Güncelleme Tarihi:
Dünya devi 7 banka savunmalarında, yeterli delil olmadığını, böyle bir ceza verilmesi halinde Türkiye’ye sendikasyon kredisi açılmasının sıkıntıya gireceğini iddia etti.
KARTEL CEZASI İSTENDİ
Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Türkiye’nin, pişmanlık hükmünden yararlanarak yaptığı başvurunun ardından başlayan soruşturma tamamlandı. Heyet, uluslararası dev bankaların Türkiye’de kendi aralarında anlaşarak Avea, Turkcell, Tüpraş, Ülker, Türk Telekom gibi müşterilerine yüksek faizle kredi verdikleri iddialarını soruşturdu.
25 aylık incelemenin ardından Soruşturma Heyeti, Bank Of Tokyo Mitsubishi ile Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, JP Morgan Türkiye şubesi, Sumitomo Mitsui Banking, Royal Bank İstanbul Şubesi’nin kendi aralarında 8 ayrı ikili anlaşma yaptıkları ve uyumlu eylemde bulundukları sonucuna vardı. Mitsubishi Bank hariç olmak üzere 7 bankaya Rekabet Kanunun 4.maddesini ihlalden cirolarının yüzde 2 ila 4’ü oranında ceza kesilmesini istedi.
5 BANKA KURTULDU
Soruşturma heyeti yaptığı incelemede HSBC, Societe Generale, Standard Chartered, Türkiye Ekonomi Bankası ve UBS bankalarının ise Rekabet Kanununu ihlal ettiğine dair bulguya ulaşamadığını rapor etti.
SENDİKASYON KREDİLERİ RİSKE GİRER
Ömer Torlak başkanlığında toplanan Rekabet Kurulu, dün 13 bankanın sözlü savunmasını aldı. Citibank, JP Morgan, Sumitomo Mitsui adına savunma yapan Gönenç Gürkaynak, binlerce belgenin incelenmesine rağmen kartel oluşturduklarına dair delil bulunamadığını söyledi. Gürkaynak, ortada bir itirafçı olmasının söylediği şeylerin doğru olduğu anlamına gelmediğini belirtti. Gürkaynak, Net Holding’in 2.7 milyar dolarlık Milli Piyango özelleştirmesi için kredi aradığını anımsatarak, “Bu soruşturma nedeniyle sendikasyon kredileri için iletişime izin olmayacak mı endişesi taşıyoruz sektör olarak. 2.7 milyar tek başına verilecek bir kredi değil. O nedenle diğer bankalarla temas yürütmek zorunda” dedi. ING Bank Avukatı Şahin Ardıyok da delil olmaksızın, ‘kartel’ cezası verilmesi halinde Türkiye’ye açılan büyük uluslar arası sendikasyon kredilerinin riske girebileceği, iddiasında bulundu.
Merrill Lynch ve Royal Bank’ın temsilcisi Emin Köksal da bilgi değişiminin kartel olarak değerlendirilemeyeceğini; bankalar bir araya gelemediğinde, dayanışamadığında sendikasyon kredilerinden söz edilemeyeceğini vurguladı. Savunmalarda Turkcell, Ülker, Tüpraş, Türk Telekom, Vestel’e verilen sendikasyon kredileri örnek gösterildi.
CİRO TARTIŞMASI
2 üyeliğinin boşalmış olması nedeniyle Başkan dahil 5 kişilik Rekabet Kurulunun, bankalara ceza verip vermeyeceği kararı 29 Kasım’da belli olacak. Ancak olası cezanın hangi maddeden ve bankaların hangi cirosu üzerinden olacağı da sözlü savunma toplantısında 7 banka tarafından dile getirildi. Bankalar, kurumsal krediler cirosunun esas alınması gerektiği görüşünü savunurken, rekabet otoriteleri hukuken tüm cironun esas alınması gerektiğini belirtiyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR