Kaçınılmaz güncelleme

Güncelleme Tarihi:

Kaçınılmaz güncelleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 01:02

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılsonu için daha önce açıkladığı yüzde 5.3 enflasyon hedefinin orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 7.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

0.9 puanlık revizyon kararı, küresel ekonomideki gelişmeler de göz önüne alındığında kaçınılmaz bir karar olarak değerlendirildi.

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, bir süredir hedefin üzerinde seyreden enflasyonda 2013 sonu hedefini, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerden dolayı güncelleyerek 0.9 puan yukarı çektiklerini açıkladı. Başçı yılsonu için daha önce açıkladığı yüzde 5.3 enflasyon hedefinin orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 7.2 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. 2013 ilk çeyreğinde enflasyon hedeflenenin çok üzerinde yüzde 8.3 seviyesinde gerçekleşmesi nedeniyle piyasalarda bir süredir, Merkez’in yılsonu enflasyon hedefini revize etmesi gerektiği görüşü dile getiriliyordu. Merkez’in revizyon kararı, küresel ekonomideki gelişmeler de göz önüne alındığında kaçınılmaz bir karar olarak değerlendirildi.

TEMKİNLİ VE ESNEK DURUŞ

Yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Başçı, Orta Vadeli Tahminleri oluştururken, yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik ve zayıflayan sermaye akımları karşısında, para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruduğu bir çerçeveyi esas aldıklarını ve enflasyon gürünümünün hedeflerle uyumlu hale gelene kadar para politikasını sıkılaştıracağını da kaydetti. Enflasyon tahminine temel oluşturan varsayımları ve dışsal koşulları bir arada değerlendirdiklerini belirten Başçı, 2014 yıl sonu tahminin ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.7 aralığında yer aldığını kaydetti. Başçı şöyle konuştu: “Küresel ekonominin zayıf görünümü ve iç talebin ılımlı seyri nedeniyle söz konusun gelişmelerin 2014 yıl sonu enflasyonu üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini bekliyoruz. Bu çerçevede yıllık enflasyonun temmuz ayında, bu yılın tepe noktası olan yüzde 9 civarına ulaştıktan sonra ağustos ayından itibaren aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 5 hedefinin sınırlı bir miktar üzerinde gerçekleşmesini beklemekle beraber, 2014 yılının başlarında yüzde 5 hedefine yaklaşacağını öngördüğümüzü vurgulamak istiyorum.”

PETROL FİYATI ETKİSİ

Enflasyonun 2013 yılının ikinci çeyreğinde öngörülerinin üzerinde bir artış göstererek yüzde 8.3 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Başçı, bunda gıda fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olduğunu vurguladı. Başçı, son üç aylık dönemde döviz kuru hareketlerine bağlı olarak TL cinsinden ithalat fiyatlarında belirgin artış ve 107 dolara yükselen petrol fiyatlarının 2013 yıl sonu enflasyon tahminini 0.8 puan, 2014 tahminini ise 0.2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

Haberin Devamı

Bakan eleştiriyorsa bağımsızız

Haberin Devamı

BAŞÇI, ülkenin ileriye doğru gitmesi için Merkez Bankası’nın bağımsızlığının son derece önemli olduğunu vurguladı. MB’nin bağımsızlığı konusunda hiçbir sorun görmediğini kaydeden Başçı, şunları söyledi: “Bunu birinci ağızdan rahatlıkla ifade edebilirim. Toplum olarak hep birlikte merkez Bankası’nın bağımsızlığını korumalıyız. Kamuoyunda zaman zaman bazı bakanlardan bazı görüşler gelebilir, bu da Merkez Bankasının bağımsızlığının aslında bir yerde olduğunu gösterir. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanımızın kalkıp da Tarım Bakanının müsteşarını kamuoyu önünde eleştirir mi, eleştirmez. Ama Merkez Bankası eleştirilebiliyor, demek ki bağımsız bir kurumuz.”

Haberin Devamı

Bir tek PPK’dan onay alırım

ERDEM Başçı, Merkez Bankası Başkanı olarak bir basın açıklaması yapmadan önce, bir sinyal vermeden önce iznini ve onayını alması gereken tek mercinin Para Politikası Kurulu üyeleri olduğunu ifade ederek, “Yine Eximbank kredileriyle ilgili limit artırımı konusunda herhangi bir açıklama yapmadan önce izin almam gereken, onayını almam gereken tek bir merci vardır, o da Merkez Bankası banka meclisi üyeleridir” dedi.

2018’de yüzde 4.5 enflasyon

ENFLASYON hedefini hükümetle birlikte belirlediklerini kaydeden Erdem Başçı, yüzde 5’lik bir enflasyon hedefi önümüzdeki 3 yıllık periyot için açıklandığını hatırlattı. Şimdi yeni bir kalkınma planı çalışmaları sırasında Merkez’in görüşünün de alındığını söyleyen Başçı, “5 yıllık Kalkınma Planı kapsamında 2018’de yüzde 4.5 enflasyon hedefi öngörüldü. Bu henüz açıklanmadı ama bu konuda mutabık kaldık”dedi.

Haberin Devamı

Döviz satışında amaca ulaştık

MERKEZ Bankası’nın döviz satışlarının amacına ulaştığını da açıklayan Başçı, “Cari açığa finansman sağlandı. Bazı kurumlar bizden döviz alarak açık pozisyonlarını kapattı” dedi. Döviz satım ihalelerinin ardından şu anda döviz satışına ihtiyacın azaldığını belirten Başçı, “Çok stresli günler olursa esneyebiliriz” dedi. Başçı, faiz koridorundaki artırımla ilgili olarak ise, “Politika sinyali verdiğimiz andan itibaren her gün ciddi yabancı girişi oldu. Koridordaki genişleme şu an için yeterli, ek adımlar için sonraki toplantıyı bekleyeceğiz” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!