Jet-Pa'cı Fadıl Bey’in vadeli saadet zinciri

Güncelleme Tarihi:

Jet-Pacı Fadıl Bey’in vadeli saadet zinciri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yıldız futbolcu Sergen'i alınca kamuoyunun gündemine oturan Jet-Pa Holding'in aslında ‘vadeli saadet zinciri’ modeliyle işleri yürüttüğü anlaşıldı. Jet-Pa'nın sahibi Fadıl Akgündüz, ‘‘Banka gibi çalışıyoruz. Vatandaştan vadeli para topluyoruz’’ dedi. Akgündüz, gurbetçilerden kendilerine 200 milyon mark aktığını söyledi.

İstanbulspor'dan yıldız futbolcu Sergen Yalçın'ı alarak son günlerin flaş ismi haline gelen Jet-Pa Holding'in patronu Fadıl Akgündüz'ün sırrının kurduğu ‘‘vadeli saadet zinciri olduğu’’ ortaya çıktı. Akgündüz, yaptıkları yatırımların kaynağını, ‘‘Vatandaştan topladığı vadeli para’’ olarak açıkladı. Akgündüz, ‘‘Bir anlamda banka gibi çalışıyoruz. Trilyonlarca liralık senet portföyümüz var. Vatandaşın parasını vadeli topluyoruz, otomobilini (Proton) 6 ay sonra teslim ediyoruz’’ dedi.

Fadıl Akgündüz, yurt dışında (Almanya) kurdukları şirket aracılığıyla da ‘‘sessiz ortaklar’’dan kaynak topladıklarını belirtti. Akgündüz, ‘sessiz ortaklar’dan kendilerine akan paranın 200 milyon mark (38.8 trilyon lira) Akgündüz, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kamuoyu, Jet-Pa Holding'i 90'lı yılların ortalarında tanımaya başladı. Kamuoyuna yansıyan boyutlarıyla hızlı bir büyüme sergilediniz. Nasıl oldu bu?

- Jet-Pa, 1989 yılında kuruldu. Ancak, yıldızımın parladığı yıl 1994 oldu. 1994'te muazzam bir iş yaptık. Kriz nedeniyle bankalar tüketici kredilerini durdurdu. Pazarlama firmaları, otomobil kampanyalarını kesti. İşte bu dönemde biz bir sistem kurduk. Topladığımız parayı havuzda tuttuk. İnsanların parasını havuzda beklettik. Bütün şirketler sarsıntı yaşarken, biz 94'te büyüdük. Örneğin, şu anda genel merkezimiz olan Yenibosna'daki binayı Özelleştirme İdaresi'nden çok cazip bir fiyata aldık. O dönemde kimsenin ilgisi yoktu, biz 115 milyar liraya (1994 yılı sonu mark kuruna göre 4.6 milyon mark ediyor) aldık. Yakın tarihte bu binayı 100 milyon marka (19.4 trilyon lira) Kombassan'a sattık. Burası hipermarket için çok uygun bir yer. Burayı satıp, Beylikdüzü'nde bir bina aldık, oraya taşınacağız. Bugünkü atılımlarımızın nedeni de yine kriz. Normal zamanda 30 milyon dolara alamayacağımız Bursa'daki İbrahim Sönmez Tekstil'i 12.5 milyon dolara satın aldık. Fabrikanın sadece arsası bile 25 milyon dolar eder. Münci İnci'den İntermedya'yı aldık.

PARA MUSLUĞU NE?

Peki bu paranın kaynağı ne? Herkes sıkıntıdayken, siz nasıl para buluyorsunuz?

- Bizim elimizde, çok güçlü bir senet portföyü var. Diğer pazarlama şirketleri, banka kredisiyle satış yapar, kârını cebine koyar. Biz ise kârımızı yıllara yayıyoruz. Türkiyenin hiçbir bankası bizim elimizde bulundurduğumuz portföye sahip değil. Trilyonlarca liralık portföyümüz var. Biz bir anlamda bankayız. Vatandaştan vadeli para alıyoruz. 6 ay sonra otomobil veriyoruz.

Sermayeniz ne kadar?

- Ödenmiş sermayemiz 60 trilyon lira. Koç Holding'in sermaye tavanı bile 50 trilyon lira. Benim ödenmiş sermayem 60 trilyon. Yaptığımız her işin senetleri elimizde. Sadece yaptığımız işten değil, paradan da para kazandık. Bu nedenle kriz dönemlerinde elimizde muazzam bir fon oluştu. Geçen yıl, Avrupa'da da bir şirketi ‘sessiz ortak modeli’yle halka açtık. Oradan da 200 milyon mark (38.8 trilyon lira) civarında fon akıyor.

Size de ‘islami sermaye’ gözüyle bakılıyor.

- Müslüman olmaktan utanç duymuyorum. Şeref duyuyorum. Biz uluslararası iş yapıyoruz. Dünya şirketiyiz. Dünyanın hiçbir yerinde, ‘şirketlerin sermayesi şudur’ diye bir şey yok.

PROTON'U İKNA ETTİM

Malezya'da üretilen Proton otomobillerinin temsilciliğini almanızda Necmettin Erbakan'ın bir katkısı oldu mu? Çünkü, kendisi Başbakan'kan ilk gezisini Malezya'ya yapmıştı.

- Malezya Hükümeti'ni Proton konusunda ikna ettim. Proton'u Türkiye'ye getirdim. Erbakan'ın Başdanışmanı Sedat Çelikdoğan, Malezya'ya Hema ve Tofaş'ın yetkililerini getirdi. Proton distribütörlüğünün onlara verilmesini istedi. Ancak biz işi bitirmiştik. Erbakan'ın haberi yoktu. Ben bunu daha sonra öğrendim. O zaman Erbakan'la tanışmıyordum. Erbakan siyasetten çıktıktan sonra tanıştım.

Almanya'da para topluyor

Geçmişte düzenlediği otomobil kampanyalarında tüketicileri mağdur eden Jet-Pa, 1998 yılı başlarında Almanya'da verdiği ilanlarla dikkati çekti. Jet-Pa, bu ilanlarda Almanya'da kurduğu Jet-Pa International Marketing and Trading GmbH adlı şirketi ‘‘şeffaf ortaklık sistemi’’yle halka açtığını duyurdu. Jet-Pa, ‘‘Türkiye'de Proton fabrikası kurup, yılda 12 milyar marklık ihracat yapacağım. Siz de bundan pay alacaksınız’’ vaadinde bulundu ve gurbetçilerden para topladı.

Bünyemizde 12 futbol kulübü var

Fadıl Bey, Jet-Pa Holding'ten sonra bir de Jet-Pa Spor Holding'i kurdunuz. Sürpriz bir şekilde Sergen'i bünyenize kattınız. Hedefiniz nedir? Ne yapacaksınız?

- Jet-Pa Spor Holding'in merkezi Elazığ'da. Genel Koordinatörü Tanju Çolak. Bünyemizde 12 futbol, bir de güreş kulübü var. Holding bünyesinde, Siirt Jet-Pa Spor, Karagümrük, Elazığspor, Batman Petrolspor, Batman Belediyespor, Kurtalanspor, Malatyaspor, Gürpınarspor, Eyüpspor, Göztepe, Bingölspor ve Aydınspor takımları var. Jet-Pa, bu takımlarının bazılarının sahibi, bazılarının ise sponsoru. Holding, transferden, bilet satışına, sponsorluk hizmetlerinden stad yapımına kadar birçok aktiviteyi gerçekleştirecek. Bu projeye, geçen yıl Siirt takımını alarak başladık. Ben Siirt'liyim. Ancak memleketim olduğu halde, oradaki satışlarımız Bingöl, Muş gibi sıradan iller gibiydi. Siirt'i aldıktan sonra satışlarımız Ankara'yı bile solladı. Sonra bu olayı Batman'a taşıdık. Aynı şey orada da çıktı.

Satışlarımız patladı. Spor konusu uzun vadede faydalı olacak. Tüketiciyle temas halinde bir şirketiz. Rulman şirketi değiliz. Rulman şirketini tüketici bilse ne olur, bilmese ne olur. Ama biz ev, otomobil, cep telefonu, televizyon satıyoruz.

Şu anda spor aktivitesinden para kazanmaya başlamadık. Satışlarımıza bir etkisi oluyor. Ancak ileride spor aktivitesinden de para kazanacağız. Örneğin, Sergen kriz ortamında bizim için bir fırsattı. Aynı şey Hakan için geçerli. Başka bir zaman olsa Hakan'ı alamazsınız. Ama şimdi onu da alacağız. Ama orada tutacağız. Projelerimiz arasında Avrupa'dan futbol takımı almak var. Yakın bir zamanda Avrupalı iki futbol takımı bünyemize girecek. Çünkü Proton'un Avrupa satışlarını biz aldık. Fabrika devreye girince, Türkiye üzerinden Avrupa'ya satışı gerçekleştireceğiz. Bu bizim tanıtımımız için önemli rol oynayacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!