Kadınla erkeğe 62 yaşında emeklilik eşitliği geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınla erkeğe 62 yaşında emeklilik eşitliği geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Emeklilikte kadın erkek eşitliği tartışılmaya başlandı. Haftaya Meclis2e sevkedilecek sosyal güvenlik reformu tasarısında kadınla erkeğin 62 yaşında emekliliği üzerinde de duruluyor. Eşitlik fikri, kadınların ömrünün erkeklerden uzun olmasına daşanıyor.

Sosyal Güvenlik Reformu temelde neler getiriyor?

Sosyal güvenliğe yüzde 10 devlet katkısı sağlanacak.

Emeklilik yaşının kadın ve erkekte eşit olması gündemde. Çünkü Türkiye'de kadınların ömrü erkeklerden daha fazla.

Bazı istisnalar dışında SSK'da emekli olmak için prim gün sayısı da 5 bin günden 9 bin güne veya en azından 7 bin 200 güne çıkarılacak.

Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren ilk kez sigortalı olanlar, yeni belirlenecek yaş haddinden emekli olacaklar.

Halen sigortalı olanlar için emeklilik yaşı için kademeli geçiş süreci olacak.

Prim karşılığı olmaksızın ödenen ve SSK'nın sırtında büyük bir yük olan Sosyal Yardım Zammı kaldırılmasa da sabit tutularak zamanla sıfırlanması sağlanacak.

İsteğe bağlı ve topluluk sigortasından da sağlık primi alınacak.

Sağlık yardımlarından yararlanmak için en az 90 gün veya 120 gün staj süresi getirilecek.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, cuma günü Bakanlar Kurulu'na getireceği Sosyal Güvenlik Reform Tasarısı'nın yüzde 90 oranında tamamlandığını bildirdi. Reformun, geniş kitleleri ilgilendiren yaş düzenlemesi üzerinde iki seçenek ön plana çıktı: 58-60 ve 62.

Üzerinde durulan ilk seçenek kadında 58, erkekte 60 yaşın benimsenmesi. İkincisi de hem kadının hem de erkeğin 62 yaşında emekli olması. Bu konuda ‘‘kesin siyasi kararı’’ Bakanlar Kurulu veya koalisyonu oluşturan üç partinin lideri verecek.

Okuyan, önceki gün altı bakandan oluşan alt komite toplantısında tasarı üzerinde ayrıntılı çalıştıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

‘‘Aşağı-yukarı yüzde 90 iş bitti. Cumadan önce bir toplantı daha yapacağız. Altı bakanın tamamı katılmasa da, Cuma'dan önce Alt Komite bir kez daha toplanacak. Bu toplantıda geçiş süreçlerinin mukayesesini net olarak ortaya koyacağız ve tasarı son şeklini alacak. Cuma günü tasarıyı Bakanlar Kurulu'na sevkedeceğiz ve Kurul'da brifing vereceğiz. Kabul görürse, hemen imzaya açacağız. Ardından Bakanlar Kurulu tasarısı olarak derhal Meclis'e sevkedilecek.’’

SENDİKALARA ANLATACAK

Okuyan, kendileri açısından ‘net’ olan tasarıyı sosyal taraflara ‘‘ikili görüşmelerde’’ anlatacağını duyurdu. Türk-İş, DİSK, Hak-iş, TİSK ve emekli derneklerine, hangi maddenin hangi gerekçeyle bu şekilde düzenlendiğini, kurmaylarıyla birlikte izah edeceğini duyuran Okuyan, şöyle konuştu:

‘‘Başka hangi yasa tasarılarının gündeme geleceğini sosyal taraflarla belirleyeğiz. Mümkün olduğu kadar belli bir uzlaşmayla onların görüş ve önerilerini Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dikkate alacağız. Ama, işin özünü koruyacağız. 55'le 65 arasında 7-8 tane seçeneği ortaya koyduk. Geçiş sürecine göre, alternatif uygulama planları da var.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!