‘Kadından al malı’

Güncelleme Tarihi:

‘Kadından al malı’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2017 21:34

DÜNYANIN farklı ülkelerinden kadın patronlar 23-24 Şubat tarihleri arasında ticari ilişkileri geliştirmek, Türkiye’den ürün almak ve ürünlerini satmak için İstanbul’a geliyor.

Haberin Devamı

Kadınlar tarafından kurulan şirketlerin güçlendirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ortak kuruluşu Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (ITC) her yıl düzenlediği Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF- Women Vendors Exhibition and Forum), bu yıl Uluslararası Ticaret Merkezi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ev sahipliği ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul’da gerçekleştirilecek. Terör saldırıları ve darbe kalkışmasından sonra birçok uluslararası toplantı iptal edilirken 68 ülkeden 400’ün üzerinde kadın İstanbul’a yeni ticari ilişkiler kurmak için gelecek. Toplantının Türkiye’de yapılması için öncülük eden KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, KAGİDER olarak 2 yıldır bu toplantılara katıldıklarını anlatırken, “Hedef uluslararası ticareti geliştirmek, kadın girişimciler ve kadın tedarikçiler arasında köprü kurmak. Sloganımız da Kadından Al Malı, Memleket Kazanmalı” dedi.

Haberin Devamı

TOPLUMA EŞİTLİK

Oktar, “Kalkınmanın sağlanması için daha çok kadının iş hayatına girmesi ve girişimci olması şart. Kadın girişimci işini büyütse daha fazla kadın istihdam ediyor. Kazandığı parayı topluma eşit olarak yayıyor. Dolayısıyla refah, kalkınma ve üretim bir arada oluşuyor. Burada ITC bir şeyin daha altını çiziyor. Bütün dünyada kamu alımlarının sadece yüzde 1’i kadınlardan yapılıyor. Yani devlet bir ihaleye çıktığında, burada yüzde 99 gibi en yüksek payı sahibi erkek olan şirketler alıyor. Bu yüzden kamu da kadın tedarikçilerden alımlarını artırmalı” diyor. Kısa süre önce bu konuda yapılan çağrılara Ekonomi Bakanlığı da olumlu yanıt verdi. KAGİDER de kamu ihalelerinde kadın şirketlerine öncülük verilmesini savunuyor. Hem özel sektör hem de kamu ihalelerinde kadın tedarikçilerden satın alımların artması için farkındalık yaratmayı amaçlayan bu küresel etkinliğe Türkiye’nin yanı sıra aralarında Meksika, Çin, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Gana’nın da bulunduğu 68 farklı ülkeden tekstil, bilişim teknolojileri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren 400 kadın tedarikçi katılacak. Katılımcılar forum öncesinde de online platform üzerinden satın almacılar ile birleştiriliyor. IBM, Wallmart, Mariot Otelleri gibi dünya şirketlerinin satın alma ekiplerinin de olacağı foruma 30 global şirket katılacak. Foruma bilişim, turizm ve tekstil sektöründen şirketler katılacak.

Haberin Devamı

EN AZ 10 MİLYONDOLAR İHRACAT

SANEM Oktar, hedeflerini şöyle anlatıyor: “10 milyon dolarlık ihracat hedefimiz var. Gelen satın almacı şirketler dünya ölçeğinde. Kadın girişimcilerimizin de kapasiteleri var, ama pazarları yok. Biz alıcıyı kadınların ayağına getiriyoruz. Gelen kadın girişimciler de birbirleriyle ticaret yapabiliyorlar. Hepimizin yeni pazarlara ve büyümeye ihtiyacı var. WVEF her ikisi için de çözüm üretiyor. Bilişim, tekstil ve turizm çok stratejik sektörler. Bilişim sektörü özellikle gençlerin dikkatini çekiyor. Kadınlar ise bu sektörde fark yaratabiliyorlar. Tekstil özellikle dövizdeki hareketlilik nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Turizmde ise ne yazık ki; birçok tesis kapanma noktasında... İşte biz de bu dönemde bir nefes vermek istedik.”

BAKMADAN GEÇME!