Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00
Gelişmiş ülkelerin faiz artırmasının gelişmekte olan piyasalardan fon çıkışı yaratacağı korkusu, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) dün yaptığı bir jestle duruldu. BOJ’un global piyasalardaki kırılganlığı dikkate alıp faizleri şimdilik artırmaması, İMKB dahil tüm piyasalara rahat bir nefes aldırdı. Uzakdoğu’dan ABD’ye kadar tüm borsalar, tepki alımlarıyla yükseldi.
HAFTA başından itibaren gelişmekte olan ülkeleri ve Türkiye’yi olumsuz etkileyen para çıkışları yaratan gelişmiş piyasalardaki faiz artışının devam edeceği endişeleri üzerine, Japonya
Merkez Bankası, global kırılganlığı dikkate alarak şimdilik faiz artırımına gitmeme kararı aldı. Japonya’dan gelen bu karar üzerine, dünya piyasalarındaki olumsuz hava biraz dağıldı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamasında, gevşek para politikasını sonlandırma kararı alırken, hem iç hem de dış piyasalarda var olan kaygılar karşısında kısa vadeli faizleri şimdilik sıfır düzeyine yakın tutmaya devam edeceği vurgulandı.
BOJ’UN JESTİ İMKB’YE YANSIDI: BOJ’un aldığı bu karar, bir kaç gündür başta İMKB olmak üzere tüm borsalarda yaşanan sert düşüşlerin de durulmasında etkili oldu. BOJ’un açıklamaları iki gündür deprem yaşanan piyasalar için bir jest oldu. BOJ’un faiz artırmamasının ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve tüm Avrupa borsaları gelen tepki alımları ile toparlandı. İMKB iki günlük çöküşün ardından BOJ’un açıklamalarıyla sakinleşti. BOJ’un açıklamaları sonrasında dün piyasaya satışın gelmediği görüldü. Borsada dün dikkat çeken en önemli unsur ise yabacı yatırımcıların hareketsiz kalmasıydı. Böylece yabancı yatırımcıların aktif olmadığı bir işlem günü yaşandı. Bunun etkisiyle ve gelen tepki alımlarıyla endeks gün içinde 1200 puan, başka bir deyişle, yüzde 3’e varan artış gerçekleştirerek 43.700 puan seviyesine kadar çıktı
. Ancak kapanışa doğru yerli yatırımcıların satışları gözlendi ve bu satışların etkisiyle endeks birara 42.000 puan sınırına doğru hareket etti. Endeks günü yüzde 1.24 primle 42.863 puandan tamamladı.
DOLAR VE FAİZ ARTIŞI DURDU:Dövizde de sakin bir seyir hakimdi. Gün içinde 1.3360 YTL ye düşen dolar,
Euro/dolar paritesinin etkisiyle yukarı hareket etti ve serbest piyasada günü 1.3450 YTL’den kapattı. Hafta başından itibaren hızlı değer kaybeden Türk Lirası da dün biraz toparlandı. Bir bankacı, "Lira toparlandı ve bono hafif alıcılı ama her şey yine yabancıların hareketlerine bağlı. Ayrıca Merkez Bankası başkanı henüz belli değil, bu da piyasalar için önemli bir belirsizlik" diye konuştu. Bono piyasasında da gösterge faiz, piyasadan çıkışlar ile en yüksek 13.60 seviyesini gördü. Bankacılar şimdilik yüzde 14 seviyesini tavan olarak görüyorlar.
DALGALANMA RİSKİNİ ARTIRIYOR:
Japon Merkez Merkez Bankası’nın son kararı yedi yıldır deflasyonla mücadele eden ekonomiye duyduğu güveni göstermenin yanı sıra faiz artırımlarına yaklaştıran bir adım olarak da yorumlanıyor. ABD ve Avrupa Merkez Bankaları faiz artırımlarını sürdürürken, BOJ’un faiz artırımı gerçekleştirmemekle birlikte para politikasınki değişim de dünya genelindeki düşük faizle borçlanma döneminin de sona ermeye başladığının sinyali olarak değerlendirilor. Bu gelişme aynı zamanda dünya finans piyasalarında dalgalanma riskini de artırıyor.
Şimdi gözler ABD Merkez Bankası’ndaJAPON Merkez Bankası’nın ardından İngiltere Merkez Bankası’nın da gösterge faiz oranlarını değiştirmediğini açıklaması, piyasalarda kısmen rahatlatıcı bir adım olarak gösteriliyor. BOJ şimdilik sıfır civarındaki faizlerini değiştirmedi ama aşırı gevşek para politikasına son verdi. Bunun ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) ay sonunda yapacağı toplantı bekleniyor. FED’in son 20 ay içinde yaptığı faiz artırımlarına bu ay da devam edeceği ve 25 baz puanlık bir artırımın daha geleceği tahmin ediliyor. FED gösterge faizi ocak sonunda yüzde 4.50’ye yükseltilmişti. Bu arada ABD Ticaret Bakanlığı, petrol fiyatları nedeniyle rekor kıran ithalatın, güçlü dış talebin etkisiyle rekor kıran ihracatı geçmesi üzerine 66.5 milyar dolar beklennen dış ticaret açığının, ocakta 68.51 milyar dolar ile rekor kırdığını açıkladı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası da gösterge faizini 0.25 puan artırarak yüzde 2.50’ye çıkarmıştı.