Güncelleme Tarihi:
MALİ Suçlar Araştırma Kurulu'nun (MASAK), Jet-Pa Holding ve sahibi Fadıl Akgündüz'le ilgili kara para takibi, mahkemeye yansıdı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Akgündüz hakkında kara para akladığı gerekçesiyle 2-5 yıl hapis istemiyle dava açtı.
JET-PA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz'e, kara para akladığı gerekçesiyle 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, temsilciliğini Fadıl Akgündüz'ün yaptığı Jet-Pa Holding'in Türkiye'deki bazı mal ve para kaynaklarına tedbir konulmasını talep etti.
Jet-Pa'nın Avrupa'daki aracılarından Fatih Atak'ın Lyon-Cenevre otobanı gişelerinde yapılan kontrol sırasında otomobilinin bagajında, 224 bin Fransız Frangı ile 325 bin 700 mark ele geçirilmesiyle başlatılan uluslararası soruşturma Türkiye'yi de harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Fransız ve Alman İnterpolü'nden gelen bilgileri Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) iletti. Bunun üzerine MASAK, Jet-Pa Holding A.Ş. hakkında kara para akladığı gerekçesiyle inceleme başlattı.
MUHASEBE HİLESİYLE
MASAK, incelemesi sonunda, Fadıl Akgündüz'ün tek temsilci olarak görüldüğü Jet-Pa Holding A.Ş aracılığıyla yurtdışında topladığı paraların bir kısmını muhabese hilesi yaparak sahibi olduğu başka şirketlerde kullandığını saptadı. Hazırladığı raporu Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na sunan MASAK, Jet-Pa Holding A.Ş. ve Fadıl Akgündüz hakkında suç duyurusunda bulundu.
MASAK'ın hazırladığı raporlar doğrultusunda soruşturma açan Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı ise, Fadıl Akgündüz'e 4208 Sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanuna Muhalefet suçundan dava açtı. Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davada, Fadıl Akgündüz'ün 2 yıldan 5 yıla kadar hapsi istendi. Akgündüz hakkında açılan karapara ve devletten 5 trilyon lira vergi kaçırma davaları, soruşturma konusu ve mahiyetinin aynı olması nedeniyle Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde birleştirilerek görülecek.
GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR
İddianamade, Fadıl Akgündüz'ün, Jet-Pa Holding A.Ş.'nin ve Almanya'da bulunan Jet-Pa International Marketing And Trading GMBH ile Jet-pa İnternational Marketing Trading AG adlı şirketlerin sahibi ve temsil yetkilisi olduğu belirtildi. Akgündüz şirketleri aracılığıyla, 'şeffaf ortaklık sistemi' adını verdiği programı kullanarak yurtdışından topladığı paraları, kendi mal varlığı haline getirmekle suçlandı. Akgündüz'ün, 1998-1999 yılları arasında toplam 47 trilyon 493 milyar liralık döviz topladığı, ancak bu parayı toplamak için şeffaf ortaklık sisteminde vaad edilen pek çok hususun şirketin mevcut gerçekleriyle bağdaşmadığına dikkat çekildi. Yurtdışından toplanan dövizlerin 13 milyon 934 bin marklık kısmını kár payı olarak dağıttığı, ancak bu paranın bir ticari faaliyet sonucu değil, Akgündüz'ün 2 şirketi arasında anlaşmalı olarak yaptığı hisse satışı sonucu elde edildiği belirtildi. Kayıt üzerinde gerçekleşen kár payının ise, aslında organizasyona katılanların parasının çok az bir kısımının iadesi olduğu ve Akgündüz'ün artan sermaye borcunu karşılamak için bu paraların, 7 trilyon 671 milyar liralık kısmını kendi mal varlığıymış gibi kullandığı vurgulandı. Yurtdışında yaşayan kişilerden dolandırıcılık yoluyla elde ettiği paraları kendi şirketine kullandırıp mal varlığına katarak aklama yoluna giden Fadıl Akgündüz'ün, bu paraların kaynakları, kullanım yerleri ve diğer hususlarla ilgili araştırma yapan MASAK'a, cevap vermekten kaçındığı belirtildi.
Alpay, Sergen ve Oktay'a tedbir geliyor
MALİ Suçları Araştırma Kurulu'nun yaptığı araştırmayı dikkate alan Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, Jet-Pa Holding'in şu varlıklarına tedbir konulmasını istedi:
Siirt Jet-Pa Spor'un futbolcusu olarak görünen Alpay Özalan, Sergen Yalçın ve Oktay Derelioğlu'nun bonservis bedelleriyle, hak ve alacakları.
Yurtdışından elde edilen Proton marka otomobillerin bugün itibariyle gümrükte ve şirket üzerinde mevcut değerleri.
Jet-Pa Sınai Ürünler Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin yaptığı kampanyalar (vadeli satışlar) sonucunda elde ettiği alacak senetleri. Sözkonusu senetler şirket kasasında saklanmakta ve vadesi yaklaşan senetler şirketin çalıştığı bankalara tahsil edilmek üzere verilmektedir. Bu senet tutarlarının 1999 yılı sonu itibariyle 14 tirlyon olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yurtdışından getirilen paraların bir kısmı şirkette yer alan kasada saklanmakdır.
Jet-Pa İnşaat A.Ş. tarafından yapılan inşaatlar aşağıda belirtilen sahalarda devam ettirilmektedir: Büyükçekmece, Gürpınar Beldesi Kebir Havra Mevkii'nde kaim tapuda 639 ada, 1 parsel (Jetkent 1), Büyükçekmece'de, pafta no 2-3, parsel no 1197 (Jetkent 2), Ankara Eryaman'da yapılmakta olan Jetkent 4 inşaatı.
Jet-Pa Holding A.Ş'ne ait Şişli'de 311 pafta, 2013 ada, 86 parselde kayıtlı 2119 metrekare karpir işhanı.
Kavaklıdere Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 125 002 7273 hesap numaralı mükellefi Aytepe Turizm A.Ş.'ne ait Aydın İli Didim İlçesi tapusuna kayıtlı 101 ada, 132 parsel ve 263 ada, 1 parselde bulunan Caprice Otel'in gayrimenkulleri.
Yenibosna Vergi Dairesi'nin mükellefi JetPa İnşaat A.Ş.'ne ait Siirt İli Merkez İlçesi Evren Mahallesi'nde 215 ada, 1 parselde kayıtlı tarla.
Boğaziçi Kurumlar Vergisi Başkanlığı'nın 484 003 0785 sicil numaralı mükellefi JetPa Sınai Ürünler Üretim Ltd. Şti.'ye ait Antalya ili Merkez Keşirler Köyü 1188 ada 1 parselde kayıtlı arsa.
Tüm şirketlerin trafikte kayıtlı motorlu taşıtları.