Japonya nükleere iyice sırt çevirdi Başbakan maaşına ‘kriz molası’ verdi

Güncelleme Tarihi:

Japonya nükleere iyice sırt çevirdi Başbakan maaşına ‘kriz molası’ verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

Japonya Başbakanı Naoto Kan, 11 Mart’taki deprem ve tsunaminin ardından ülke ekonomisinin yüzde 33’ünün faaliyette olduğu Fukuşima bölgesindeki nükleer krizden ders aldıklarını belirterek, “2030 yılına kadar hazırladığımız enerji politikalarında çevreci ve yeşil enerjiye yöneleceğiz. Fukuşima santralındaki kriz sona erene kadar maaş (20.2 bin dolar) almayacağım” dedi.

Haberin Devamı

Fukuşima santralındaki kriz öncesindeki planda, nükleer enerjinin elektrik üretimi yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkartılması öngörülüyordu.
Başbakan Naoto Kan dün Tokya’da son gelişmeleri şöyle değerlerdi: “Nükleer sızıntı hâlâ devam ediyor. Fukuşima santralındaki kriz sona erene kadar maaş almayacağım. Sadece milletvekili maaşı ile geçineceğim. Enerji politikalarında radikal değişikliğe gitmek zorundayız. Yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen yenilenebilir enerjiye döneceğiz.”
Yeni enerji politikası planlamalarının devam ettiğini vurgulayan Kan, şu bilgileri verdi: “Güneş, biyo yakıt ve rüzgâr gibi daha çevreci ve sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneleceğiz. Ayrıca mevcut 52 nükleer reaktör ile elektrik ihtiyacının ancak yüzde 30’unu karşılıyoruz. Bu tamamen nükleerden bir günde çıktığımız anlamına gelmiyor. Mevcut santrallerdeki güvenlik önlemlerini de artırıyoruz.”
Naoto Kan önceki gün Çubu Santralını da, uzmanların ‘30 yıl içinde 8 şiddetinde bir deprem olabilir’ uyarısı üzerine kapatma kararı aldı. Ülkenin doğusunda deniz kıyısında yer alan santraldan, tsunami tehlikesine karşı yaptığı dalgakıranın boyunu 15 metreye çıkarması da istendi. Santral, duvarın tamamlanmasının ardından yeniden faaliyete geçebilecek. Hamaoka bölgesindeki 5 reaktörlü santral bölgenin aylık 25.6 milyon kilo kilowattlık elektrik ihtiyacını karşılıyordu.

Haberin Devamı

Fukuşima tazminatı en az 100 milyar dolar

BAŞBAKAN Naoto Kan açıklaması önceki gün Fukuşima santralını işleten Tepco elektrik şirketinin 100 milyar doları bulan tazminatları ödeyecek kaynağı olmadığını belirterek hükümetten yardım istemesinin ardına denk geldi. Tepco şirketi, Başbakan’a yazdığı mektupta maddi ve manevi tazminat toplamının çok yüksek olduğunu, üst düzey yetkiler dahil yüksek maaş alanlardan kesinti yaptıklarını da mektuplarında bildirdi. Şirket başkent Tokyo’nun 240 kilometre kuzeyinde Büyük Okyanus kıyısındaki 5 nükleer reaktörü bulunan Fukuşima santralini işletiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!