Güncelleme Tarihi:
”Japonya’dan Ülkemize Gelen Doğrudan Dış Yatırımların Desteklenmesi” başlıklı zapta ilişkin imza töreni, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ve BTMU Avrupa, Orta Doğu ve Afrika CEO’su Takashi Morimura‘nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.
Mutabakat zaptı ile Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın Japon şirketlerin Türkiye’ye yapacağı yatırımlara destek vereceğine yönelik karşılıklı niyet ve vizyonlar imza altına alınmış oldu. Türkiye’ye doğrudan dış yatırımların teşvik edilmesi ve mevcut yatırımların desteklenmesi görevini üstlenen Başbakanlık Yatırım Ajansı, 2008 yılından bu yana Tokyo’daki temsilcisi aracılığıyla Türkiye’ye doğrudan yatırım yapan, Türk şirketlerle ortak girişimler gerçekleştiren Japon şirketleri destekliyor.
İmza töreni sonrasında açıklama yapan Morimura, G-20 üyesi olan Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir güç olduğunu belirterek “ Türkiye gayri safi yurtiçi hasıla bakımından dünyada 17. sırada yer almaktadır. Güçlü iç pazarı ve sürekli artan nüfusuyla Türkiye, kaliteli iş gücü sayesinde çevre ülkeler için de çok önemli bir üretim ve dağıtım merkezi konumundadır” dedi. BTMU olarak 1986 yılından bu yana Türkiye’deki irtibat büroları aracılığıyla Japon şirketlere destek verdiklerini söyleyen Morimura, bugün 60’tan fazla Japon şirketinin Türkiye’de aktif olarak yer aldığını belirterek, imzalanan anlaşmanın Türk ve Japon iş ve finans dünyası arasındaki bağın güçlendirilmesi için yeni fırsatlar yaratacağına inandığını belirtti.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ise imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye ve Japonya ile ilgili olarak, “Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya, aynı zamanda dünyada en çok yatırım yapan ülkelerin de başında gelmektedir. Japonya ile siyasette sahip olduğumuz dostluğu, ekonomik iş birliği ile pekiştirerek, bu mutabakat zaptı ile Japonya’nın yüksek katma değerli yatırımlarından ülkemizin aldığı payı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Böylesine güçlü iki ülkenin birbirine daha çok yatırım yapması gerektiğini ifade eden Aycı, uluslararası şirketlerin Türkiye’de kurdukları bölgesel yönetim merkezlerine dikkat çekerek, bu merkezlerin sayılarının ülkenin artan gelir seviyesi ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Avrupa’nın ortasındaki stratejik konumu nedeniyle arttığını söyledi.
“Türkiye ve Japonya daha çok otomotiv, inşaat, finans, enerji, ulaştırma ve ileri teknoloji gibi alanlarda iş birliği olanaklarını geliştirirken, Türk ve Japon ekonomileri ve yatırım ortamları, iki ülke arasındaki ileriye yönelik iş birliği fırsatları ve yürütülen projeler açısından umut vericidir. 2013 yılının Ekim ayında bitirilmesi planlanan “Marmaray Projesi” bu projelerin en bilinen örneklerindendir” dedi.
Toplantı sonrasında Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketine ilişkin üzüntülerini paylaşan Aycı, “Büyük depremler yaşamış bir ülke olarak Japon halkının acısını paylaşıyor, sizlerin şahsında bütün Japon halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.