Japon şirketlerinin değeri bir günde 287 milyar dolar eridi

Güncelleme Tarihi:

Japon şirketlerinin değeri bir günde 287 milyar dolar eridi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 00:00

Japonya’da geçen hafta cuma günü Tokyo Borsası’nın kapanmasına az bir süre kala gerçekleşen deprem ve tsunami felaketinin piyasalardaki gerçek yansıması dün ortaya çıktı. Depremden sonraki ilk işlem gününde işlem gününde Tokyo Menkul Kıymetler Borsası günü yüzde 6.2 değer kaybı ile kapatırken, şirketlerin değeri bir günde 287 milyar dolar erimiş oldu.

Haberin Devamı

Piyasalarda gel-git

Gün boyu özellikle nükleer santralların soğutulması operasyonlarında yaşanan aksaklık haberleri ve küçük çaplı patlama görüntüleri ile ani düşüş ve yükselişler yaşanan Tokyo Borsası gelgitlerin ardından günü büyük çaplı hisse satışları nedeni ile  günü 23.5 trilyon yen (287 milyar dolar) kayıpla kapattı.

3.5 trilyon dolara düştü

Japonya Merkez Bankası’nın 265 milyar dolarlık tarihi likidite müdahalesi ile kısmen toparlanan Tokyo Borsası’nda satışlar sonrasında borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri  yaklaşık 289 trilyon yene (3.5 trilyon dolar) düştü.  Tokyo Borsası’nın temel göstergesi Nikkei Endeksi, dünkü seansında yaşananlar özetle şöyle:
Günü, 2008 yılı sonundan bu yana kaydedilen en büyük tek günlük düşüşle, yüzde 6.2 değer kaybıyla  kapattı.
Borsa takip şirketi FactSet’e göre, Nikkei 225 Endeksi, 12 Aralık 2008’de yüzde 5.6’nın üzerinde bir düşüş yaşamıştı. Endeks 2 Aralık 2008’de de yüzde 6.4 oranında değer kaybetmişti.

Haberin Devamı

Zarar 35 milyar dolar

 Buna ek olarak, borsanın ilk seansında 4 milyar 88 milyondan fazla hisse  el değiştirdi.
Risk modelleme şirketi AIR Worldwide, Japonya’daki depremin  sigortalanmış zararının neredeyse 35 milyar doları bulabileceğini bildirdi.
Şirket, zararın 14.5 milyar dolar (1.2 trilyon yen) ile 34.6 milyar dolar  (2.8 trilyon yen) arasında olabileceği tahmininde bulunuyor.
AIR Worldwide, tahminin ilk verileri içerdiğini, depremden sonra yaşanan  tsunami felaketini ve nükleer santrallerden kaynaklanabilecek olası zararları  içermediğini ifade etti.

Şirket hisseleri düştü

Toyota’nın hisseleri Tokyo Borsası’ndaki işlemlerde yüzde 7.7 değer  kaybetti.
Sony’nin hisseleri, üretimi durduğunu açıklamasının  ardından yüzde 9.1 değer kaybetti.
Nissan’ın hisseleri de yüzde  9.5 değer kaybetti.
Yarı iletkenler ve nükleer reaktörler üreten Toshiba’nın  hisseleri de yüzde 16 düşerken, nükleer güç ekipmanları üreten  rakip şirket Hitachi’nin hisseleri de yüzde 16 geriledi.

Nükleer devreye girmezse petrol fiyatı yükselecek

PETROL fiyatlarında her ne kadar Ortadoğu’da bundan sonraki süreçin belirleyici olacağı belirtilse de, dünyanın 3’üncü büyük petrol ithalatçısı konumundaki Japonya’nın toparlanma sürecinin fiyatları etkileyebileceği konuşuluyor. Üretimin sekteye uğraması Japonya’nın kısa vadeli petrol talebini daraltırken, petrol fiyatları da düşüşe geçti. Nükleer enerji santrallarının kısa vadede devreye girmemesi durumunda Japonya’nın petrol talebinin artması fiyatları da artırabilir yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Toyota Türkiye: Bizim üretim etkilenmeyecek

JAPONYA’da deprem ve tsunamiden en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv yer aldı. Deprem bölgesinde bulunan otomotiv fabrikaları üretimlerini durdururken, gözler Türkiye’de Japon markalarının araç tedariğinde sıkıntı yaşayıp yaşamayacağına çevrildi. Yetkililer Türk tüketicilerinin endişelenmesine gerek olmadığını çünkü Türkiye’de satılan Japon otomobillerin birçoğunun bilinenin aksine Japonya’da değil, Avrupa ülkelerinde üretilildiğini belirtti. Japonya’dan ithal edilen az sayıdaki otomobilin üretildiği fabrikaların ise deprem bölgesinin dışında bulunduğu ifade edildi. Japonya’daki tüm fabrikalarındaki üretimi 14-16 Mart tarihlerinde durdurma kararı alan Toyota’nın Türkiye’deki temsilcisinden yapılan açıklamada,  “Toyota’nın Japonya dışındaki fabrikalarında üretim devam ediyor. Markanın Türkiye operasyonlarını etkileyen olumsuz bir durum yok” denildi. Aynı şekilde Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, Nissan, Mazda ve Subaru gibi diğer Japon markalarda da Türkiye’ye etkileyen önemli bir aksaklık olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Asya borsalarında dün neler oldu

DEPREMDEN sonraki ilk işlem gönünde Asya piyasalarının önde gelen borsalarında Japonya dışında keskin bir düşüş yaşanmadı. Analistler Tokyo Borsası’nın en sert düşüşleri yaşadığı sırada Japonya Merkez Bankası’nın piyasalara yaptığı müdahalenin diğer Asya borsalarına da toparlayıcı etki yaptığını belirtiyor. Bölgenin önde gelen borsalarında yaşanan değişim yüzde olarak şöyle:
Japonya: -6.18
Hon Kong: 0.41
Çin: 0.13

Hangi şirketler üretime ara verdi

Elektronik devi Sony 6 fabrikasını kapattı.
Japonya’nın bira üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştiren Kirin, Asahi ve Sapporo da üretimen ara verdi.
Toyota, Japonya’daki 12 fabrikasındaki üretimini 16 Mart’a kadar durdurduğunu duyurdu. Şirket, araç üretiminin 40 bin kadar azalacağını belirtti. Honda, ülkedeki tüm  üretimini 20 Mart’a kadar durdurdu. Honda, Japonya’da ocak ayında 69 bin 170 adet otomobil üretti. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın hesaplamalarına göre,  üretimi bir gün durdurmanın kara etkisi Toyota için 6 milyar yen (73.3  milyon dolar),  olacak.
Fotoğraf makinası üretiminde dünyanın önde gelen firmalarından olan Nikon da fabrikalarının hasar gördüğünü açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!