Güncelleme Tarihi:
BANKALARARASI Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 2011 yılında kartlarla 546 milyar lira harcandı. Bu harcamaların 255 milyar lirası banka kartları, 291 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken, kartlarla yapılan bu harcama, Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık yarısına denk geldi. Verilerde dikkat çeken, e-ticaretin çok hızlı büyümesi oldu. Geçen yıl kartlar ile yerli ve yabancı sitelerde 22 milyar liraya denk gelen 135 milyon adet e-ticaret işlemi gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 57 büyüyen e-ticarette kadınlar öne çıktı. BKM Genel Müdürü Soner Canko, 2011’in banka kartları için çok verimli geçtiğini, 2012’de ise banka kartı ve ön ödemeli kartların popüler olacağına dikkati çekti.
3.3 milyar adet işlem
Geçen yıl kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 24, banka kartları ile yapılan harcamalar ise yüzde 54 arttı. Kredi kartları ile yıl boyunca toplam 2 milyar 278 milyon adet işlem ile 290 milyar 634 milyon liralık harcama yapıldı. 2010 yılı ile karşılaştırıldığında işlem adedinde yüzde 11 artış kaydedildi. 2011’de banka kartlarıyla yapılan işlemlerin adedi 1 milyar 69 milyon adedi bulurken, banka kartı işlemlerinin cirosu 255 milyar 80 milyon lira oldu. 2011, önceki yıl ile karşılaştırıldığında, banka kartlarının işlem adedinde yüzde 15 artış görüldü. POS’ta kart kullanımı hızı yüzde 14, ATM’de ise yüzde 8 oldu.
Kadınlar e-ticareti büyüttü
Yerli kredi kartları ile yerli ve yabancı e-ticaret sitelerinde 135 milyon adet ve 22 milyar lira tutarında e-ticaret işlemi gerçekleştirildi. 2010 ile 2011 yılı e-ticaret cirosu karşılaştırıldığında e-ticarette yüzde 57 artış görüldü. Harcama cirosundaki artışın işlem adedinin üzerinde oluşu, bu yıl e-ticaret harcamalarında daha pahalı ürünlerin seçildiğini ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl internet üzerinden en fazla telekomünikasyon, havayolları ve elektronik eşya sektörlerine yönelik e-ticaret işlemi yapıldı. Soner Canko, “E-ticaret şaşırtmaya devam edecek. Grup alışverişleri, fırsat siteleri gibi alanlar bunu artıran unsurlar arasında. Kadınlar e-ticarette ciddi aktif oldular. Eskiden kredi kartını kullanmaktan imtina eden kadınlar, e-ticarette adeta cirit atıyorlar” diye konuştu.
Banka kartında işlem artacak
Soner Canko, sektörün 2012 beklentilerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sene banka kartı sayısının ve banka kartının işlem sayısının daha da artacağını, hatta ön ödemeli kartların daha da çok popüler olacağını söyleyebilirim. Ancak kredi kartlarıyla ilgili daha yataya yakın bir seyir göreceğimizi düşünüyorum. Tüketici bilinçlendi. Üye iş yerleri çok daha seçici, yönlendirici. Dolayısıyla banka kartları ve ön ödemeli kartlarda daha çok artış olacak.”
Kişi başına, 1.8 kredi kartımız var
TÜRKİYE’deki kredi kartı sayısı 51 milyon 360 bin 809 adet, banka kartı sayısı 81 milyon 879 bin 926 adet oldu. ATM sayısı 32 bin 462 adet, satış noktası terminali (POS) sayısı ise 1 milyon 976 bin 843 adete ulaştı. Türkiye’de birey olarak bakıldığında 28 milyon kart kullanıcısı bulunuyor. Ortalama kredi kartı sahipliği 1.8, banka kartı sahipliği ise 1.5. BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de banka ve kredi kartlarında dengeli büyüme olduğunu belirterek, “Her ne kadar banka kartı yüksek görünse de eşit hacim görülüyor. Türkiye, kredi kartlarının yoğun kullanıldığı bir kredi kartı cenneti değil. Banka kartını da kullanan dengeli bir ülke” diye konuştu.
Babalar anneleri ve sevgilileri geçti bayram arifesi zirveye oturdu
GEÇEN yıl özel günlerde yapılan kredi kartı harcamalarına bakıldığında en çok hediye babalar için alındı. Babalar Günü harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 19 arttı ve 851 milyon liraya ulaşarak ilk sıraya yerleşti. Anneler Günü 790 milyon lira ile ikinci sırada yer alırken, Sevgililer Günü 713 milyon lira ile üçüncü sırada kaldı. 2011’de BKM sistemi üzerinde en fazla işlem, ay bazında Aralık 2011’de, gün bazında ise Kurban Bayramı arifesi olan 5 Kasım 2011’de gerçekleşti. 5 Kasım’da yapılan 7 milyondan fazla işlem, son 22 yılın en yüksek rakamı oldu.
Banka kartıyla alışveriş yüzde 12 ile rekor kırdı
Kredi kartıyla yapılan her 100 liralık alışverişin 2 lirası yurtdışı alışverişi olurken, kredi kartıyla yapılan işlemlerin yüzde 91’i alışveriş, yüzde 9’u nakit gerçekleşti.
2011 yılında kredi kartlarıyla alışveriş yüzde 24, nakit çekim yüzde 25 arttı.
Banka kartıyla yapılan toplam alışveriş ise yüzde 54 artarak 12 milyar liraya ulaştı. Nakit çekim ise yüzde 16 artarak 243.3 milyar liraya çıktı.
Banka kartlarıyla yapılan alışveriş toplam içinde yüzde 12’lik pay aldı. Bu pay, tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu.
ATM’lerden nakit çekme işleminde de banka kartları yüzde 90 pay aldı.
Banka kartında harcamaların yüzde 5’i POS’la yapıldı. Tüketici banka kartıyla ağırlıklı olarak küçük tutarlarda alışveriş yapıyor. Ortalama alışveriş 39 lira olurken, ortalama nakit çekim işlem tutarı ise 319 lira.
Temassız kartlar ise toplam kart pazarının yüzde 11’ine geldi. 5.5 milyon temassız kart cüzdana girerken, temassız kartlar önceki yıla göre yüzde 68 arttı.
Taksitte çılgınlık yok tüketici bilinçli
BKM Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartlarıyla nakit çekim konusunda tüketicilerin geçmişe göre daha dikkatli olduklarının altını çizerek, “Bir tehlike yok, gayet kontrollü” dedi. Taksitli tutarların toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 24’ünü oluşturduğuna dikkati çeken Canko, “Taksitte de yaşanan tehlikeli bir gidişat, bir çılgınlık yok. Tüketici, neyi ne zaman ve ne şekilde alacağı konusunda bilinçli. Ortalama taksitlerde işlem tutarı 350 lira” diye konuştu.
Yabancı kartlarla 7.8 milyar dolar harcandı
YABANCI bankalara ait banka ve kredi kartı işlem hacminde yüzde 18 artış sağlandı. Yabancı bankalara ait banka ve kredi kartlarıyla Türkiye’de yapılan işlemler sonucunda 7.8 milyar dolar girdi sağlandı. Bu tutar, 2010 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 18 artışla Türkiye’ye giren döviz miktarının her geçen yıl arttını ortaya koydu. Yerli banka ve kredi kartları ile yurt dışında yapılan harcamalara bakıldığında ise yüzde 33 artış görüldü. 2011 yılında yurt dışında en çok harcama ABD’de yapıldı. ABD’nin ardından en çok harcama yapılan diğer ülkeler sırasıyla İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya oldu.