Kadın girişimcilere ‘keçi’ ile destek

Güncelleme Tarihi:

Kadın girişimcilere ‘keçi’ ile destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2018 22:17

GEÇEN ay “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesini başlatarak yerel üretim yapan kadın çiftçilere destek olan BigChefs’in kurucusu Gamze Cizreli, Kaz Dağları’nda kadın girişimcilerle de işbirliği yaparak 60 keçi aldı. Cizreli bu gibi örnekleri destekleyerek projelerini büyütmeyi hedeflediklerini anlattı. Hem Türkiye hem de yurtdışında büyümeye devam eden restoran zincirinin tedarik listesinde daha çok kadın üreticiye yer vermek için kolları sıvayan Cizreli, Anadolu’da birebir kadın üreticilerle görüşerek üreticilerle birlikte çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

“Toprağın Kadınlarından Sofralara” adlı projeyle 14 yerel kadın üreticinin ürünleri BigChefs’in restoranlarında kullanılıyor. Cizreli hedeflerini anlatırken de “Yerel üreticilerden yaptığımız tedarik tutarı yıllık 10-12 milyon lira düzeyinde ve tedarikimizin yüzde 10’unu oluşturuyor. Hedefimiz, 2018 sonuna kadar yerel kadın üretici sayısını 50’ye çıkarmak ve 2021 yılına kadar toplam tedarikin yarısını yerel kadın üreticilerden sağlamak” dedi. BigChefs, Balıkesir Edremit’te ‘Soframda Ne Var?’ markasıyla üretim yapan yerel üretici Gülsüm Akın’dan keçi peyniri satın alıyor. 60 keçi alarak Gülsüm Akın’a emanet eden BigChefs, bu keçilerin ürettiği peynirlerin yarısını kendi satın alıyor, diğer yarısını ise kalkınması için yerel işletmeye bırakıyor.

Haberin Devamı

Gülsüm Akın 50 yaşında, iki çocuk annesi; köyde doğmuş, köyde büyümüş, bir süre İzmir ve İstanbul’da yaşadıktan sonra yine dağlarına dönmüş. Kaz Dağları’na yerleşerek kızı Hasibe ile birlikte bölgedeki çoban kadınları da yanına alıp keçi peyniri imalatına başlayan Gülsüm Hanım, ‘Soframda Ne Var’ markasını oluşturmuş. Gülsüm Hanım ve kızının lezzetli keçi peynirlerinin sırrı, Kaz Dağları’nın tertemiz havasında yetişen otların filizleri ve dağ kekiği ile beslenen keçilerinde saklı. İki kadın sadece BigChefs’in keçi peynirlerini değil; aynı zamanda kendi elektriğini de üretiyor, gıdalarına can veren toprağını yine kendi arazisindeki doğal uygulamalarla besliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!