Japonya ‘Yunanistan gibi’ olmamak için satış vergilerini 2’ye katlayacak

Güncelleme Tarihi:

Japonya ‘Yunanistan gibi’ olmamak için satış vergilerini 2’ye katlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Japonya’nın bono ve tahvil piyasasında yatırımcıların güvenini kaybetmeye başladığını belirterek, “Bu da faizleri yukarı doğru itmeye başladı. Böyle bir ortamda Yunanistan’da yaşanan ekonomik krize benzer bir durumu engellemeye çalışıyoruz” dedi.

Kan, mali reformun en öncelikli konuları olduğunu bu çerçevede halen yüzde 5 olan satış vergilerini iki katına çıkarmayı planladıklarını söyledi.

338 milyar dolar borç

Japonya’nın dün açıkladığı mali reform paketi, Japonya’nın bütçe dengesini sağlanması birincil öncelik haline getiriyor. Bütçe dengesinde tahvil ve bono satışlarından elde edilen gelir ile borç servisi maliyeti hariç olacak. Bütçe dengesinin sağlanması halinde, Japonya’nın halen 338.1 milyar dolar olan borcunun milli gelire oranı 2015 yılına kadar yüzde 6.4’den yarısına indirilecek. 2021-2022 yılından sonra hükümet, düşük borç/milli gelir oranında istikrarın sağlanmasını hedefliyor.

Japonya’nın mali reform paketi ile yatırımcıların uzun vadeli desteğini tutmaya devam etmelerini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Japonya’nın kredi notunda bir indirime gitmesini engellemeyi çalıştığı belirtildi. Planda, uzun vadede bütçe dengesi hedefi ile halen gelişmiş ülkeler içinde en kötü konumda olan ve iki kat artan Japonya’nın borcun milli gelire oranındaki azalmayı nasıl başaracağı konusunda spesifik fikirler bulunmuyor.

Fitch’den not indirim uyarısı

ULUSLAR-ARASI Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Japonya’yı uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği yönünde uyardı. Kuruluşun Asya-Pasifik Bölge Müdürü Andrew Colquhoun yaptığı açıklamada, Japonya hükümeti tarafından güçlü ve sağlam bir mali konsolidasyon planı yapılmaması durumunda, ülkenin uzun vadeli kredi notunun düşürülme tehlikesiyle karşı karşıya bulunacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!