JP Morgan’ın ‘seçim hesabı’ İMKB’yi yüzde 2.11 düşürdü

Güncelleme Tarihi:

JP Morgan’ın ‘seçim hesabı’ İMKB’yi  yüzde 2.11 düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2011 00:00

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın dün yayınladığı rapor piyasanın tadını kaçırdı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 2.11 geriledi. Dolar 1.61 liraya kadar çıktı.
‘Yeterli sandalye’ kuşkusu
Yayımladığı raporda Türk hisse senetleri piyasasına yönelik tavsiye düşüren JP Morgan, bu öneriye gerekçe olarak Türkiye’de yaklaşan seçim nedeniyle oluşan siyasi belirsizliği, yükselen manşet enflasyonu, bankacılık sektöründe düşen kârları ve yükselen cari açığı gösterdi. Raporda şunlara yer verildi: “Seçimler 12 Haziran’da. AK Parti’nin çoğunluğu almasını bekliyoruz. Ancak tek başına ya da diğer partilerle birlik olacak şekilde anayasanın değiştirilmesine yetecek sandalye alması konusunda kuşkuluyuz. Birinci çeyrek kâr dönemi bankalar için fazla negatif değildi. Ancak bu yılki iki kâr beklentisi indiriminin ardından, kâr tahminlerinin yükseltimesi için yeterli değildi.”
İMKB açılışla birlikte sert düştü
İçerde cari açığa dönük olarak endişelerle gergin olan para ve sermaye piyasalarında bu rapor tansiyonu yükseltti. Güne 64.045 puandan açılışla başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i seansın başlamasının ardından gelen raporla sarsıldı. Sert satışlara sahne olan İMKB’de ilk seans yüzde 2.14 oranında düşüşle 62.389 puandan tamamlandı. İkinci seansın ilk dakikalarında kayıpları telafi etmeye çalışan İMKB’de kapanışa doğru ABD’den gelen olumsuz konut satış verisiyle birlikte yeniden sert satışlar hakim oldu. Gün sonunda yüzde 2.11 oranında değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeksi 62.407 puandan kapanış yaptı.
Dolar 1.61 liradan döndü
Döviz piyasasında dolar TL karşısında hareketli bir işlem günü gerçekleştirdi. Bankalararası piyasada 1.5990 lira düzeyinden açılış yapan dolar JP Morgan’ın raporuyla birlikte yükselişe geçti 1.6130 liraya kadar tırmanan dolar bu piyasada pazartesi günü valörlüde 1.6050 liradan işlem gördü. dolar serbest piyasada 1.6060 liradan kapanış yaptı. bono piyasası ise sakin bir işlem günü yaşadı. yüzde 9’un üzerine çıkmayan gösterge kağıdın bileşik faizi valörlüde yüzde 8.98 seviyesinden işlem gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!