Güncelleme Tarihi:
SURİYE ve Ortadoğu’daki gelişmeler başta olmak üzere dünya genelinde artan jeopolitik riskler global ekonomiyi yönlendiren CEO’ların en öncelikli endişeleri arasına girdi. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Pwc’nin her yıl Davos Zirvesi’nin (Dünya Ekonomik Forumu) açılışında açıkladığı Küresel CEO araştırmasına göre dünya ekonomisine yön veren CEO’ları bu yıl en çok, artan jeopolitik riskler ve arışı regülasyonlar endişelendiriyor. PwC’nin dünya genelinde 1409 CEO ile görüşerek gerçekleştirdiği ‘Değişen Dünyada Başarının Yeni Tanımı’ temalı araştırmada, CEO’ların 2016’da küresel ekonominin iyileşeceğine dair büyüme beklentileri, geçen yıla göre 10 puan düşerek yüzde 27’ye geriledi. Küresel ekonominin kötüye gideceğini söyleyen CEO’ların oranı yüzde 23 oldu. Bu oran 2015 yılında yüzde 17 seviyesindeydi. Kendi şirketlerinin gelirinin artacağı konusundaki güvenin de azaldığı araştırmaya göre beklentilerin azalmasında Çin faktörü, ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik güvenlik endişeleri etkili oldu.
ARTAN REGÜLASYONLAR
Sonuçları, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının dünkü açılışında duyurulan PwC 19. Küresel CEO Araştırması’na göre CEO’ların yüzde 66’sı, 2016 yılında işletmelerini bekleyen tehditlerin üç yıl öncesine göre daha fazla olduğunu düşünüyor. CEO’ların yüzde 79’u ‘aşırı regülasyonları’ büyüme beklentilerinin önündeki en büyük tehdit olarak görürken, geçtiğimiz yıl CEO’ların endişeleri arasında dördüncü sırada yer alan jeopolitik belirsizlik, bu yıl ikinci sıraya yükseldi. CEO’ların yüzde 74’ü jeopolitik belirsizlikleri işletmeleri bekleyen en önemli tehdit olarak işaret etti. Döviz kurundaki dalgalanma ve kilit yeteneklerin bulunabilirliği konuları da bu yıl CEO’ları en çok endişelendiren sorunlar arasında öncelikli sıralarda yer aldı.
TÜRKLER DAHA ENDİŞELİ
Araştırmaya Türkiye’den katılan 30 CEO ise genel trend’den biraz farklılaşarak yüzde 93 oranla jeopolitik belirsizlikler, yüzde 90 oranla döviz kurundaki kırılganlık ve yüzde 77 oranla sosyal istikrarsızlık konularını 2016 yılında kendilerini bekleyen en büyük tehditler olarak öne çıkardılar. Ülke çıkarlarına ve ticari çıkarlara tehditleri temsil eden siber güvenlik konusu da CEO’ların yüzde 61’inin endişeleri arasında öne çıktı.
Ortadoğu iyimser ABD’liler endişeli
CEO Araştırması’na göre 2016 yılında küresel ekonominin iyileşeceğine dair en iyimser olan bölgeler yüzde 34 oranla Ortadoğu ve yüzde 33 oranla Batı Avrupa olurken, Kuzey Amerika’daki CEO’lar arasında iyimser düşünenlerin oranı yüzde 16’da kaldı. Çin’deki CEO’ların yüzde 33’ü ise küresel ekonomik büyümenin 2016 yılında yavaşlayacağını düşündüğünü belirtti. Endişe seviyesi en yüksek olan CEO’lar ülke olarak ABD, Avustralya ve İngiltere’de, sektör olarak bankacılık, teknoloji ve sigortacılıkta yer alıyor.
1409 CEO katıldı
PwC’nin 19. Yıllık Küresel CEO Araştırması, 2015’in son çeyreğinde 83 ülkeden 1.409 CEO’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Bölgelere göre, Asya Pasifik’te 476, Batı Avrupa’da 314, Orta ve Doğu Avrupa’da 170, Kuzey Amerika’da 146, Afrika’da 87 ve Orta Doğu’da 47 görüşme gerçekleştirildi. Araştırmaya Türkiye’den 30 CEO katıldı.
En çok Ruslar büyüme bekliyor
Araştırmada önümüzdeki yıl şirketlerinin büyüyeceğinden oldukça emin olduğunu söyleyen CEO’ların oranı 2015’e göre dört puan düşüşle yüzde 35’e geriledi. Gelirlerin artışı konusunda güven, geçtiğimiz yıla göre dünyadaki büyük ekonomilerin neredeyse tümünde azaldı.
Bu karamsarlığa rağmen, Hindistan’daki CEO’ların yüzde 64’ü, İspanya’daki CEO’ların yüzde 54’ü, Romanya’daki CEO’ların ise yüzde 50’si daha iyimser olarak öne çıktı.
Güven düzeyi en düşük ülke ise İsviçre oldu. 2015 yılında İsviçre’deki CEO’ların yüzde 24’ü gelir artışı konusunda kendinden oldukça emin olduğunu söylerken, bu oran 2016 yılında yüzde 16’ya geriledi.
Çin’de CEO’ların gelir artış beklentisi yüzde 36’dan yüzde 24’e, ABD’de yüzde 46’dan yüzde 33’e, İngiltere’de yüzde 39’dan yüzde 33’e ve Almanya’da yüzde 35’ten yüzde 28’e düştü.
Bu oran sadece İtalya ve Japonya’da geçen yılla benzer kaldı. Bu genel eğilime karşı çıkan tek ülke olan Rusya’da geçtiğimiz yıl yüzde 16 ile oldukça düşük olan güven seviyesi bu yıl yüzde 26’ya yükseldi.
Türkiye’de ise şirket büyümesi konusunda “çok emin” olduğunu söyleyen CEO’ların oranı yüzde 40 oldu.