Japonya, 7 yıl sonra yine durgunluğa girdi

Güncelleme Tarihi:

Japonya, 7 yıl sonra yine durgunluğa girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2008 00:00

Küresel kriz yüzünden dev ekonomiler de durgunluğa giriyor. Euro Bölgesi’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya da 7 yıl sonra durgunluğa girdi.

Japon hükümeti, ekonominin üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.1 daraldığını açıkladı. Japonya’nın ikinci çeyrek daralması yüzde 0.9’a revize edildi. Bu rakam, yedi yıldan bu yana ülkedeki en büyük küçülmeyi ifade ediyor. Yıllık bazda yapılan değerlendirmeye göre, ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 3.7, üçüncü çeyrekte yüzde 0.4 küçüldü.

Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ülkeyi çok zorlu zamanların beklediği uyarısında bulundu. Yosano, "Küresel büyümedeki yavaşlama sürdükçe ekonominin aşağı yönlü gidişi de devam edecektir. ABD ve Avrupa’daki ekonomik kriz derinleştikçe, ekonomik gerileme kaygıları arttıkça ve döviz piyasaları büyük oynamalar yaşadıkça ekonomik koşullar daha da kötüleşebilir" dedi. Norinchukin Araştırma Enstitüsü’nden baş ekonomist Takeshi Minami, "Japonya’nın kesintisiz üçüncü hatta dördüncü çeyrek daralma yaşaması riski giderek büyüyor. Artık denizaşırı ekonomiler finans krizinin yayılmasından dolayı yavaşlamakta olduklarından, ihracata güvenemeyeceğiz" diye konuştu.

2009’da yüzde 1 küçülecek

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Japonya’da dördüncü çeyrekte daha önce yüzde 1.4 olarak açıklanan büyüme tahminini yüzde 1 küçülme olarak revize etmişti. OECD, Japonya’nın bu yıl yüzde 0.5 büyüyeceğini, 2009’da ise yüzde 0.1 küçüleceğini öngörüyor. Japonya’da son dönemde Sony ve Toyota gibi büyük şirketlerin kárı önemli oranda düşmüş, küçük ölçekli işletmeler de arka arkaya iflas bayrağını çekmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!