Kaçak cep telefonuna 10 yıl hapis geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kaçak cep telefonuna 10 yıl hapis geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 02:08

AKP Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşoğlu, kaçak cep telefonu sorununa çözüm getirilmesi amacıyla bir yasa teklifi verdi. ‘Piyasadaki kayıtdışı cep telefonlarının değeri 2.5 milyar doları buluyor’ diyen Terzibaşoğlu’nun teklifi, ağır para cezasından 10 yıl hapse kadar yaptırımlar öngörüyor.

KAPKAÇÇILARIN hedefi olan cep telefonlarının ikinci el satışı zorlaşıyor. Bundan böyle belgesiz cep telefonu alan, satan, kopyalayan, konuşmaya açan ve kimlik bilgilerini değiştirenler, bin-50 milyon YTL arasında idari para ve 2-10 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılacaklar. Konuyla ilgili bir yasa teklifi veren AKP Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşoğlu, ‘Piyasadaki kayıtdışı telefonların mali değeri 2.5 milyar dolar. Bu yasayla Türkiye’ye kaçak telefon girişinin önüne geçilecek. Çünkü GSM operatörleri bunu tespit edebiliyor. Kaçak olduğu halde cihazı konuşmaya açan GSM şirketine de 1.5 milyon dolara varan cezalar getiriyoruz. Mevcut kaçak telefon sahiplerini de affedeceğiz. Bu cihazlar 25 bin YTL karşılığında kayıt altına alınacak.

Telekomünikasyon Kurumu verilerine göre Türkiye’de 12 milyon dolayında kayıt dışı cep telefonu bulunuyor. Yaklaşık 500 bin cihazın da uluslararası mobil cihaz kodu (IMEI) numarasının klonlanmış ya da değiştirilmiş olduğu da belirtiliyor.

TBMM gündemine yeni yılda gelecek teklif özetle şu hükümleri içeriyor:

ALAN DA SATAN DA YANACAK:

Yeni veya kullanılmış cihazların her türlü ticareti, kullanımı ve kullandırılması Kurum düzenlemelerine tabi olup, düzenlemelere aykırı ticari faaliyet içinde bulunan alıcılara bin, satıcılara 5 bin YTL idari para cezası uygulanacak.

KOPYALAMAYA HAPİS:

Abone bilgilerini taşıyan her türlü yazılım, kart, araç veya gereci kopyalayarak çoğaltan ve dağıtanlara 5 bin YTL para cezası verilecek. Olayın organize suça dönüşmesi halinde 2 yıl ağır hapis ve 15 bin YTL para cezası öngörülüyor. Cihazların elektronik kimlik bilgilerini değiştirenler hakkında ise 5 yıl ağır hapis ve 20 bin YTL ağır para cezası uygulanacak. Bu suç organize olması halinde hapis cezası 10 yıla çıkarılacak.

GSM ŞİRKETİNE CEZA:

Elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş, kaçak ve çalıntı cihazlara haberleşme hizmeti verilemeyecek. Aykırılık halinde yasal olmayan her bir cihaz kullandırımından dolayı işletmeciye 50 bin YTL idari para cezası uygulanacak.

İŞLETMELERE İKİ AY SÜRE:

İşletmeciler yasal olmayan cihazların haberleşme şebekelerine bağlanlmalarını önlemek için mevcut Cihaz Kod Kaydedici (EIR) sistemlerini iki ay içinde Kurum’daki merkezi Cihaz Kod Kaydedicisi (CEIR) sistemiyle uyumlu hale getirecek. Aykırı davranan 30 milyon YTL para cezasına çarptırılacak. Sistemin işletilmesinden kaynaklanan, kaçak ve çalıntı cihazlara haberleşme hizmeti verilmesine yönelik her bir ihlalin giderilmesi için işletmeciye 7 gün süre tanınacak. Süre sonunda ihlalin devamı halinde ilk ihlal için 500 bin YTL, tekrarı halinde iki katı kadar ceza verilecek.

25 BİN YTL VERENE AF:

Belgesiz cep telefonu sahipleri yasanın yürürlüğe girmesinden sonra iki ay içinde, 25 bin YTL ödeyerek cihazlarını kayıt altına aldıracak. Süre sonunda Kurum kayıtlarında yer almayan cihazlar şebeke bağlantıları kesilerek devre dışı bırakılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!