Güncelleme Tarihi:
ERKEKLER dünya varlıklarının çoğuna hakim olsa da iş harcamaya gelince kadın ağırlığı hissedilmeye başlıyor. Boston Consalting Group’un (BCG) araştırmasına göre, 18.4 trilyon dolarlık yıllık dünya satın alma işleminin 12 trilyonu kadınlar tarafından kontrol ediliyor. Bu, dünyadaki tüm harcamaların yüzde 65’inin kadınlar tarafından yapıldığını ortaya koyuyor ancak harcamayı yapmak, harcama konusunda karar verici olmak anlamına gelmiyor. Fakat yinede dünyada erkeklerin gelirlerinin toplamı 23.4 trilyon dolar, kadınlarınki ise 10.5 trilyon dolar iken harcamaların çoğunluğunu gerçekleştiriyor olmak kadınları her bakımdan merkeze koyuyor.
Daha da yükselecek
Kadın profesyonellerin erkeklerin yerini alması ve kadının daha çok işgücüne katılmasıyla bu oranın daha da artmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2028’de kadınların harcamaların yüzde 72’sini gerçekleştireceği hesaplanıyor. Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Cengiz’in Diyarbakır, Trabzon, Ankara ve İzmir’de yaptığı araştırmada, ürün ve veya hizmet satın alımında yaş artıkça kadınların kararın etkili olduğunu tespit etmişti.
1.2 milyar kadın çalışan
“Kadınlar Daha Çok İster: Dünyanın En Büyük ve En Hızlı Büyüyen Pazarında Nasıl Pay Kapacaksınız” adlı kitap 22 ülkede 12 bin kadına 120 soru yönelterek çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ortaya çıkan en etkileyici sonuç dünyada iş gücüne katılmış 1 milyar kadının global resesyon için çare oluşturması. 5 yıl içinde dünyada çalışan kadın sayısı 1.2 milyara çıkacak ve bunun yarattığı yepyeni dünyanın öncelikleri de farklı olacak. Araştırmanın sonuçlarına göre kadınlar en çok kendilerine zaman ayırma ihtiyacını dile getiriyor. Bu yüzden destek ve ajanslar için ödeme yapmaya gönüllüler. Boston Consalting Group’un ortaklarından ve Kadınlar Daha Çok İster kitabının yazarlarından Michael J. Silverstein çalışmanın kadınlar için bir seçim değil alileleri başarıya taşımak için bir zorunluluk olduğunu söylüyor.
Full-time iş ve ev
Kadının çalışma yaşamında daha aktif rol alması, full-time (tam zamanlı) iş edinmesi, ev işlerinden de kurtulamayan kadının yükünün artması anlamına geliyor. Silverstein, bunun yarattığı komplikasyonlara dikkat çekerken, dünyada harcanan doların yüzde 70’inin kadın elinden geçtiğini söylüyor. Boston Consalting Group’un (BCG) ortaklarından Kate Sayre ise, bu fenomeni anlayan ve sorunlarına cevap vererek ve netlik kazandıran şirketlerin kadınların omuzlarından yükü alabileceğini, böylece ayrıcalıklı bir pozisyon edinebileceğine dikkat çekiyor.
Bir kablolu televizyon kadına bakışı değiştiriyor
GLOBALİZM ve teknoloji kadınlara karşı tutumların değişmesinde büyük rol oynadı. Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, Hindistan’da kablolu televizyon aldıktan 6-7 ay sonra hem kadınların hem de erkeklerin kadın otonomisi ve ev yönetimine kadının katılımı konusunda daha açık fikirli olduklarını ortaya koydu.
Türkiye’de okuryazar olmayanların yüzde 75.5’i kadın
* Türkiye’de okur yazar olmayanların yüzde 75.5`ini kadınlar oluşturuyor.
* Hala 5 kadından biri okuma yazma bilmiyor.
* Eğitim düzeyine göre iş gücüne katılım oranı, yüksek öğretim mezunu kadınlarda yüzde 70, lise altı eğitimlilerde ise yüzde 22.
* Türkiye’deki öğretim elemanlarının yüzde 39’unu, profesörlerin, doktor ve operatörlerin yüzde 29’unu, mimarların yüzde 37’sini, avukatların ise yüzde 33’ünü kadınlar oluşturuyor.
* İlköğretimde çalışan kadın öğretmenlerin oranı yüzde 49, orta öğretimdeki kadın öğretmenlerin oranı yüzde 41 iken, okul müdürlerinin sadece yüzde 8.8’i kadın.
Türkiye’de kadınların yüzde 22’si istihdam ediliyor
* Türkiye’de kadın istihdam oranı 2007 verilerine göre yüzde 22.2. Bu oran AB’ye üye ilk 15 ülkede yüzde 59.7, AB üyesi 27 ülkede 58.3.
* İstihdama katılan kadınların yüzde 47.3’ü tarım, yüzde 14.2’si sanayi, yüzde 38.5’i hizmet sektöründe çalışıyor.
* Kadınların yüzde 13’ü kendi hesabına ve işveren konumunda, yüzde 49’u ücret ya da yevmiye karşılığında, yüzde 38’i ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.
* OECD’nin 2007 İstihdam Raporu’na göre Türkiye’de kadın işsiz oranı yüzde 17.4.
* Türkiye’de çalışan her 100 kadından 75’i kayıt dışı.
* Tarım dışında çalışma yaşındaki her 100 kadından 17.4’ü işsiz.
Hangi ülkede kadınlar karar almada ne kadar etkili
KARAR alma mekanizmalarında kadınların oranı Türkiye yüzde 6. Bu oran gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok gerisinde. Bu oran ABD’de yüzde 46, Rusya’da yüzde 39, Almanya’da yüzde 36, İngiltere’de yüzde 33, İtalya’da yüzde 29, Yunanistan’da yüzde 26. Parlamentoya katılım oranı ise Türkiye’de yüzde 9, İsveç’te yüzde 47, İspanya’da yüzde 36, Almanya’da yüzde 32, İngiltere’de yüzde 20, ABD’de yüzde 16, Yunanistan’da yüzde 14.
Hem çalışıyor hem ev kadını hem anne
* BCG’nin araştırmasına göre ABD’de annelerin yüzde 70.9’u çalışıyor.
* Yüzde 56’sının çocuğu 1 yaşından küçük.
* Aynı zamanda ev işlerinin çoğunu da kadınlar yapıyor.
* Yüzde 88’i evin alışveriş sorumlulğunu taşıyor.
* Yüzde 85’i yemek pişirmek, yüzde 84’ü çamaşır yıkamak zorunda.
* Kadınların yüzde 84’ü evin temizliğini de yapıyor.
* Kadınların yüzde 45’i kendileri için vakti omadığını söylüyor.
* Kadınların sadece yüzde 25’i kendini son derece çekici buluyor.
* Yüzde 25’i asla güzel hisetmediğini söylüyor.
* Kadınların yüzde 44’ü ise kendini asla güçlü bulmuyor.
Çocuk yapma oranı azalıyor
KADININ işgücüne katılımı dünyanın hemen her yerinde artıyor. Çin ve Vietnam gibi gelişen ülkelerde kadınların yüzde 70’i çalışıyor. Kadının işgücünden aldığı pay ve yönetimdeki payı da artıyor. Tüm bunlar olup biterken, kadınların çocuk sahibi olma oranları ise azalıyor. Kadının iş yaşamında aktif olmaya başladığı 1950’lerden bu yana ailelerdeki çocuk sayısı kademeli olarak azaldı.