Kaçak Bezmen'e bir de hayali ihracat davası

Güncelleme Tarihi:

Kaçak Bezmene bir de hayali ihracat davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kaçak işadamı Halil Bezmen ile babası Fuat Bezmen'in 1992 yılında hayali ihracat yaparak devletten 16 milyar 297 milyon lira haksız kazanç sağlamak ve evrakta sahtekârlık olmak üzere iki ayrı suçtan 26'şar yıl hapsi istendi. Bezmen'lerin, o dönemde hissedar olduğu Rabak Elektrolik Bakır ve Mamulleri ile Pamsan Tarım Sanayi Şirketleri adına Almanya'ya ihraç ettiği deri montları gerçek değerlerinin üstünde göstererek devletten usulsüz vergi iadesi aldıkları öne sürüldü.

Türk adli makamları Halil Bezmen'in talimatla savunmasının alınması amacıyla kaçtığı ABD yetkililerinden yardım istedi. Gümrük Müsteşarlığı tarafından düzenlenen raporda, Halil Bezmen ile babası Fuat Bezmen'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın 1992 yılında Almanya'da bulunan Salman ile Narancha Gmbh adlı şirketlere üç parti halinde 13 bin 600 adet deri mont ihraç ettikleri belirtildi. Gümrük beyannamesinde malın bedelinin yaklaşık 4 kat yüksek tutulup, 16 milyar 297 milyon liralık satış yapılıyormuş gibi gösterdikleri kaydedildi. Gerçek değeri 70 bin lira olarak tespit edilen montların 236 bin lira üzerinden bildirilerek devleti zarara uğrattıkları, satışı yaptıklarını beyan ettikler yabancı şirketlerin ise böyle bir ticaretten haberdar olmadıkları ifade edildi. Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya konu olan Pamsan Tarım Sanayi Şirketi'nin sahibi olan sanık Kamil Hüsnü Çoşkun, Haydar Çoşkun, Rabak Elektrolik Bakır ve Mamulleri hissedarı Halil Bezmen ile Fuat Bezmen, Setrans Dış Ticaret Şirketi'nin sahibi İsmail Sefasoy ile gümrük komisyoncusu Osman Zeki Yüksel'in 1918 sayılı toplu kaçakçılık kanunu kapsamında 18'er yıl hapisleri, suçlu bulundukları takdirde kaçırdıkları paranın 4 katını ödemeleri isteniyor.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise aynı suçtan yargılanacak sanıkların, ihracat yaptıkları ülkenin gümrüğü ile Türk gümrüğüne verdikleri çelişkili beyanlar ve imza sirkülerindeki eksiklikler nedeniyle ‘evrakta sahtekârlık’ suçundan 8'er yıl hapisleri istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!