Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN bugün 2 belgeye ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyerek, Euro ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) geleceği için karar verecek. Yaklaşık 10 milyon Yunan seçmen, “AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun, 25 Haziran 2015’de Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın toplantısında sunduğu, biri “Mevcut programın tamamlanması ve ötesinde reformlar, ikincisi de “Ön borcun ödenebilirliği için analiz” adlı iki bölümlü önerileri, kabul ediyor musunuz” sorusuna “Etmiyorum-Hayır” veya “Ediyorum-Evet” cevabı verecek.
TARTIŞMALI OY PUSULASI
Referandumda iki ayrı oy pusulası yerine tek pusulanın olması ve “Hayır”ın birinci seçenek olarak gösterilmesi büyük tepki yarattı. 41 yıl sonra ilk kez yapılan referandumda tam olarak 9 milyon 855 bin 29 seçmen oy kullanacak. İçişleri Bakanı Nikos Vuçis’e göre, referandumun maliyeti 20 milyon Euro’yu buluyor.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise İspanyol gazetesine verdiği ropörtajda, “Yunanistan’ın batması durumunda, 1 trilyon Euro kaybedilecek. Avrupa’nın buna izin vereceğine inanmıyorum” dedi.
PARALAR BULGARİSTAN’DA
Yunanistan’da yaklaşık 60 bin mevduat sahibi, paralarını Yunan bankalarından çekerek Bulgar bankalarına yatırdı. Yunanistan’da yaşayan Arnavut göçmenler de bankalardaki paralarını çekti.
‘HAYIR’ ÇIKARSA NE OLACAK?
Çipras, kreditörlerden kendi talepleri doğrultusunda anlaşma isteyecek.
‘Hayır’ı Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma yörüngesine gireceğine dair bir sonuç olarak algılayan kreditörler anlaşmaya pek yanaşmayacak ve oyalama taktiği izleyecek. Daha ağır şartlı anlaşma önerilerinde ısrar edecek.
Ülke kontrolüz iflas sürecine girecek. Yunanistan’da adeta bir savaş döneminin ekonomik şartları yaşanacak.
Memur ve emekli maaşları ödenmeyecek. Piyasada temel ihtiyaç maddeleri bulunamayacak.
Dün itibariyle 120 milyar Euro civarında olan ve “bloke” edilmiş bankalardaki mevduat hesaplarına el konarak, yüzde 30-40 vergi kesilecek.
Euro bazında yüzde 40-50 develüe edilmiş bir drahmiye dönüş başlayacak. İlk aşamada “paralel para” (IoU) sistemi uygulanacak.
‘EVET’ ÇIKARSA NE OLACAK?
İktidar partisi SYRİZA’dan istifalar olacak. Muhalefet parlamentoya gensoru verecek. Büyük ihtimalle Hükümet düşecek.
Çipras’ın başbakan olmadığı geniş tabanlı yeni bir hükümet kurulacak. Sohbaharda erken seçime gidilecek
Avrupa Merkez Bankası’na 20 Temmuz’da 3.5 milyar Euro’luk borç taksidinin ödenebilmesi amacıyla yeni bir anlaşma için müzekere yapılacak.
Bankalar ancak anlaşmadan sonra açılacak ve sermaye çıkışı denetimi uygulaması ülke ekonomisi normale dönünceye kadar devam edecek.
20 Temmuz’a kadar anlaşma sağlanmadığı takdirde, referandumdan “Evet” çıkması halinde bile bankalardaki mevduat hesaplarına bile el konma tehlikesi var.
Anlaşma halinde, halk 10-14 milyar Euro’luk yeni bir kemer sıkma paketine katlanacak. Ülkede grev ve gösteri dalgası patlayacak.