Güncelleme Tarihi:
JCR yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’nin uzun bir aradan sonra, Japon piyasasında Samurai tahvili ihraç etmesi Türkiye’nin borçlanma kabiliyeti açısından olumlu gelişme şeklinde algılandı. JCR yetkilileri, Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan cari açık konusuna da değinerek, dış dengedeki gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini vurguladı.
Tek seferde en yükseği
Hazine Müsteşarlığı, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities’e yetki vermişti. Türkiye’nin 10 yıl vadeli Samurai tahvili ihracının tutarı 180 milyar yen (yaklaşık 2.17 milyar ABD Doları), kupon oranı da yüzde 1.87 (10 yıl vadeli Yen swap oranı 48 bp) ve fiyatı da 100 olarak gerçekleşmişti. Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011’de Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor. JBIC garantili yen piyasasında 2009 yılından itibaren aralarında Endonezya ve Meksika’nın bulunduğu beş ülke tahvil ihracı gerçekleştirdi. Türkiye tarafından gerçekleştirilen bu ihraç, JBIC garantili yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç oldu.
Zorlu bir piyasa
Japon Samurai tahvil piyasası, gerek aradığı kredi notu kalitesi, gerekse ekonomik performans kriterleri nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerin en zor ihraç gerçekleştirdiği piyasalar arasında yer alıyor. Fitch’in Türkiye’nin notunu 2 kademe birden artırması da avantaj olarak gösteriliyor. Hazine en son, 2000 yılı borçlanma programı çerçevesinde, Samurai piyasasında 140 milyar Japon Yeni tutarında tahvil ihracı gerçekleştirmişti.