ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 11:04
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne ait, Aydın ve Manisa'daki 6 jeotermal sahasının özelleştirme ihalesine 118 başvuru geldiğini bildirdi.
Güler, dün (14 Ekim) yapılan ihalenin sonuçlarına yer verdiği yazılı açıklamasında, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılık alanlarında kullanıma açılacak olan toplam 6 jeotermal sahanın ihale süreçleri ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili olarak, 6 saha için toplam 118 müracaatın olduğunu bildirdi. Güler, “Enerji sektörü dünyadaki krizi dinlemedi. Bunun bir anlamı da jeotermale hücum olduğudur” dedi.
Yıllar boyu ihmal edilen çevre dostu, yenilenebilir, güvenilir, entegre kullanımına uygun, yerli enerji kaynağı olan jeotermalin artık keşfedildiğini söyleyen Güler, “Yer altındaki uyuyan güzeli uyandırıyoruz. Yıllardır kullanılmayan bu tertemiz harekete geçirerek ekonominin hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.
TÜRKİYE JEOTERMALDE AVRUPA’DA BİRİNCİSİTürkiye'nin 31 bin 500 megavatlık (MW) jeotermal potansiyel ile dünyada ilk 10 ülke, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını anlatan Güler, MTA'nın bugüne kadar 459 kuyu, 205 bin metre sondajlı arama yaparak 187 adet sahayı keşfettiğini ve doğal çıkışlar dahil 4 bin MWt (megavat termal) enerjinin kullanılabilir hale geldiğini kaydetti.
Jeotermal enerjide 3 sektörün harekete geçeceğini anlatan Güler, bunlardan birincisinin enerji sektörü, ikincisinin gıda sektörü, üçüncüsünün ise turizm ve sağlık sektörleri olduğunu söyledi.
Gıda sektöründe organize sera bölgelerinin devreye gireceğini belirten Güler, jeotermal enerji ile ısıtılan seraların yüzde 35 daha ekonomik olduğunu belirtti.
1 MİLYON KONUT JEOTERMAL İLE ISITILACAKTürkiye'de şu ana kadar jeotermal enerji kaynağının yüzde 20'sinin bilinir hale getirildiğini, jeotermalin petrol ve doğal gaza karşı önemli bir alternatif enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Güler, “Bu kaynağı kullanmayı başarırsak 1 milyon konut jeotermal ile ısıtılmış olacak, dışa bağımlılık azalacak, bu da cari açığın azalmasına önemli bir katkı sağlamış olacak” dedi.
5 MİLYAR DOLARLIK YILLIK GETİRİ HEDEFİJeotermalin şu ana kadar 1,5 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük olduğunu anlatan Güler, 2013 yılına kadar 2,7 milyar
dolar daha yatırım yapılırsa 2013 yılından itibaren her yıl 5 milyar dolar getirisi olacağını ve 16 milyar dolar net katma değer yaratılacağını ve 250 bin kişiye de istihdam sağlanacağını söyledi.
Bundan sonra jeotermal sahaların sadece işletilmesi değil, aranması işinin de özel sektöre yaptırılacağını anlatan Güler, “Bundan sonra petrol sahası gibi jeotermal sahaları da sondaj yapmak üzere duyuracağız. Özel sektör bu sondajları daha hızlı yapabilir” diye konuştu.
Kapalı zarfla alınan teklifler, ihale komisyonunun inceleme ve değerlendirmesinden sonra açıklanacak. Komisyonun gerek görmesi halinde ihale açık artırmayla da tamamlanabilecek.
30 YILLIĞINA DEVİRİhaleye çıkılan sahalarda, yılda 800 milyon kWh saat elektrik üretilmesi ve yaklaşık 330 bin konutun ihtiyacının karşılanması planlanıyor. 30 yıllığına devredilecek olan alanlara, 10'ar yıl süreyle uzatma olanağı da tanınıyor.
MTA Genel Müdürlüğü’nün ihale konusu jeotermal sahalarının dördü Aydın ilinde bulunurken, iki saha da Manisa ili sınırları içinde yer alıyor.
Aydın-Merkez Köşke-Umutlu-Serçeköy, Aydın-Sultanhisar-Atça, Aydın-Germencik-Bozköy-Çamur, Aydın-Sultanhisar'ın yanı sıra Manisa ili sınırları içinde yer alan Salihli-Caferbeyli ile Manisa-Alaşehir-Kavaklıdere sahaları da MTA Genel Müdürlüğünün bu program kapsamında ihale edeceği jeotermal sahları içinde bulunuyor.
Geçici teminat tutarları 300 bin ile 550 bin dolar arasında değişen 6 jeotermal alanına yönelik ihale programının bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor.