Güncelleme Tarihi:
TYMSİB Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, 2003 yılından beri sürdürülen greyfurt meyvesi üzerinde Akdeniz Meyve Sineğinin zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların başarılı olması üzerine iki ülke yetkilileri ve sektör temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde greyfurt ihracatının başlanmasına karar verildiğini anımsattı.
Japonya'ya greyfurt ihracatının 14 Ocakta başlayacağını belirten Kaçmaz, şunları kaydetti:
“Hedefimiz Türk meyvesini Japon pazarına açmak. Kaliteli ürünle o pazara girmek istiyoruz. Japonların istediği şartlarda, istediği miktarda ve talep ettikleri standartlarda ürün sunmak istiyoruz. Sadece greyfurtla sınırlı kalmak istemiyoruz. Japonlara kiraz ve limon da satmak istiyoruz. Japonya'dan bir heyet Türkiye'ye gelerek üretimimizi gördü. Bir sorunla karşılaşacağımızı beklemiyoruz. Japonya, Uzak Doğu ülkeleri için referans olan ülke. Uzak Doğu ülkelerine yapılacak ihracatta Japonya bizim için referans olacak.”
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından İhracatçı Birliklerine gönderilen bir yazıda greyfurtta Akdeniz Meyve Sineği'nin etkilerinin azaltılması amacıyla 2003 yılından bu yana yapılan çalışmalarda başarılı sonuç alındığı belirtildi. Yazıda, şöyle denildi:
“Japonya'nın greyfurt ürünü üzerindeki söz konusu yasağın kaldırılması, bu ürünü takip edecek kiraz ve limon gibi diğer ürünlerin Japon pazarına girişine ve uyguladığı mevzuatın sıkılığı nedeniyle Japon pazarını referans olarak kabul eden diğer Uzakdoğu ülkelerinin de ülkemiz ürünlerini tercih etmelerine imkan sağlayacak olması açılarından büyük önem arz etmektedir. Öte yandan greyfurt meyvesinin olgunlaşarak Japon tüketicisinin beğenisine uygun şeker ve asit oranına erişmesi sonrasında Japonya'ya ihraç edilmesi anılan ülke pazarına kalıcı olarak girilmesinde ve Japon tüketiciler tarafından ülkemiz ürünlerinin tercih edilmesinde büyük rol oynayacağı belirtilmektedir.”