Kaçak mükellef peşinde

Güncelleme Tarihi:

Kaçak mükellef peşinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, ilde 250 bin kaçak mükellef bulunduğunu söyledi. İstanbul'daki 61 vergi dairesi cumartesi fazla mesai yaparak bu kaçakları tespit ediyor.

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, haftalık Ekonomist Dergisi'yle yaptığı röportajda, şehirde vergi kaçağıyla yaptıkları mücadeleyi anlattı.

Ekonomist Dergisi'nden Rahime Baş'ın sorularını cevaplayan Defterdar, iki tür kayıtdışı ekonomi olduğunu hatırlatıyor: Biri, kaydı bile olmayan mükellefler. Diğeri ise, kayıtlı olduğu halde gelirini düşük beyan edenler.

Cumartesi fazla mesai

Kadir Boy, İstanbul'da 250 bin kaçak mükellef olduğunu söylüyor. Boy, son zamanlarda sıklaşan kaçak mükellef avını şöyle anlatıyor:

‘‘Nisan sonundan itibaren vergi dairelerine kayıtsız mükellefi tespit çalışmalarına destek olmaları görevini verdik. Bunun her gün yapılması dairenin işlerini aksatacağından, 61 vergi dairesi nezdinde cuma-cumartesi tespit çalışmalarının yapılmasını öngördük. Cumartesi bunun için fazla mesai yapılıyor.’’

Ya düşük beyan?

Bir de gelirini düşük beyan edenler var. Bunların denetimi şöyle yapılıyor:

‘‘14 sektörü yakından takip ediyoruz. Bu sektörlerin en büyük 20 firmasını belirledik. En büyük 20 firma performansına göre sektörleri takip ediyoruz. Bu şekilde, 1998-1999'da 3 bin 700 mükellef incelendi. Beyan edilen matrah 600 trilyon. Bulunan matrah farkı 95 trilyon. Bu yıl ocak-mayıs döneminde 1800 firma incelendi. 420 trilyon beyan etmişler. Biz 64 trilyon matrah farkı bulduk.’’

Kadir Boy, düşük beyanda öne çıkan sektörün hangisi olduğunu söylemek istemiyor, ama madencilik sektörünün da adını vermeden edemiyor.

Odalarla işbirliği

Defterdar, işadamlarıyla işbirliği çalışmalarını da şöyle anlatıyor:

‘‘5 Mayıs 1999'da bir talimatla beş büyük ilde ticaret odaları, sanayi odaları ve esnaf birlikleriyle bir kurul oluşturup toplantılar yapılması uygun görüldü. Biz İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Deniz Ticaret Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın bu kurulda yer almasına karar verdik. Toplantıların ilki mayıs ayında yapıldı. Sonuçta benim mükellefim karşımızdaki meslek odasının da üyesi. Benim mükellefimden şikayetim odayı da ilgilendiriyor. Odalar kendilerine kayıtlı olmayan mükellefleri tespit ediyorlar. Tespit ettiği kayıtdışıları bana verdiğinde sonuca ulaşıyoruz.’’

İŞ İÇİN MAGAZİN PROGRAMLARINI İZLİYOR

Kadir Boy, bu yıl 12 Ocak'ta asaleten İstanbul Defterdarı oldu. Vaktinin çoğunu işiyle geçiriyor. Evde oturduğu zaman da televizyon seyrediyor, gözünü Televole tipindeki magazin programlarından ayırmıyor. Tabii işi gereği!

Adalar, Silivri, Şile vergi dairelerinde

bilgisayar yok

Kadir Boy, İstanbul'daki vergi dairelerinin durumu konusunda şu bilgileri veriyor: ‘‘65 tane vergi dairemiz var. Bunlardan 50'si Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP), 8 Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi de MOTOP (Motorlu Taşıt Otomasyon Projesi) kapsamındaki otomasyona dahil. Geri kalan veraset ve intikal vergi dairelerinde şu anda hemen otomasyona geçilmesi zorunluluğu yok. Bunun dışındaki üç vergi dairemiz, Adalar, Şile ve Silivri, mükellef yapısı itibariyle ufak daireler. Halen tam otomasyona geçilmiş değil ancak ileride geçilecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!