Kadın sorunlarına 3.6 milyon $ hibe

Güncelleme Tarihi:

Kadın sorunlarına 3.6 milyon $ hibe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 22:32

SABANCI Vakfı 2006’dan bu yana kadının ve kız çocuklarının insan hakları için farklı projelere öncülük ediyor.

Haberin Devamı

Önümüzdeki günlerde bu çalışmalar tamamlanıp, 2006’dan 2015’e gelinen nokta açıklanacak. Bu toplantı öncesinde görüştüğümüz Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, “Bu gibi işlerde ilerleme kaydetmek için uzun süreler gerekiyor. Ancak 10 yıl bu projeler için çok iyi süreler. Sabancı Vakfı olarak sadece farkındalık yaratmakla kalmadık, 10 yılda 3.6 milyon dolar hibe verdik. 2 programda toplam 350 bin kişiye ulaştık. Şimdi ise programın kapanışıyla birlikte Mor Sertifika’yı derinleşerek devam ettirmeyi düşünüyoruz. Kapsamını eğitim fakültelerine kadar genişletmeye karar verdik” diye konuştu.

10 BİN KİŞİYE ULAŞILDI

Sabancı Vakfı 2006 yılından bu yana Birleşmiş Milletler’in (BM), İçişleri Bakanlığı’nın ve UN Woman’ın içinde bulunduğu sistemin bir parçası. Projenin ismi de ‘Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’. Programın ilk fazında 2006-2010 yılları arasında İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere 6 ilde farklı projeler uygulandı. Projenin ikinci ayağında ise Türkiye’de ilk kez hibe uygulamasına gidildi. Erken yaşta evlendirilen kız çocukları ‘Çocuk Gelinler’ konusu da bu program sayesinde Türkiye gündemine oturdu ve Meclis’e taşındı. Projenin ayaklarından biri de Mor Sertifika programı oldu. Sabancı Üniversitesi aracılığıyla yürütülen programla 10 bin kişiye ulaşıldı, üniversitede 400 öğretmene eğitim verildi. Koyunsağan, eğitim alan öğretmenlerin yüzde 70’inin kadın, yüzde 30’unun da erkek olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kadınlar için ara durak

PROGRAMIN 2012-2015 yılları arasındaki ikinci fazında, UN Woman ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme’ konusu işlendi. Pilot il sayısını ise 6’dan 11 çıkartıldı. Belediyelerle yapılan çalışmalarda belediyelerde eşitlik masaları kuruldu. Zerrin Koyunsağan bu değişimleri şöyle anlatıyor: “Bizim verdiğimiz hibelerle STK’lar ilk kez belediyelerin bütçe çalışmalarına dahil olmaya başladı. Parklar, otobüsler, dinlenme alanları her yerde kadınlara yönelik çalışmalarda iyileşmelere gidilmeye başlandı.”

Haberin Devamı


Edirne’de kadın vatman

KOYUNSAĞAN Edirne belediyesi ile yürütülen çalışmaların da çok olumlu geçtiğini aktardı. Edirne’de sadece erkeklerin yapabileceği işler olarak görülen otobüs şoförlüğü, vatmanlık gibi işlerde kadınlar da çalışmaya başladı. Edirne Belediyesi, kadın şoför çalıştıranlardan ruhsat bedeli almamaya başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!