Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 10:45
Almanya'da kaçak işçi olarak çalışan, bulaşıkçılık ve temizlikçilik yapan 11 çocuklu Sivaslı çiftçi bir ailenin çocuğu Ünal Karaca, azmin ve başarının öyküsünü yazarak, kozmetik sektöründe büyük bir şirketin patronu oldu.
Dermokil Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karaca, Almanya'da kaçak işçilikten başlayıp bu ülkede bulaşıkçılık ve temizlikçi olarak çalışan, acılarla, hüzünlerle dolu yaşam öyküsünde patronluğa giden yolu Anadolu Ajansı muhabirine anlattı. Sivas'ta 15 yaşında çimento fabrikasında kamyonlara çimento yükleyerek iş yaşamına başladığını belirten Karaca, öğrenimini lise 2'de sonlandırdığını söyledi. Almanya'ya gitmek için çok çalıştığını belirten Karaca, bir akrabası sayesinde bu ülkeye kaçak olarak gittiğini kaydetti. 3,5 yıl Almanya'da kaçak işçi olarak çalıştığını, bulaşıkçılık ve temizlikçilik olmak üzere bir çok işte çalıştığını ifade eden Karaca, şöyle konuştu:
“Kaçak olarak her işte çalıştım. Türkler'in Almanya'daki yaşamlarını, maruz kaldıkları muameleleri gördükçe hırslandım. Aşçılık, bulaşıkçılık, temizlikçilik yaptım. Bir süre sonra ülkeme döndüm. İstanbul'da çorap atölyesi kurmak istedim. Danıştığım bazı kişiler, iplik temininde zorluk çekeceğimi söyledikleri için vazgeçtim. Sezon bitiminde 400 adet motosiklet aldım, bunları koyacak depom yoktu. Motosikletleri satmaya çalıştım. Sattım da... Sonra mobilya sektörüne girdim. Kaçak işçi olarak çalıştığım Almanya'ya mobilya ihraç etmeye başladım. Şu anda Almanya'da 71 noktada satış mağazamız var.”
TÜRKİYE'DE İLK MASAJ KOLTUĞUNU ÜRETTİ
Rahatsızlanan annesinin hastalığına çözüm bulunamadığını, ancak masajla rahatladığını anlatan Karaca, annesinin hastalığına çare olmak için 1,5 yıl Ar-Ge çalışması yaparak ve 300 bin lira harcayarak Türkiye'de ilk kez masaj koltuğu üretimine başladığını kaydetti. Çin'in devreye girmesiyle birlikte masaj koltuğu üretimini azalttıklarını vurgulayan Karaca, İsrailli müşterilerinin talebi üzerine kozmetik üretimine başladıklarını bildirdi. Karaca, şöyle devam etti:
“İsrailli bir müşterimiz, kozmetik ürünleri için distribütörlük almak istiyordu. (Hallederiz) dedim. Bu müşterimiz kilden yapılmış kozmetik talep edince, bu işe girdik. Sivas'ta kil konusunda 1,5 yıl Ar-Ge çalışması yaptık ve üretime başladık. Bugün 25 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Saç, cilt ve vücut olmak üzere üç kategoride 40'a yakın ürünümüz bulunuyor.”
Türkiye'de 4 bin noktada satış gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Karaca, “İhracatta 25 olan ülke sayını 50'ye çıkarmayı hedefledik. Afrika, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerindeki fuarlara gidiyoruz. Kozmetik sanayisinde dünya lideri olan Fransa'ya bile ihracat gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
GANA KRALİÇESİ BAYİMİZ OLDU
Dermokil Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karaca, Afrika ülkesi Gana Kraliçesi'nin Dermokil'in bayisi olduğuna değinerek, sözlerini şöyle tamamladı. “Avrupa, Afrika ve Arap ülkelerine ihracat yapıyoruz. Gana Kraliçesi de ürünlerimizi kullanıyor. Şubat ayında Gana'da Dermokil'in tanıtımı yapılacak. Gana Kraliçesi bayimiz oldu. İlk görüşmemizde 135 bin dolarlık ihracat bağlantısı yaptık. Fransa'ya da ürün veriyoruz. Fransa'da iki distribütörümüz var, biri eczanelere, diğeri internet üzerinden satış yapıyor. Ürünlerimizin belgelerini Fransa'daki laboratuvarlardan aldık. Kanada, Belçika, İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa'da ciddi satışlarımız var. Yüzde 100 yerli sermayeli kozmetik firmasıyız. Fransa'ya ihracat gerçekleştirebiliyorsak bu bir başarıdır.”
Sivas'taki tesislerde 300 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Karaca, Türkiye'de ilk 500 şirket içinde olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.