Japon devi alım için Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Japon devi alım için Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 13:532dk okuma

Japonya'nın en büyük perakende grubu olan Aeon'dan gelen yetkililer, İzmir'de gıda sektöründen 44 firma temsilcisiyle görüştü.

Haberin Devamı

Japon Türk Dostluk Derneği Başkanı ve Danışmanlık Şirketi yetkilisi Toshiyuki Koiwa, Aeon'un Japonya pazarı için bir başlangıç olduğunu, bu kuruluşu daha küçük şirketlerin izleyeceğini belirtti.

Türkiye'nin Japonya'ya narenciye ürünleri ihracatını artırmak amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında Mersin ve İzmir'e gelen Aeon Grubu içindeki iki şirketten yetkililer, Ege İhracatçı Birliklerinde (EİB), 44 gıda ihracatçısı firmayla görüştü.

Aeon'a bağlı AIC Inc. şirketinin yetkilisi Katsuhito Inakubo yaptığı açıklamada, görüşmeler sonrası fabrika ziyaretleri yapacaklarını dile getirdi.

Türkiye'nin potansiyeli olduğunu bildiklerini, greyfurtta ihracata bir süre önce izin verildiğini, bu konuda ihracatın sağlıklı bir şekilde yapılması halinde diğer ürünlerin de alımına başlayabileceklerini ifade eden Inakubo, limon ve kirazda da ihracat potansiyeli bulunduğunu, kuru meyve ürünlerinde ise Japonya tüketiminin artması halinde potansiyel yaratılabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Inakubo, Türkiye'de Japonya'nın tanınmasına rağmen Japonya'da Türkiye'nin çok fazla tanınmadığını, ancak Türkiye'ye gelen Japonların tekrar gelmeyi istemesinin dikkat çekici olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğine de danışmanlık veren Japon Türk Dostluk Derneği Başkanı Toshiyuki Koiwa ise 15 Ocakta başlayacak greyfurt ihracatının ardından kirazda da ihracata izin verilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Japonya'nın yıllık 178 bin ton greyfurt alımı yaptığını, bunun yüzde 64'ünü ABD'den karşıladığını kaydeden Koiwa, şöyle konuştu:

“Türkiye'den ihracat miktar olarak artar. Türk firmaları ürün standartlarını yükseltirse potansiyeli yüksek görünüyor. Çin'den yapılan ithalatta çok sorun yaşanıyor, Türkiye'nin potansiyeli çok yüksek. Alternatif oluşturabilir.

Japonya pazarında yeni pazarlardan alımı öncelikle Aeon gibi büyük şirketler yapar. Daha küçük şirketler Türk malları pazara çıktıkça bu ülkeye yönelecektir.”

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türkiye'den Japonya'ya yıllık 232 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bu ülkeye en fazla orkinos, zeytinyağı, susam, kuru üzüm, kuru incir ve salça gönderildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Japon yetkililer, Pınar Süt ve Işık Organik Tarım tesislerinde yapacakları incelemelerin ardından yarın İzmir'den ayrılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!