Jest mesajı Twitterla geldi

Güncelleme Tarihi:

Jest mesajı Twitterla geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 00:00

Hürriyet.com.tr, ekonomi yönetiminin akaryakıtla ilgili kritik toplantısının ardından, akaryakıt firmalarından ‘indirim jesti’ beklediğini yazdı. Bu mesajın ise EPDK’nin akaryakıt dağıtıcısı, ithalatçısı ve bayi temsilcileriyle yapılacak toplantıda iletileceğini belirttik.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beklenen jeste ilişkin ipucunu twitterda verdi. Şimşek, kısa süre önce twitterda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Benzin fiyatlarına ilişkin üst üste gelen sorulara verdiği yanıt, akaryakıt firmalarına  mesaj niteliğindeydi.

Vergi yükü 5 puan azaldı!

Şimşek, bir yıldır hiçbir akaryakıt ürününde bir kuruşluk vergi artışı olmadığını, bu ürünlerdeki artışın uluslar arası petrol ve gaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını yazdı.  Ayrıca AK Parti hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünün artmadığını aksine azaldığını belirtti. 2002 yılında 100 liralık benzinin 70 lirası vergiyken, bugün yaklaşık 65 lirasının vergi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

KİME NE MESAJ VERDİ?

İki gündür ekonomi yönetiminin yaptığı çalışmalarda akaryakıttaki fiyat artışının nedenleri sorgulandı. Bugünkü toplantıda akaryakıt firmalarının indirim için marjlarının olduğu sonucuna varıldı.

İşte Mehmet Şimşek, jest bekledikleri üç grubu twitterdan açıkladı:

1-      TÜPRAŞ’a ve İthalatçılara:

 “Bizim yaptığımız çalışmalara göre Türkiye’de rafineri çıkış fiyatı komşu piyasalara göre daha yüksek.”

2-      Dağıtıcılara:

“Akaryakıt dağıtım şirketlerinin karı yüzde 9 ile 9.5 arasında. Oysa Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 6.”

3-      Bayilere:

“Türkiye’deki bayilerin kar marjını da unutmamak lazım”

Şimşek’in, mesajında akaryakıt üzerindeki vergi yükünün 2002’de yüzde 70 iken; şimdi yüzde 65 olduğunu vurgulaması ise, akaryakıtta şimdilik vergi indirimi olmayacağı şeklinde yorumlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!