Güncelleme Tarihi:
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye nüfusunun yüzde 90’ının önümüzdeki dönemde şehirlerde yaşayacağına dikkat çekerek, 15 milyon konutun yarısının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, Japonların yaptığı araştırmaya göre olası bir depremde 100 ila 500 milyar dolar arasında ekonomik kayıp olacağının ortaya çıktığını vurguladı.
Stokun yarısı yenilenmeli
Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm-Alternatif Model Arayışları Sempozyumu’na konuk olan Erdoğan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da şu anda 3.5 milyonu aşan konut stoku var. Son 9 yılda Türkiye’de 5 milyon konut yapıldı. 500 bini devlet, 4.5 milyonu özel sektör tarafından yapıldı. Bunlar gerçekten sağlam konutlardır. Geriye kalan 15 milyon konutun yarısının mutlaka yenilenmesi lazım. Neye mal olursa olsun başlayacağız.”
20 yılda tamamlanacak
Dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasının şehirlerde yaşadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi: “Türkiye’de ise bu yüzde 78 civarında. Önümüzdeki süreçte yüzde 90’ları bulacak. O yüzden dönüşüm kesinlikle bir an önce başlamalı. Yenileme bugünden yarına olacak bir şey değil. 20 yıl içerisinde peyderpey tamamlanacak. Kentsel dönüşüme ve afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesine çok ciddi ihtiyaç var. Kentsel Dönüşüm Yasası’nı tüm tarafların görüşleri alınarak hazırladık. Dönüşüme ihtiyacı olan öncelikli illeri ise İstanbul başta olmak üzere İzmir, Bolu, Eskişehir, Erzincan, Elazığ, Van, Batman. Bunların yanı sıra pek çok ilimizde dönüşüme ihtiyaç var.”
500 milyar dolar fatura
Can ve mal kaybını önlemek, Marmara ve Van depremlerinde yaşanan kötü deneyimleri tekrarlamamak adına kentsel dönüşümün çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisinin yüzde 55’i İstanbul, İzmit, Bursa çevresinde oluşuyor. Japonlar geldi, araştırmalar yaptılar. Araştırma sonucunda bölgede olası bir deprem halinde 100 ila 500 milyar dolar aralığında ekonomik kaybın, daha da önemlisi çok ciddi can kaybının yaşanacağını rapor ettiler. Böyle bir şeye sessiz kalmak ve harekete geçmemek kabul edilir bir durum değil.”
Fakir malını zengine peşkeş çekmek yok
KİPTAŞ ve TOKİ’de herhangi bir fakirin malını alıp da zengine peşkeş çekme durumu olmadığını savunan Erdoğan Bayraktar, “Eğer böyle bir durumumuz varsa haram zıkkım olsun. Böyle bir şeyi devlet yapmaz. Tabii ki zenginler olacak, bir yerde hasılat paylaşımı yaşanacak, zenginlere satacak. Bir yerde biz yapacağız, 100 lira taksitle fakirlere satacağız. Bu bir olgudur. Dünyanın olgusu bu. Biz kapalı toplum olur, dünyadan koparsak gelişemeyiz” diye konuştu.
Öğrenci ayakkabı fırlattı, yanıt ‘Ötekini de ver birine verelim’ oldu
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a Okan Üniversitesi’ndeki konuşması sırasında ayakkabı fırlatıldı. Fırlatılan ayakkabı Bayraktar’a isabet etmedi. Konuşmasının başında bir kız öğrenci ayağa kalkarak, “Sizler kentsel dönüşümle insanların yaşam alanlarını zorla gasp ediyorsunuz. Bizleri mağdur duruma düşürüyorsunuz” dedi. Güvenlik görevlilerinin müdahale etme girişimlerine karşı, öğrencinin konuşmasını dinlemek isteyen Bakan Bayraktar’a daha sonra, bu öğrencinin de aralarında olduğu dört kişi “Kentsel değil, rantsal dönüşüm” şeklinde slogan atarken içlerinden biri Bayraktar’a ayakkabı fırlattı. Bayraktar, “Arkadaşlar konuşabilirler, protesto edebilirler, tezahürat yapabilirler. Bu normal. ‘Ayakkabının ikisini de ver, birine verelim’ dedim. Birini attı, diğeri kaldı. Biri bende, diğeri onda kaldı, olmadı. Yeniydi, güzeldi ayakkabı.”