Güncelleme Tarihi:
Brezilya ve Malezya gibi bazı ülkelerde kaçak sigaranın normal sigaradan daha çok tüketilir hale geldiğini anlatan Yüce, “Bu genelde alım gücünün nispeten daha düşük olmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de de son dönemde önce vergi kaynaklı, daha sonra da maliyet kaynaklı fiyat artışlarıyla beraber, bu konuda ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle kayıt dışı sarmalık tütün Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir” diye konuştu.
4 SİGARADAN 1’İ
Son yaptıkları araştırmaya göre kaçağın yüzde 25’i geçtiğini kaydeden Yüce, “Yani tüketilen her dört sigaradan bir tanesi kaçak. Bu kaçağın yüzde 80’ini sarma ürünler, geri kalanı da paketli başka yerlerden gelen ya da bir yerlerde üretilen sahte ürünler oluşturuyor” dedi. Kaçak sigaranın yıllık 50 milyar liralık vergi kaybına neden olduğunu dile getiren Yüce, “Devletin çok ciddi bir vergi kaybı söz konusu. Kaçak devlet açısından çok ciddi bir kayıp” dedi. Son dönemde kaçakla mücadelede devletin ciddi operasyonlar yaptığını anlatan Yüce, “Kısa bir süre önce nefes operasyonu denilen büyük bir operasyon yapıldı. Bu operasyonda ortaya çıktı ki artık ciddi yatırım gerektiren makineler kullanılmaya başlanmış. Söz konusu baskınların artmasıyla beraber, bu konunun biraz daha kontrol altına alınabileceğini ümit ediyoruz. Kaçakla ilgili önümüzdeki günlerde sektör olarak çok önemli bir farkındalık kampanyamız olacak” diye konuştu.
‘ÜFE KADAR ARTMASIN’
Kaçak sigara artışını etkileyen unsurlardan en önemlisinin fiyat olduğunu dile getiren Yüce, temmuz ayında her 6 ayda bir ÜFE kadar yapılan artışın uygulanmamasının olumlu bir adım olduğunu söyledi. Vergi artışının o dönem yüzde 10’la sınırlandığını hatırlatan Yüce, “Ocak ayında da benzer şekilde yapıcı tutumun olması gerektiğini düşünüyoruz. Devletimizden bu yapıcı tutumu bekliyoruz. Söz konusu yasa enflasyonun tek haneler olduğu yerler için dizayn edilmiş bir yasa. Ama son 1-1.5 senedir yaşadığımız enflasyon artışıyla çok başka etkiler yaratıyor. 2021’den bu yana sektörümüzdeki kaçak ürün tüketiminin neredeyse ikiye katladığını görüyoruz. Bu nedenle artık enflasyondan bağımsız olarak Gelir İdaresi’nin belirleyeceği şekilde yasal düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.