Japon kadınların 6 milyar dolarlık TL aşkı

Güncelleme Tarihi:

Japon kadınların 6 milyar dolarlık TL aşkı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 09:39

Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınları, yatırımlarında yeniden yüksek faizli Türk tahvillerini tercih etmeye başladı.

Haberin Devamı

Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınları, yatırımlarında yeniden yüksek faizli Türk tahvillerini tercih etti. Financial Times, 2000’lerde ‘Bayan Watanabe’ olarak anılmaya başlanan kimonolu kadınların, 6 ayda 2 milyar dolarlık Türk Lirası cinsi bono satın aldığını yazdı. Barclays, yılsonunda bu rakamın 6 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Brezilya’da faizlerin düşmesi, Türkiye’yi yine Japonya’da popüler yaptı.

Durgunluk korkusuyla faizlerin neredeyse sıfıra indiği Japonya’da yatırımcıların TL tahvillere ilgisi alevlendi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Avrupa Bölgesi’ndeki borç krizi nedeniyle yatırımcılar parasını nereye yatıracağı konusunda net bir karar veremezken, Türk Lirası cinsi tahviller yine Japon ev kadınlarının gözdesi oldu. Geçmiş yıllarda Japonya’daki düşük faizlerden borçlanarak yüksek faizli Türk tahvillerine yatırım yapan (carry-trade) yatırımcıların TL cinsi tahvillere ilgisi, hatırı sayılır seviyelere geldi.

Haberin Devamı

Kimonolu Japon ev kadınlarının artan Türkiye iştahı ile 2010’dan sonra 136 milyon dolar düzeyinde olan TL cinsinden bono satışı bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar dolara kadar çıktı. Gelişmekte olan ülkeler arasında Bayan Watanabe’nin Türkiye’yi tercih etmesindeki en önemli etken, yüzde 8’e yakın getiri sağlayan faiz ve 2011 başından bugüne kadar TL’nin yen karşısında yüzde 20’den fazla değer kazanmış olması. Barclays, ilk 6 ayın ışığında Japon kadınların Türkiye’ye olan ilgisinin daha da artacağı düşüncesinde. Analistler, 2 milyar dolarlık TL cinsinden bono satışının yıl sonunda 5-6 milyar dolara yükseleceğini öngördü.

Barclays, raporunda Japon yatırımcılar için Türkiye’nin önemli bir hedef olduğunu bildirdi. Japon yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisinde yeniden ciddi bir canlanma olduğu belirtilirken, Türk tahvillerinin gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek getiriyi sağladığı ifade edildi. Barclays, döviz tarafındaki dalgalanmanın Merkez Bankası tarafından en iyi şekilde kontrol edildiği kaydedildi. Japon yatırımcının portföy yatırımları 8 milyar dolar düzeyinde. Yatırımcıların yüzde 1.2’lik kısmı gelişmekte olan ülke portföylerini tercih ediyor.

Haberin Devamı

Brezilya’dan kaçan Türkiye’ye geliyor

Türkiye’nin tahvil getirisinde en yakın takipçileri Rusya ve Brezilya oldu. Her iki ülkede de büyüme konusunda sıkıntılarının baş göstermeye başlaması Türkiye’nin bir adım öne çıkmasını sağladı. Brezilya tarafında ekonomiyi desteklemek amacı ile 400 baz puanlık faiz indirimi sonrasında faizler yüzde 1.9’dan 1.5’e geriledi. Japonların faiz düşüşü öncesi Latin Amerika ülkesine yaptıkları yatırımın miktarı 102.9 milyar dolara ulaşmıştı. Brezilya Reali’nin sermaye girişleri ile 12 yılın zirvesine çıkması ile rekabet gücünü kaybetmesi Bayan Watanabe’yi Brezilya’dan uzaklaştırarak, Türkiye’ye yaklaştırdı.

Düşük faizle borçlanıp Türk tahvili alıyorlar

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ekonomilerinde resesyon korkusuyla faizleri tarihinin en düşük seviyelerinde tutmaları, yatırımcıların Türkiye gibi güvenli ve yüksek faiz veren ülke tahvillerine (uridashi) yönelmesine neden oluyor. Şu anda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizleri yüzde 0-0.2 aralığında bulunuyor. Dolayısıyla Japon yatırımcılar, Türkiye gibi görece olarak yüksek faiz veren ülke tahvillerine yatırım yapmayı tercih ediyor. Düşük faizden borçlanıp yüksek faiz veren ülke tahvillerini almak (carry-trade) Japon ev kadınlarının da en çok tercih ettiği yatırımların başında geliyor.

Babacan ilk sinyali Tokyo’da verdi

Kimonolu kadınların Türkiye’ye olan yoğun ilgisinin ilk sinyali, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Haziran ayı sonundaki Japonya gezisinde gelmişti. Bakan Babacan, “Benim Tokyo ziyaretimden sonra tahvil ihracı yaptık ve çok yüksek talep geldi. Japon ev hanımları artık Türk kağıdı almak istiyor, Türkiye’nin algısının olumlu olmasının bir sonucu olarak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!