Güncelleme Tarihi:
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, geçtiğimiz hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget takımının şampiyonluğuyla sona eren Turkcell Kadınlar Futbol Süper Ligi’nin final maçı öncesinde şirketin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını anlattı. Erkan, “Türkiye’de kadın futbolu, Turkcell ile parlamaya başladı. Biz 2021’de lige sponsor olduk ve dört büyükler dahil olaya girdi. ‘Kadınlar 1-önyargılar 0’ dedik. Türkiye’de kadınlar futbola ilgili. Biz de onların önündeki tüm engelleri, önyargıları kırmak istiyoruz” dedi.
Türkiye’de 1954 yılında İzmir Mithatpaşa stadında oynanan maçtan bu yana kadın futbolu bebek adımlarıyla ilerliyor. TFF’nin 1993’te kadın futbolunun resmen başlaması kararını alması, 1995’te milli takımın oluşturulması, altyapı ligleri organizasyonları kadın futbolcuların zaman içinde cesaretlerini artırdı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’a göre Türkiye’de kadınların futbola ilgileri yüksek. Ancak dört büyükler dahil kadın futbol takımlarının oyuncuları bugün bile bu işi ana meslek olarak icra edecek kadar para kazanmıyor. Erkan, “Turkcell bir işi eline aldığı zaman altın gibi parlatır. Biz kadın futbolunun önündeki engelleri aşmaya odaklandık. Kadın futbolunu da altın gibi parlatacağız. Zaman içinde sorunlar ortadan kalkacak, Avrupa’daki zemine oturacak” ifadelerini kullandı.
Turkcell olarak kadınların her alanda güçlenmeleri için uzun yıllardır dikkat çeken projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Erkan, tıpkı yıllar önce ‘Kardelenler’ projesinde olduğu gibi futbolda da kız çocuklarının yeteneklerini keşfetmek üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığındaki taramalara destek verdiklerini belirtti. Erkan, “Türkiye genelinde taramalar yapılıyor. Kas yapısına, eğilimine göre çocukların hangi spor branşlarında ilerlemeleri gerektiği tespit ediliyor. Futbolsa futbola yönlendiriliyor. Biz de bu süreçlere destek veriyoruz. Futbolun Kardelenler’ini destekliyoruz” diye konuştu.
BU İŞ REYTİNG İŞİ
Türkiye’de kadın futbolunun güçlenmesi için stadyumların daha çok dolması, ilginin artması gerektiğinin altını çizen Murta Erkan, “Kadın futbolcuların daha yüksek ücretlerle çalışabilmeleri, bu işi profesyonel olarak yapabilmeleri elbette ekonomik altyapı gerektiriyor. Bu iş reyting işi. Şampiyonlar Ligi Kadınlar finalini 92 bin kişi izledi. Burada da ilgi artıyor ama yeterli değil. Biz Turkcell olarak bu ilginin oluşması için de kadın futbolunun daha görünür olmasına destek veriyoruz, farkındalık yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.
KADIN FUTBOLUNDA YOL UZUN
UEFA’nın 2019 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı kadın futbolcu sayısı 40 bin 213. Bunların sadece 3 bin 122’si 18 yaş üstü. Geriye kalan 37 bin sporcu 18 yaşının altında. Kadın futbolunda baz alınan Almanya’da kayıtlı kadın futbolcu sayısı 203 bin 756. Bunların, 92 bin 575’i 18 yaş üstü. 18 yaş üstü futbolcu sayısına bakıldığında Türkiye, Almanya’dakilerin yüzde 3.37’si kadar kadın futbolcuya sahip. Sıra bütçelere geldiğinde ise fark iyice ortaya çıkıyor. Türkiye’de kadın futbolu için ayrılan bütçe (2019 verileriyle) 2.5 milyon Euro. Almanya’da bu bütçe 10.7 milyon Euro.
‘İK’YA HER YIL KADIN ÇALIŞAN ORANINI ARTIRMA HEDEFİ VERDİK’
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şirkette de kadın çalışan oranını artırmaya odaklandıklarını söyledi. Halen çağrı merkezleri hariç kadın çalışan oranının yüzde 35’lerde olduğunu belirten Erkan, “İnsan kaynakları birimine kadın çalışan oranını her yıl artırma hedefi verdik. Yönetim kademesinde kadın oranı yüzde 27. Eşitlenmesi için lider kadroya da hedefler koyduk” diye konuştu. Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçları’nın 17 maddesinde birden hedefler belirlediklerini vurgulayan Erkan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin de bunun önemli adımı olduğunun altını çizdi. Erkan, “2030’a kadar sıfır atık hedefimiz var. Kadınların her alanda desteklenmesi için birçok proje yürütüyoruz” dedi.