A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2009 13:05
Türkiye'de kaçak yollardan yurda getirilen yılda yaklaşık 30 bin ton sağlıksız çayın, taklit ambalajlarla piyasaya sürüldüğü iddia edildi.
Çaykur Türkiye Bayiler Birliği (ÇAYTAŞ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dündar Batık, halkın taklit ambalajlarla piyasaya sürülen kalitesiz ve sağlıksız sahte çaya karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Kaçak ve sahte çayla mücadelede etkin yöntemler izlendiğini söyleyen Batık, kaçak olarak piyasaya sürülen çayların, milli ekonomiye büyük zarar verdiğini belirtti.
Batık, Çaykur'un Türkiye genelinde kurduğu ortaklıklar sayesinde tüketicinin, kaçak ve sahte çay ile taklit ambalaj konusunda uyarıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Tüketicimizi kaçak çay ve paket taklitleri konusunda uyarıyoruz. (Çay aldığınız yerden memnun değilseniz, fişiyle birlikte bize müracaat edin, biz ve emniyet güçleri üzerine gidelim. Sevk zincirinin en tepesine ulaşalım) diyoruz. Özellikle doğu ve güneydoğu hudut kapılarından Türkiye'ye önemli miktarda kaçak çay sokuluyor.”
YAKALANAN 30 BİN TON
Batık, Türkiye'deki 30 bin çay üreticisinin, yılda 210 bin ton kuru çay üretimi yaptığını belirterek, “Bunun 110 bin tonunu devlet kamu iktisadi teşekkülü olan Çaykur üretiyor. Özel sektörle birlikte tüm üretilen çay miktarı yıllık 210 bin ton civarında. Yıllık yakalanan kaçak ve sahte çay miktarı ise 25-30 bin ton civarında. Yakalanamayan miktarı bilmiyoruz. Tüketicinin bilinçlenmesi için de sürekli mücadele ediyoruz” dedi.
Kaçak çayların insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Batık, şöyle devam etti:
“Fabrikaların 'çöp' diyerek üretim dışı bıraktığı sağlıksız çaylar, çay paketlerinin logo, ambalaj ve hologramının kopya edilerek, taklit ambalajla piyasaya sürülmekte. Üretici, tüketici ve milli ekonominin hakkını korumak için kaçak çayla mücadele etkin bir şekilde sürdürülmekte. Bu işi suç örgütü haline getirenler var. Kişi, faaliyetini bir yerde yapıyor, yakalanıyor burasını kapatıp başka yerde yine yapıyor. Cezalar caydırıcı değil. Bu konuda Çaykur hukukçularının hazırladığı raporlar Genel Müdürlük tarafından ilgili Bakanlığa iletiliyor. Hükümet de bu konuda ciddi tedbirler almış durumda.”
Batık, çay paketlerine karşıdan bakıldığında sahte olduğunun kolayca anlaşılabileceğini belirterek, fark etmeden bu çaylardan alan tüketicilerin, sahte olduğunu anladığı çayların nereden alındığını sorgulamaları ve bu bilgiyi Polisle paylaşmaları gerektiğini bildirdi. Batık, tüketicilerin çayı, bayilerden alarak satışını yapan bakkal ve marketlerden satın almasını önerdi.