Güncelleme Tarihi:
EÜAŞ’ın Japonya ile yapılan anlaşmada yüzde 49’luk hissesinin bulunduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: “EÜAŞ yüzde 25’lere kadar kamu hissesini çekebilecek. Serbestleşen bir piyasa oluşturmak istediğimiz için çok da fazla büyük hissede kalmak istemiyoruz. Oluşacak kardan EÜAŞ hissesi oranında pay alacak. Her halükarda EÜAŞ’ın yüzde 25’ler, en fazla yüzde 30’lar civarında olmasını hedefliyoruz. İki tane modelimiz var. A planı yüzde 49 model. B planında ise yüzde 25’lere indiği bir model, kalanı da özel sektörle paylaşacağız.”
20 YIL AYNI FİYAT
Anlaşma kapsamında müstakil bir proje şirketi kurulacağını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: “Hisselerinin yüzde 51’i Japonya’ya ait olacak. 17-18 milyar dolarlık kredi Japonya tarafından karşılanacak. Japonya ile yapılan anlaşmada yakıt hariç fiyat aldık. Eğer daha farklı ve daha ucuz bir yerden bulursak, bu projede onu kullanmayı düşünüyoruz. Amacımız bu tarifeyi zorlamaktır, olabildiğince aşağı doğru çekmektir. Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasında kilovat başına düşen birim fiyat 12 dolar 35 sent. Japonya ile yapılan anlaşmada yakıt dahil 11 dolar 80 sent, yakıt hariç 10 dolar 80 sent. Biz opsiyonel olarak yakıt hariç de fiyat aldık. Eğer yakıtı daha ucuz bulabilirsek o opsiyonu değerlendireceğiz. 20 yıl boyunca tamamını, eskalasyona tabi olmayan bir fiyatla alacağız.”
Kademeli azalma
BAKAN TANER Yıldız, 20 yıl sonra nükleerden elektriği serbest fiyata alacaklarını belirterek, “Fiyatlar 6 cent’se 6 cent’ten, 9 cent’se 9 cent’ten alacağız. Tamamen serbest üretici haline gelecekler. Alım garantisi süresi içinde kademeli azalma var. Rusya’da yüzde 50’ye denk geliyor. Biz Fukuşima’dan dolayı kaybettiğimiz bir yılı bu maddeyle kazanmak istiyoruz” diye konuştu