Kaddafi para dağıtacak

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi para dağıtacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 13:31

Yüksek petrol fiyatları ile kasasını dolduran ülkeler, şimdi bu paraları yatıracak yer arıyor. Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Libya da önümüzdeki dönem için dev bir yatırım planı hazırladı.

Haberin Devamı

Libya Başbakanı Baghdadi Mahmudi, ülkesinin yurtdışında 100 milyar dolar, içeride ise 155 milyar dolarlık yatırıma hazırlandığını söyledi. Yurtdışındaki yatırımlar için ülke ve bölge işaret etmekten kaçınan Mahmudi, özellikle gayrimenkul, enerji ve iletişim alanlarına yoğunlaşacaklarını, ayrıca mali piyasalarda da hisse senedi ve tahvil alacaklarını kaydetti.

Son yıllarda yükselen petrol fiyatları, özellikle petrol üreticisi ülkelerde önemli bir servet birikimi sağladı. Bütçelerini düzelten ve gelirlerini giderlerinin üzerine çıkartan Körfez ülkeleri başta olmak üzere tüm petrol ülkeleri şimdilerde kasalarında biriken bu para için yatırım olanaklarını araştırıyor. Son dönemde Körfez ülkelerinden Türkiye'ye de önemli yatırımlar geliyor.

Afrika'da Nijerya'nın ardından en büyük ikinci üretici olan Libya günde 135 milyon değerinde petrol ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Petrol fiyatları 2001'de sadece 20 dolar seviyesindeyken, şimdilerde 90 dolara yakın hareket ediyor. Fiyatlar geçtiğimiz günlerde 100 dolar sınırına kadar tırmanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!