Güncelleme Tarihi:
ÇİN ve Hong Kong’un en büyük liman işletmecisi China Merchants Grup, Fiba Holding’in Avcılar’daki limanı Kumport’a talip. Çin’in en büyük devlet şirketlerinden biri olan China Merchants Grup ile birlikte bir bir diğer Çinli devlet şirketinin daha Kumport’a talip olduğu ve limanın toplamda 5 talibinin bulunduğu belirtildi. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin Kumport Limanı’nda hisse satışının söz konusu olduğunu teyid ederken, ilgili sorumuzu, “O konuda süreç devam ediyor. Bunun dışında bir bilgi vermem doğru değil” şeklinde cevapladı.
YÜZDE 65’E ÇIKTI
Sürece yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise, Kumport Limanı için hazırda liman işletmeciliği faaliyetleri bulunan 4’ü stratejik biri de finansal (CVC Capital olduğu iddia ediliyor) olmak üzere 5 şirketten ortaklık teklifi geldi. Fiba Holding ilk etapta limanın azınlık hissesini satmak üzere görüşmelere başladı. Ancak ilgili şirketler daha fazla hisse almayı teklif etti. Buna bir de çok iyi fiyat teklifi eklenince Fiba Holding de daha fazla hisse satmaya ikna oldu. Şu anda taliplerin masada yüzde 65 hisseyi almak üzere müzakere yürüttüğü belirtiliyor. Kumport’un yüzde 65 hissesi Fiba Holding iştiraki Fina Liman Hizmetleri’ne ve yüzde 35’i de Umman Devlet Fonuna ait.
Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre yüzde 65’lik hisse için müzakere masasında oluşan fiyat 1 milyar doların çok üzerinde. Hatta 2 milyar dolara yakın teklif veren bile var. Konuyla ilgili olarak ulaştığımız Hüsün Özyeğin ise, fiyat konusunda hiçbir yorum yapmadı. Kumport Limanı’nı 2007’de Fiba-Turkon ortaklığı 255 milyon dolara satın almıştı. Oluşan yüksek fiyatın limanın taşıdığı yüksek potansiyelden kaynaklandığı konuşuluyor.
Türkiye’nin para sihirbazı
Sıfırdan kurduğu Finansbank’ın yüzde 46’sını 2.8 milyar dolar gibi rekor bir rakama Yunanlı NBG’ye satarak dikkatleri üzerine çeken Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, sadece Türkiye’de değil en zenginler listelerine girmesi nedeniyle dünyada da, ‘para sihirbazı’ olarak görülüyor. Özyeğin’in satışın gerçekleşmesi durumunda bu kez Kumport Limanı’ndaki değer artışı ile gündeme gelmesi bekleniyor. Finansbank’tan sonra Credit Europe ile Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Ukrayna ve Rusya’da bankacılıkta büyüyen Özyeğin için “yurdışında bir Finansbank daha kurdu’ yorumu yapılıyor. Türkiye’den çıkan Milleniumbank’ı 85 milyon dolara alan Özyeğin 2001 yılında 5 milyon lira sermaye ile kurduğu Fiba Sigorta’yı da 2011’de Japonlara 485 milyon dolara satarak bir kez daha dikkatleri üzerine çekmişti. Özyeğin’in, perakende ve gayrimenkul alanlarında 40’ı aşkın şirketi Hollanda, İsviçre, Dubai, Malta, Ukrayna, Çin, Rusya ve Romanya’da faaliyet yürütüyor.
Türkiye’nin 3. büyük limanı
1994 yılında hizmet vermeye başlayan Kumport Limanı, 2007 yılında Fiba-Turkon ortaklığı tarafından satın alındı. 2008 yılı sonundan itibaren tamamen Fiba Grup iştiraki olarak faaliyetlerine devam eden Kumport, 2007-2013 yılları arasında konteyner iş hacminde yıllık ortalama yüzde 23 büyüdü. Şirketin websitesinde yer alan bilgilere göre 2013 yılında Türkiye konteyner iş hacminin yüzde 16’sını gerçekleştiren Kumport, iş hacmi baz alındığında 1.3 Milyon TEU iş hacmiyle Türkiye’nin 3. büyük limanı konumunda.
Çin’in en büyüğü
1872 yılında devlet tarafından kurulan ve deniz taşımacılığında ülkenin en büyük grubu olan China Merchants Grup, Çin’in dışa açılma ve batılılaşma hamlesinde önemli bir rol aldı. Grubun, gemi taşımacılığı, liman, tersane işletmeciliği, enerji taşımacılığı, altyapı, bankacılık ve gayrimenkul alanında faaliyetleri bulunuyor. Genel merkezi Hong Kong’ta bulunan şirketin 131 milyar doları aşkın bir büyüklüğü yönetiyor.
Teklifler 22 Haziran’da
4’ü stratejik ve biri de fon şirketi olan toplamda 5 talibin Kumport Limanı için Fiba Holding’e resmi tekliflerini 22 Haziran’da yapacakları belirtiliyor.