Güncelleme Tarihi:
FACEBOOK, Twitter, WhatsApp gibi son dönemin en hızlı büyüyen şirketlerinin yatırımcılarına çok büyük getiri sağlaması, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ikinci ve üçüncü kuşak zenginlerin melek yatırımcılığa olan ilgisini artırdı. Özel bankacılık müşterileri için ‘Melek Yatırımcı Platformu’ kuran Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Erken aşamadaki bir iş fırsatına yatırım yapan melek yatırımcılar dünyada genel olarak 5-7 yılda ortalama 30 kat getiri elde edebiliyor. Dünyadaki çok parlak bazı işlerde gençlerin iştahını kabartıyor. Bu durum zengin ailelerin kendini ispat etmek isteyen 2’inci ve 3’üncü kuşak temsilcilerini çok heyecanlandırıyor. Ama biz melek yatırımcılıkla ilgili çeşitli eğitimlerle heyecanlarını yenmelerini ve bilinçli yatırım yapmalarını sağlıyoruz” dedi.
70 MELEK YATIRIMCI
Ana sponsor olarak destekledikleri 7. Startup Turkey kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Mendi, melek yatırımcılık ve girişimcilik konusunda bugüne kadar 3 bin kişiye ulaştıklarını söyledi. TEB’in Melek Yatırımcı Platformu’na 70 özel bankacılık müşterisinin üye olduğunu belirten Mendi, bu melek yatırımcılarla şu anda 40 projeyi buluşturduklarını ve bunlardan ikisinin yatırımcı almak üzere detaylı görüşme aşamasında olduğu bilgisini verdi.
BNP PARIBAS’YA ÖRNEK
TEB’in şubat ayından bu yana Hazine Müsteşarlığı’nın yanı sıra, ‘Melek Yatırımcı Sertifikası’ vermeye başlayan ilk banka olduğunu hatırlatan Mendi, “Bu ay içinde 2 başvuru geldi. İlgi oldukça yoğun, yıl sonuna kadar 50 melek yatırımcı sertifikası vereceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. Mendi, TEB’in girişimciliği 360 derece destekleyen bir yapı oluşturduğunu, bu kapsamdaki ‘Girişimevi’ ve ‘Melek Yatırımcı Platformu’nun bankanın Fransız ortağı BNP Paribas’nın da dikkatini çektiğini söyledi. BNP Paribas’nın know-how transfer ettiğini söyleyen Mendi, “Grubun ABD’deki bankasına geçtiğimiz günlerde ‘Melek Yatırımcı Platformu’nu anlattık. BNP İtalya ise, bizden kopyaladığı ‘Melek Yatırımcı Platformu’nu uygulamaya başladı bile” dedi.
7 projeye 4 milyon TL
HAZİNE Müsteşarlığı verilerine göre Aralık 2014 itibariyle melek yatırımcı sertifikası alanların sayısı 280’e ulaştı. Gökhan Mendi, Hazine’ye yapılan 14 yatırım başvurusundan 7 tanesinin gerçekleştiğini ve bu şirketlere toplamda 4 milyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti.
10 bin ‘özel’ müşteri
BİREYSEL ve Özel Bankacılıktan da sorumlu olan Gökhan Mendi, TEB’in özel bankacılık müşterilerinin 10 bini aştığını söyledi. TEB’in toplam portföyünün yüzde 10’unun özel bankacılık portföyünden oluştuğunu söyleyen Gökhan Mendi şu bilgileri verdi: “Özel bankacılık alanında 2014 yılında toplam varlıklarda yüzde 37, müşteri sayısında yüzde 17 artış gerçekleştirerek sürdürülebilir bir büyüme yakaladık. Son 3 yıl için müşteri sayısında 2014 yıl sonu rakamlarına göre yüzde 19 yıllık bir büyüme yakaladık. 2015 yıl sonu için ise yüzde 25’in üzerinde büyüme planlıyoruz. Son 3 yıl için varlık büyüklüğümüz, yıllık ortalama yüzde 37’nin üzerinde artış gösterdi. 2015’te 2014 yılına göre yüzde 11’e varan bir artış öngörüyoruz. Pazar payımız şu an yüzde 6, bunu yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz.”
Borsaya yatırım yapmak gibi değil
BUGÜNE kadar üzerine 1.8 milyar dolarlık yatırım yapılan Gust.com’un CEO’su ve Angel Investing (Melek Yatırımcılık) kitabının yazarı David Rose ise, TEB’in konuğu olarak katıldığı Startup Turkey’de, yatırımcılara ipuçları verdi. Bir melek yatırımcının aynı anda ortalama 25-30 şirkete yatırım yapabileceğini söyleyen Rose şunları anlattı: “Melek yatırımcılık borsaya yatırım yapmak gibi değildir. Çok erken bir şamada bir fikre yatırım yaparak yüksek risk alırsınız ve yüksek getiri elde etme imkanı yakalayabilirsiniz. Ancak genelde yatırımların yarısı başarısız olur. Yüksek getiri ise çok az şirketten gelir. Dolayısıyla çok bilinçli yatırım yapmak gerekir. Genç ve göçmen nüfusun yoğun olduğu ülkelerde girişimcilik artar. Türkiye bu anlamda genç nüfusu ile şanslı.”