatırmalıyız. Yeni dünya düzeninde yeni yönetici modeli olarak artık kas gücü bitti, kafa gücü önemli. O da biz kadınlarda fazlasıyla mevcut. Böyle baktığınız zaman eğitim ve sağlığını tamamlayan kız çocuğu birey olarak artık kendi hayatını planlayabiliyor, bir vatandaş olarak kendi ailesinden bağımsız olarak ne okuması gerektiğini, nasıl işe girmesi gerektiğine karar veriyor, bu gücü elde ediyor. Bizim iki basamak, eğitim ve sağlık olmazsa olmazımız. Mutlaka fırsat eşitliği ve pozitif ayrımcılıkla bunu başarmamız gerekiyor.
Kadını aklı, potansiyeli ve eğitimi ile ekonomik kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyorum. Şimdilerde yüzde 14 olan meclisteki kadın oranının önümüzdeki dönemlerde siyasi arenada daha fazla kadın yer almasıyla artacağına inanıyorum. Kadın oranının yüzde 25 bandını aşması gerekiyor. Kadınlar olarak öncü mücadelelerimizden biri bu olmalı” diye konuştu.
TÜSİAD’ın ilk kadın başkanı ve Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, konuşmasında hem kadın istihdamı,eğitimi, sosyal normlar ve ülke politikalarına hem de kadına yönelik şiddete yer verdi.
Arzuhan Doğan Yalçındağ şunları söyledi:
“Kadınlar toplum içinde var olma mücadeleleri, üstlendikleri sorumluluklar ve roller nedeniyle karmaşık yapıları yönetme konusunda doğal bir yeteneğe sahipler. Erkeklere göre daha çok duygusalız. Kadın yöneticilerin olduğu yapılarda sezgilerin daha kuvvetli olduğunu gözlemledim. İş hayatında çoksesliliğe ve çeşitliliğe inanıyorum. Dünya geliştikçe kadın-erkek eşitsizliği daha görünür oldu ve artık asıl sorunun zihinlerimizde olduğunu biliyoruz. Paradigmaları bir kenara bırakıp zihnimizi değiştirirsek cinsiyet eşitsizliğini çözdüğümüz toplumsal dönüşüme imza atabiliriz. Topluma rol model olan kadınlar ve kızlar daha çok göz önünde olmalı. Eğitim kadınların hayatındaki kırılma noktası. Yeterli eğitimi almamış kadınların istihdamına katılmaları erkeklere göre daha zor oluyor. Kadınların iş hayatına katılımı hem ülkelerin kalkınması hem de şirketlerin başarısı için önemli.
Ülkemizde her üç kadından biri şiddet görüyor ve biz hâlâ Özgecan’ları kaybediyoruz. Kadınların üzerinde korkuya dayalı bir baskı kurulmaya çalışılıyor. Bunlar bizi yıldırmayacak ve her türlü cahilliğin üzerine gideceğiz. Yaşar Kemal’in o güzel sözünü anımsatmak isterim: ‘İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer alır’ Özgecan ile yaşadıklarımız pek çok yaşananı gün ışığına çıkardı. Sosyal medyadan tanıdığımız tanımadığımız ne çok kadın taciz yaşamış. İçinde saklamış, yalnız aşmaya çalışmış yaşadıklarını. Oysa ki yalnız değiller, yalnız kalmamalılar. Farkında olalım, farkındalık yaratalım. Değişim için buna ihtiyacımız var. Bu açıdan sokağa çıkan kadınları tüm dünyada, aktivistleri, konuya dikkat çekmek için yapılan aktivite ve protestoları destekliyorum. Haklarımıza sahip çıkmalıyız. Zaten bu demokrasinin vaz geçilmez bir unsuru değil mi? Dünyanın ve ülkemizin kadın-erkek eşitliği konusunu aşacağına inanıyorum; sadece yılmadan umudumuzu kesmeden çalışmamız gerekiyor; bu da bizim tarihimizin biz insanlara yüklediği misyon. Sadece kadınlara değil tüm insanlığa yüklediği bir misyon. Sorumluluğumuz büyük ancak bu büyük sorumluluğu taşıyacak kadar da güçlü yaratıldık. Yüreğimiz güçlü. Güçlü olduğumuza etki alanımızın genişliğine önce kendimiz inanalım.”
Toplantının ‘Fark Yaratan’ bölümünde Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nce ‘Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni’ arasında gösterilen Dilek Livaneli’nin konuşması çok ilgi çekti. Livaneli’nin köyde yalnız çocuklar için değil okuma yazma bilmeyen kadınlara yönelik yaptıkları ve köyde yarattığı dönüşüm de ilgiyle dinlendi. Samsun’un Kumköy’ünü tiyatro, opera, sinema ile tanıştıran Livaneli harika bir rol model.
‘KARDELEN’ MAVİLİ ÖĞRETMEN OLDU
Toplantıya Mardin’den ilkokul öğretmeni Mavili Akbudak da katıldı. Mavili 10 çocuklu Diyarbakırlı bir ailenin kızı. Babası imam. Kardelen projesiyle birlikte üniversite bitirip meslek sahibi oldu. Evlendi, öğretmenlik yapıyor. Dün Mavili örnek Kardelen olarak sahnedeydi. Akbudak ile birlikte sahneye Hürriyet Muhabiri
Elif Ergu da çıktı. Akbudak’ın 13 yıldır mentorluğunu yapan Ergu, “Gurur duyuyorum. Mavili şimdi öğrencilerine çok güzel bir örnek oluyor” dedi.
- Turkcell Kardelenler projesiyle her yıl 10 bin genç kıza burs veriyor
- Bugüne kadar 100 bin burs verildi
- 17 bin Kardelen liseyi bitirdi
- 1800 Kardelen üniversiteyi bitirdi
- Turkcell’in Ekonomiye Kadın Gücü programından 70 bin kadın yararlandı