Kadın liderler fazla olsa krizler daha az yaşanır

Güncelleme Tarihi:

Kadın liderler fazla olsa krizler daha az yaşanır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 00:00

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen 1’inci Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi’ne katılan konuşmacılar, "Dünya daha güvenli ve riski az yönetimi tercih eden kadın liderler sayesinde krizden çıkabilir" görüşünde birleşti.

Avrupa Yetenek Yönetim Direktörü Marc Timmerman, bazı erkek CEO’ların egosunun düzeni bozduğunu söyledi.

DÜNYANIN dört bir yanından gelen girişimci, yönetici ve sivil toplum kuruluşu lideri kadınların katıldığı 1’inci Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi’nden "Kadınların liderliğinin her alanda yaygınlaşmasının, dünyanın geleceği için gerekli olduğu" mesajı çıktı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen zirvenin ikinci gününe katılan sayılı erkek konuşmacıdan biri olan Avrupa Yetenek Yönetim Direktörü Marc Timmerman, "Erkek liderler kendilerini klonlamaya devam ederse, sorunlar çıkar. Dünya kadın liderler sayesinde bu krizlerden çıkılabilir" dedi.

Batı’da da oran düşük

Timmerman, Avrupa Birliği içinde kadın yönetici oranında yüzde 44’le pozitif ayrımcılık ilkesinin uygulandığı Norveç’in başı çektiğini, yüzde 28’le İsveç’in onu izlediğini belirterek, bu oranın İngiltere, Fransa, Belçika gibi ülkelerde yüzde 9-10’larda kalmasının çok düşük oranlar olduğuna işaret etti.

Kadınların riskleri çok daha fazla düşündüğünü ve daha çok zaman ayırdığını belirten Marc Timmerman, şöyle konuştu: "İş dünyasının başarılı adamları, riskleri alınca başarısız olabiliyor. Ben bazı erkek CEO’ların egosunun düzeni bozucu etki yarattığını düşünüyorum. Kadın liderler daha fazla olsa, daha az finansal kriz yaşanır."

Erkeklerin kadınlardan daha cesaretli olduğuna dikkat çeken Marc Timmerman, "Erkek süper star için, yapımcı şirketini bırakıp başkasına geçmesi için yüzde 20 başarı oranı yeterliyken, kadın süper star yüzde 80 başarı oranı görürse kararını veriyor. Erkek CEO satın almada objektif bir karar vermenin ötesine geçebiliyor. Cesareti aptallıkla karıştırmamak lazım."

Kadınlar ayakta kaldı

Zirveye video mesajıyla katılan Avrupa Sosyalist Kadınlar Partisi Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Zita Gurmai, kadın liderlerin daha emin ve güvenli yönetimi tercih ettiğine dikkat çekerek, "İrlanda ve İngiltere’de ayakta kalan iki bankada da kadın liderler vardı. Kadın erkek eşitliğinin her alanda artırılması lazım" mesajını verdi.

Intel Türkiye Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, kadın çalışan ve yönetici sayısını artırmak için kendi şirketi Intel’de esnek çalışma saatleri uyguladıkları, interneti daha fazla kullanarak part-time çalışma imkanı sunduklarını söyledi. İldeniz, "Şirketlerin kadın oranlarını artırmasının onlara neler getireceğini iyi anlatmak gerekiyor" dedi.

NATO’da üniformalı kadın oranı yüzde 35

NATO Genel Sekreterliği’nde çalışan sayılı kadından biri olan Başkan Asistanı Stefanie Babst, NATO’nun yüzde 35’inin üniforma giyen kadınlardan oluştuğunu, bu oranın ülkeden ülkeye değiştiğini söyledi. Babst, "NATO’da kadınların aktif bir şekilde çalışması, askeri birliklerin toplumsal cinsiyet temelli bir yaklaşıma sahip olmasını sağlıyor. Bu sayede operasyon düzenlenirken toplumsal cinsiyet gözetilebiliyor. Kadın liderler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kararlara katılımı sayesinde önemli bir adım atıldı. 1325 sayılı karar, kız çocuklarını ve kadınların önemine dikkat çekiliyor" dedi. Babst, 28 ülkeyi temsil eden Silahlı Kuvvetler Kadınlar Komitesi de yılda bir kere gelip üniformalı kadınların sorunlarını masaya yatırdığını kaydetti.

Medyada kadın yöneticiler çok önemli

HÜRRİYET Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, kadın sorununun, öncelikle kadınların sorunu
/images/100/0x0/55eaecaaf018fbb8f89f7094
olduğunu belirterek, bu konuda medyanın ve kadın yöneticilerin rolünün çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen 1’inci Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi’nin "Kadınların STK’lar ve Medya Üzerinden Güçlendirilmesi" başlıklı oturumunda konuşan Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi’nin 5 yıldır sürdürdüğü "Aile İçi Şiddete Son" projeyi ve bu projede kazandıkları deneyimleri değişik ülkelerden Türkiye’ye gelen kadın girişimcilerle paylaştı. "Türkiye’nin haftanın 7 günü, 24 saat işleyen tek acil yardım hattı"nı yönettiklerine işaret eden Vuslat Doğan Sabancı, "Bize telefon açıp Van’dan, Doğu’dan, İstanbul’dan, bambaşka yerlerden yardım isteyene bilfiil gidip yardım edebildik. Bu, başka bir boyut kazandırdı projeye" dedi.

Türkan Saylan bize rol model olmalı

ZİRVEDE kendi iş deneyimlerini ve kadın lider olmanın verdiği sorumlulukları aktaran TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan, kadın girişimcilerin kaybetmekten korkmayan, kararlı ve disiplinli, çalışkan, istekli ve en önemlisi cesaretli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Kurtsan, şunları söyledi: "Cesaret denilince aklıma ilk önce Türkan Saylan hocamız geliyor. Kadın lider olarak cesur yapısıyla, inandıklarından vazgeçmeyerek bize rol model olmuştur diye düşünüyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!