Kaddafi’nin ‘kayıp kasası’ İstanbul’da ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kaddafi’nin ‘kayıp kasası’ İstanbul’da ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 00:00

Libya’daki isyanların başından bu yana ortalarda görünmeyen kimilerinin ifadesine göre ‘Kaddafi’nin kayıp kasası’ Libya Merkez Bankası Başkanı Ferhat Omar Bengdara, İstanbul’da ortaya çıktı. Bengdara, “Merkez Bankası’nı İstanbul’dan yönetmek Trablus’tan daha kolay” mesajı verdi.

Haberin Devamı

LİBYA’da yönetime karşı isyanların başından bu yana nerede olduğu merak edilen isimlerden biri de Libya Merkez Bankası Başkanı Ferhat Omar Bengdara. Libya Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Bengdara, 2006 yılından bu yana aynı zamanda Libya devletinin de yüzde 7.5 oranında hissedar olduğu İtalyan Bankacılık devi Unicredit’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı.
İstanbul’dan yönetiyorum
Libya’dan kaçışından kısa süre sonra İtalyan bir diplomatın İsviçre’de olduğu yönünde bilgi verilen ve hakkında Kaddafi’nin ‘kayıp kasası’ değerlendirmesi yapılan Bengdara, Financial Times gazetesine internet üzerinden gönderdiği mesajda, İstanbul’da olduğunu teyit etti. Ancak daha sonra yaptığı açıklamada Bengdara, Libya’daki iletişim sorunları nedeni ile yurtdışına çıktığını bir süre İstanbul’da kaldıktan sonra Dubai’ye geçtiğini belirtti. Görevimin başındayım mesajı veren Bengdara, “Bana ulaşan bilgilere göre Libya Ekonomi Bakanı merkez bankasına başkanlık ediyormuş. Ama ben buradan işlerimi yürütüyorum. İstanbul’dan işleri yürütmek Trablus’tan yönetmekten daha kolay” dedi.
Krizden sonra istifa
İki haftadır nerede olduğu belli olmayan başkanın yokluğu ile ne yapacağını şaşırmış merkez bankası yöneticileri, libyalı bankacı ve diplomatlar çaresiz bir şekilde bekleyişini sürdürürken, Başkan Bengdara yaptığı açıklamada, krizden sonra istifa edeceğini kaydetti. Bengdara, her zaman yasal çerçeve içinde hareket ettiğini belirterek, “Libya’daki bankacılık sistemini modernize etmek için çok çalıştım” ifadelerini kullandı.
Bağlılıkla ilgili yorum yok
Mevcut Libya yönetimine bağlılığı konusunda yorum yapmaktan kaçınan Bengdara şunları söyledi: “Son iki haftadır Merkez Bankası’nın pozisyonunu anlatmak ve korumak için çok yoğun çaba sarfediyorum. Libya’nın varlıklarını korumaya çalışıyorum. Zaman zaman gündeme getirilen Merkez Bankası’nın fonlarını bloke etmek insani açıdan bir felakate yol açabilir.”

Haberin Devamı

Devrim Komitesi’nde yer almıştı

LİBYA’daki isyanların başlangıç noktası olarak gösterilen Bingazi’de doğan 45 yaşındaki Ferhat Omar Bengdara’nın, İngiltere’de Sheffield Üniversitesin’den ekonomi master derecesi bulunuyor. Bengdara’nın yakınları kendisinin
rejime çok bağlı olduğunu belirtseler de bunu kanıtlaması şimdilik zor görünüyor.
Akrabaları yaptıkları açıklamada, Bengdara’nın gençlik yıllarında Devrim Komitesinde yer aldığını da hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Kaddafi’nin hesaplarını yurtdışından yönetiyor

LİBYA Lideri Muammer El Kaddafi’nin finansal ilişkilerini bilen birkaç kilit isimden biri olan Ferhat Omar Bengdara’nın kaçışı ile ilgili çeşitli iddialar bulunuyor. Bunlardan biri de Bengdara’nın aslında Kaddafi’ye muhalif isimler arasında yer almadığı ve Kaddafi’nin banka hesaplarını yurtdışından yönetmek için kaçmış gibi göründüğü şeklinde. Kimi Libyalı bankacılara göre Bengdara yurtdışından Kaddafi Ailesi’nin mali varlıklarının yerini değiştirmek için bulunuyor. O nedenle de Bengdara’nın sözlerindeki şifre çözmeye çalışılıyor.
‘Verilerle oynadı’ iddiası
Bengdara hakkında gündeme getirilen iddialardan biri de Merkez Bankası verileriyle oynayarak gerçekleri gizlediği yönünde. Bengdara’nın kaçışıyla ilgili daha önce yapılan açıklamalarda da Avrupalı bir diplomat, Bengdara’nın İsviçre’de olduğu ve rejim karşıtı tavır takındığını söylemişti. Bu arada Libya Merkez Bankası güvenlik görevlileri ve yetkilileri, Bengdara’nın Libya’da olduğunu ancak 3 gündür ofise gelmediğini söylüyor.

Haberin Devamı

İstanbul sonrası Dubai’ye geçti

LİBYA Merkez Bankası Başkanı Ferhat Omar Bengdara’nın İstanbul’dan sonra Dubai’ye geçtiği de gelen haberler arasında. Reuters haber ajansı da Bengdara’nın şu anda Dubai’de bulunduğunu ve kendileriyle telefon bağlantısı kurduğunu bildirdi. Buna göre Bengdara, Reuters muhabirine, Trablus’taki iletişim sorunları nedeniyle 22 Şubat’tan itibaren yurtdışında çalıştığını söyledi ve Maliye Bakanı’nın kendi yerine geçici olarak atanmasına karşı çıktı. Sadece parlamentonun kendisini görevden alabileceğini kaydeden Bengdara “22 Şubatta İstanbul’a gittim. Hükümet İstanbul’a gittiğimi biliyordu. Başbakan biliyordu” dedi. Libya’daki olaylar üzerine ülkeye geliş gidişlerde sorunlar olması ve iletişimin olumsuz etkilenmesi yüzünden Trablus’ta çalışmasının imkansız hale geldiğini söyleyen Bengdara, şimdi görevinin BM ve uluslararası örgütler ile bağlantı kurmak ve Libya halkının mal varlığının dondurulmamasını sağlamak olduğunu
dile getirdi.

Haberin Devamı

Kaddafi’nin oğlunun takdirini kazandı

LİBYA Merkez Bankası Başkan yardımcısı iken 2006 yılında başkan olarak atanan Ferhat Omar Bengdara, bankacılık sektörüne ilişkin reformist görüşleri nedeni ile bu göreve seçildi. Libya’nın bankacılık sektörünü yabancı sermayeye açması beklenen Bengdara, bankacılık sistemine ilişkin sıkı uygulamalar getirdi ve sistemi daha şeffaf bir yapıya kavuşturdu. Bangdara liberal ekonomiye dönük icraatları ile Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin takdirini de kazanmıştı.

100 milyar doları aşkın döviz rezervi bulunuyor

LİBYA Merkez Bankası’nın Ağustos 2010 verilerine göre 100 milyar doları aşkın döviz rezervi bulunuyor. 1956 yılında kurulan ve yüzde 100’ü Libya devletine ait olan bankanın merkezi başkent Trablus’ta bulunuyor. Ancak bankanın ticari işlemlerini yürütmek için Bingazi, Sebha ve Sirte’de şubeleri bulunuyor. Banka 1951 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Libya Döviz Komitesi’nin yerini almıştı. Libya’nın ana gelir kaynağını petrol satışları sağlıyor.

Haberin Devamı

115 bin farklı şekilde yazılan Kaddafi banka hesaplarında sorun oldu

LİBYA Devlet Başkanı Muammer El Kaddafi’nin isminin, Avrupa dillerinde değişik yazılışları bulunması bankacılık açısından bir sorun olarak gösteriliyor. Libya’daki isyanların başlamasının ardından Kaddafi Ailesi’nin birçok batı bankasındaki hesapları dondurulmuş, Kaddafi Ailesi’ne ait hesaplara yapılacak olası transferlere bile yasak konmuş olsa bile Kaddafi’nin isminin Avrupa dillerinde her seferinde farklı bir şekilde yazılması, hangi hesapların bu aileye ait olduğunu bulmayı zorlaştırıyor.
Karapara aklama ile mücadele uzmanı Tony Wicks, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, Libya liderinin isminin Kaddafi, Kadhafi, Gadhafi, Ghadafi, Qadafi, Qhadafi gibi toplam 115 bin kombinasyonla yazılabildiğini, bu nedenle de hangi hesapların Kaddafi ve akrabalarına ait olduğunu bulmanın her zaman mümkün olamadığını vurguladı. Kaddafi’nin Avrupa ülkelerindeki banka ve finans kurumlarında milyarlarca dolar birikimi olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!