Güncelleme Tarihi:
Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda, Türkiye’nin en çok kadın çalışanına sahip şirketi İş Bankası’nın ödülünü Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, Gamze Çuhadaroğlu’nun elinden aldı. En fazla kadın yönetici çalıştıran şirketi LC Waikiki’nin ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Mozambik Maputo Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane’den aldı. İpekyol Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Ayaydın Kadın çalışan oranı en yüksek şirket ödülünü Capital Dergisi Yayın Yönetmeni Sedef Seçkin Büyük, kadın yönetici oranı en yüksek şirket ödülünü ise Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu’nun elinden aldı.
Kadın çalışan oranı en yüksek grup ödülü Turkcell ve Boyner aldı. Turkcell’in ödülünü Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Boyner’in ödülünü Kurumsal İletişim Direktörü Cem Tanır, TUHID Başkanı Gonca Karakaş’ın elinden aldı.
Koç Topluluğu’nun kadın çalışan sayısı en fazla olan grup ödülünü TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Koç Holding CEO Vekili Levent Çakıroğlu’na verdi. Kadın yönetici sayısı en fazla olan grup Anadolu Grubu’nun ödülünü Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Kamil Eser. Danone Nutricia Medikal Direktörü Yalım Üner’den aldı.
KADIN YÖNETİCİ ORANI EN FAZLA DOĞAN TV'DE
Kadın yönetici oranı en fazla olan grup olan Doğan TV Grubu’nun ödülünü TOBB Perakende Meclis Başkanı Mehmet Nane, Kanal D Genel Müdürü Lale Eren’e verdi. Kadın çalışan sayısını en fazla artıran şirket Polimeks İnşaat’ın ödülünü aldı. Kadın yönetici sayısını en çok artıran şirket ödülünün sahibi Makromarket’in ödülünü Doğan Burda Dergi Yayıncılık CEO’su Mehmet Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songör’e verdi.
‘Kadına yatırım yapan şirketleri ortaya çıkardık’ Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranında son 10 yılda çok küçük bir değişim olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de 2003 yılında yüzde 26,6 olan kadınların iş gücüne katılım oranının 2013 sonunda ancak yüzde 30,8’e ulaşabildiğini hatırlatan Rauf Ateş, şunları söyledi: “Türkiye, kadınların iş gücüne katılım oranıyla 136 ülke arasında 127’nci sırada yer alıyor. Dolayısıyla bu konuda gidilecek uzun bir yolumuz var. Biz ‘Kadın Dostu Şirketler Araştırması’ ile kadın çalışanlara yatırım yapan şirketleri ortaya çıkarmak istedik. Araştırmamızda kadın çalışan sayısı, yönetici sayısı ve oranı ile öne çıkan şirketlerin kadın çalışanlarına yönelik özel stratejiler geliştirdiğini de gördük.”
KADINCA SÜREÇLER İŞ YAŞAMINDAN KOPARTILMAMALI
‘Kadın Dostu Şirketler Araştırması ve Ödül Töreni’ sponsoru Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Gamze Çuhadaroğlu da kadının çalışma hayatında etkin şekilde var olmasının en önemli önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Şirket çalışanlarının yüzde 45’inin kadın olduğunu hatırlatan Çuhadaroğlu, bu oran ile Türkiye’nin, hatta AB’nin belirlemiş olduğu ortalamanın üzerinde olduklarını ve bundan gurur duyduklarını ifade etti. Danone Türkiye çatısı altında bulunan şirketlerin genel müdürlerinin yüzde 75’inin kadın olduğuna dikkat çeken Çuhadaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biliyoruz ki, kadının istihdam edilmesi kadar istihdamın sürekliliği de çok önemlidir. Doğum, emzirme, bebek bakımı gibi ‘kadınca’ süreçlerin, kadının çalışma yaşamından kopmasına sebep olmamasını sağlamamız gerekiyor. Nutricia olarak kendimizi ‘Kadın Dostu Şirket’ olarak tanımlıyor ve istihdamda sürekliliğin de ötesine geçerek, kadınca süreçlerin tadına varılabileceği bir çalışma ortamı yaratmaya önem veriyoruz. Anne ve babalara verilen resmi doğum iznine ek olarak iki hafta izin, bütün aile fertlerini kapsayan özel sağlık sigortası, annelere evden ve yarı zamanlı çalışma imkânı, emzirme odası, ebeveyn koçluğu programı ve bedelsiz mama uygulaması bu amaçla hayata geçirdiğimiz başlıca projelerdir. Bu uygulamaları, tüm tedarikçi ve iş ortaklarımızda yaygınlaştırmak için de ayrıca çalışıyoruz.”
Söz konusu çabalarının bir çıktısı olarak ‘Kadın Dostu Şirketler Ödül Töreni’ni Capital ile birlikte düzenlediklerinin altını çizen Gamze Çuhadaroğlu, kadın olmanın mutluluğunu hissettiren uygulamaların iş yaşamında yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.