Güncelleme Tarihi:
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M.Uğur Erkan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kesinti oranlarına yönelik yapılan değişiklikler nedeniyle emeklilik şirketlerinin kar etmekte zorlandığını söyledi. Erkan, 2013’de şirketlerin esas gelir kaynağını oluşturan yönetim ve fon işletim gideri kesintisinin yasal limitlerinde ciddi indirime gidildiğini hatırlatarak, kesintilerin düşürülmesi ile sistemdeki katılımcı tabanının genişlediğini ancak emeklilik şirketleri açısından kar marjlarının daraldığı, kara geçiş sürelerinin uzadığı bir döneme girildiğini kaydetti.
Kesintilerin düşürülmesinin, kazanım maliyetlerini yükselttiğini ve karlılıkların ötelenmesine sebep olduğunu belirten Erkan, “Fon büyüklüğümüz, diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında son derece geride. Fon büyüklüğünün çok daha yüksek olduğu dünyadaki benzer sistemlerdeki kesintilere ve katılımcıların elde ettikleri ortalama getirilere bakılarak kesinti oranlarına yönelik yapılan regülasyonlar sonucunda, şirketler kar etmekte zorlanıyor” dedi.
FONLARIN GETİRİSİ
Uğur Erkan, emeklilik yatırım fonlarının getirilerine de değinerek, fonların bugüne kadar gösterdiği performansın tüm yatırım enstrümanlarının üzerinde olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“2004’ün başından 2014’ün Kasım sonuna kadar geçen dönemde, emeklilik fonlarının ortalama getirileri, nominal yüzde 288, reel olarak da yüzde 62 seviyesinde gerçekleşti. 2014 yılının 11 ayında da fonların getirileri ortalama yüzde 14 ile pozitif seyrini sürdürüyor. BES, katılımcılara yatırım yapmak istedikleri emeklilik yatırım fonunu almak istedikleri risk derecesine göre seçme ve yılda altı defa değiştirme olanağı sağlıyor. Ancak, katılımcıların fon tercihlerini belirleme ve tercihlerini değişen koşullara bağlı olarak değiştirme konularında henüz çok aktif olmadıkları söylenebilir.”
RİSK ALINMALI
Uğur Erkan, BES katılımcılarına yüksek getiri elde etmeleri için öneride de bulunarak, “Katılımcılarımıza, emekliliğe kalan süreye paralellik arz edecek şekilde, genç yaşta risk ve getiri potansiyeli daha yüksek hisse senedi ağırlıklı fonlara; emekliliğe kalan süre azaldıkça daha dengeli ve düşük riskli fonlara yönelmelerini, bu yöntemle sistemden en fazla verimi sağlayacakları hakkında bilgilendirme yapıyoruz” dedi.
OTOMATİK KATILIM 2015’TE UYGULANMAYA BAŞLAR
Uğur Erkan, yeni işe başlayanların işverenleri tarafından otomatik BES’e dahil edilmesini sağlayacak uygulamanın mevzuat çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Otomatik Katılım ile ilgili bir pilot uygulama yapıldı ve halen sonuçları izleniyor. Hazine, bu verilerden de yararlanarak sistemin Türkiye’de nasıl uygulanacağına yönelik hazırlık çalışmaları yapıyor. Son gelişmelerle birlikte, yurtiçi tasarrufların artırılması için hayata geçirilecek dönüşüm eylem planı çerçevesinde BES’e otomatik katılım için pilot çalışma 2015 yılında tamamlanacak. BES’te işyeri bazlı emekliliğe ilişkin taslak mevzuatın 2015 yılında yayımlanması bekleniyor. Bu sistemle toplu katılımlar ile emeklilik şirketleri, daha düşük maliyetle müşteri katılımı sağlarken, sistem hızla geniş bir tabana yayılabilecek.”