Güncelleme Tarihi:
Kavcıoğlu, “Küresel arz şoklarının etkilerini yitirmesi ve döviz piyasalarında görülen istikrarla birlikte, 2022’nin ikinci yarısından itibaren enflasyonun ana eğiliminde kademeli normalleşme süreci başladı” dedi.
ENFLASYONDA İYİLEŞME
Merkez Bankası olağan genel kurulu dün toplandı. Toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, liralaşma stratejisinin enflasyonda kalıcı iyileşme sağlayacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde liralaşma stratejisi kapsamında uygulanan politika bileşimi, sağlıklı kredi büyümesi kanalıyla finansal istikrarı ve finansman maliyeti kanalıyla potansiyel üretimi desteklemeye devam edecek. Arz talep dengesine de olumlu katkı verecek. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacak” dedi. Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 5.6 oranında büyüme performansıyla G20 ve OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını kaydetti.
Kavcıoğlu şöyle devam etti:
REZERVLER 128.8 MİLYAR DOLAR
“Döviz ve altından dönüşümlü mevduat, ihracat tutarlarının bir kısmının bankaya satışı, reeskont kredileri, zorunlu karşılıklar düzenlemeleri gibi liralaşma çerçevesinde atılan adımlar sonucu; küresel merkez bankalarının rezervleri yüzde 6 oranında azalırken, Merkez Bankası rezervi yüzde 17 artarak 2022 yılı sonunda 128.8 milyar dolara ulaştı. Rezerv biriktirme araçlarımızdan biri olan döviz ve altından dönüşümlü mevduatlar dâhil liralaşma çerçevesinde atılan bu adımlar, bankamız bilançosu açısından ek bir maliyet doğurmadı. Döviz ve altından dönüşümlü mevduat hesapları, teminat politikasında değişiklikle tutulan TL menkul kıymetler, TL zorunlu karşılıkların değişen faiz maliyeti, yabancı para zorunlu karşılık komisyon değişimi, TL reeskont karşılık uygulamasının bankamız bilançosu üzerindeki etkisi dengededir.”