Güncelleme Tarihi:
Türkiye demir çelik sektörünün önemli oyuncularından Kardemir (Karabük Demir Çelik Sanayi AŞ) ile Karabüklü haddehaneler arasındaki sorun, mahkemeye taşındı. Kardemir’in üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında haksız rekabet suçlaması ile 2 yıla varan hapis istemi ile dava açıldı. Kardemir’in yönetimi ile Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği (KAHDER) arasında karşılıklı suçlamalar bulunuyordu. Tartışmanın merkezinde ise “haksız rekabet’ yer aldı. Haddehane sahiplerine göre, halka açık şirket konumundaki Kardemir’in yönetiminde bulunan Yolbulan, Güleç ve Yücel aileleri, ürün temininde kendi şirketlerine öncelik tanıyor, bu durum diğer şirketlerin iş yapamaz durumuna gelmesine sebep oluyor.
İddialarına dayanak olarak da, ilçede kapanan haddehaneler gösteriliyor. 10 yıl önce ilçe genelinde 40 haddehane faaliyetteyken, şimdi 4-5 haddehane var. Buralarda çalışan 6-7 bin kişi ise işlerini kaybettikleri için başka illere göç etti. 2005’te 907 müşterisi olan Kardemir’in müşteri sayısının 2010’da 200’e düştüğü belirtiliyor.
SPK: HAKSIZ REKABET VAR
SPK raporlarına göre 29 Ağustos 2012 tarihli. Bu raporda Kardemir’in ürettiği kütüklerin yüzde 76.6’sını, şirketin yüzde 10.8 hissesini elinde bulunduran Yolbulan AŞ, Çağ Çelik ve Çelsantaş AŞ alıyor. Bu şirketlerin sahipleri aynı zamanda Kardemir’in de yönetiminde. Şirketlerin yöneticilerinin aynı zamanda Kardemir’in de yönetiminde olmaları nedeni ile şirketin üretim ve satış bilgilerine sahip olduğuna dikkat çekildi. Bu avantajla 3 şirketin Kardemir’den kolaylıkla mal alabildiğine işaret edildi. Söz konusu 3 şirket dışındaki şirketlere mal teslimatları gecikmeli yapıldı; yeni siparişlerin önüne geçilmeye çalışıldı. Konu ile ilgili Karabük Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Savcı iddianamesini hazırlayarak mahkemeye sundu. İddianamede sanıklar, ‘haksız rekabetin ihlali’ ile suçlanıyor. Haklarında istenen hapis cezası 2 yılı buluyor. İddianamede ayrıca, söz konusu kişilerin şirket yönetimlerine girmelerine de yasak getirilmesi istendi. Haklarında dava açılan kişi sayısı 19. Anılan kişilerden 11’i, Yolbulan AŞ, Çağ Çelik AŞ ve Çelsantaş AŞ’nin yöneticileri. Kardemir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Vekili Kamil Güleç’in de aralarında olduğu 8 Kardemir yöneticisi de yargılanacak isimler arasında.
Ortaklık yapısı
Kardemir çalışanları: Yüzde 21,08
Karabük ve Safranbolu Ticaret Odası: Yüzde 10,48
Halka açık: Yüzde 68,44
Cirosu 1.5 milyar lira
Karabük Demir Çelik’in (Kardemir) temeli 3 Nisan 1937’de Başbakan İsmet İnönü tarafından atıldı. 2 yıl sonra işletmeye alınan fabrika başlangıçta Sümerbank’a bağlı çalıştı. 5 Nisan 1994 kararları ise Kardemir için bir dönüm noktası oldu. Anılan yıl Kardemir’in kapısına kilit vuruldu. Ancak, fabrikada örgütlü Çelik İş Sendikası’nın öncülük ettiği girişimle Karabük Demir Çelik, Kardemir AŞ’ye 1 TL’lik sembolik bedelle devredildi. Şirket, İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı en büyük sanayi kuruluşları listesine 1 milyar 576 milyon liralık cirosu ile 34. sıradan girdi. Şirketin piyasa değeri ise 860 milyon TL seviyesinde.
‘Yıpratma amaçlı’ demişti
Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, herhangi bir açıklama yapmak istemediğini bildirdi. Ancak, Kardemir’in geçtiğimiz yıl 5 Aralık’ta gazetelere verdiği tam sayfa ilanda, haklarındaki iddia ve davaların, Kardemir’e zarara verme amacıyla, rakip bir firma tarafından organize edildiği belirtilmişti. Söz konusu ilanda, temin edilmekte güçlük çekildiği belirtilen kütüğün, iç piyasada olduğu gibi yurtdışında da rahatlıkla temin edilebilindiği kaydedilmişti.