Jak Bey, ortağı Bosch'a patladı

Güncelleme Tarihi:

Jak Bey, ortağı Boscha patladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2003 02:34

Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi, 1995'te hisselerinin yüzde 46'sını sattığı Bosch'a yönelik ağır eleştirilerde bulundu. Kamhi, ortaklığa rağmen pazar payı, satış ve maliyet düşüşü gibi hedeflerin Bosch yüzünden tutturulamadığını savundu.

PROFİLO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi, BSH Profilo Elektrikli Gereçler Sanayi'de (BSHPEG) çoğunluk hissesine sahip Bosch-Siemens'in şirkete zarar verdiğini belirterek, yabancı ortağını eleştiri bombardımanına tuttu. 1995 yılında Bosch-Siemens'e yüzde 46 hissesini satan Kamhi, BSH Profilo'nun Genel Kurulu'nda yabancı ortağı Bosch-Siemens'e ağır eleştiriler yöneltti.

Uzun süredir ABD'de yaşadığı için Genel Kurul'a temsilcileri kanalıyla bir konuşma metni sunan Kamhi, ‘‘BSH ile ortaklığa girildiği 1995'ten bu yana geçen sürede BSH'ın kendilerine verdiği hedeflerden, başta maliyet ucuzlaması, pazar artışı ve kárlılık olmak üzere birçoğunun gerçekleşmediğini’’ öne sürdü.

Genel Kurul'da alınan kararlara ve yapılan denetçi seçimine karşı çıkan Jak Kamhi, önümüzdeki günlerde bu konuda yasal yollara başvuracak. Kamhi, şirketin geçtiğimiz Ekim ayında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, alınan bazı kararlara muhalefet ederek, şirketin ana sözleşmesinde bazı değişiklikler yapılmasını ve Çelik Kurdoğlu'nun özel denetçi olarak atanmasını istemişti. Ancak Genel Kurul'da Bosch-Siemens'in adayı Mustafa Ünal, şirketin son iki yıllık işlemlerini denetlemek üzere özel denetçi seçildi.

ABD'DEN SERT ÇIKTI

Jak Kamhi, BSH Profilo'nun Genel Kurul'una temsilcileri kanalıyla sunduğu mesajında, yabancı ortakların küçük hissedarların korunması ve şirketin daha ileri gitmesi için yapması gerekenleri yapmadığını öne sürdü. Kamhi, bu amaçla şirketin ana sözleşmesinde bazı değişikliklerin yapılmasını istedi, alınan bazı kararlara da muhalefet etti.

Jak Kamhi, Genel Kurul'da yabancı ortağı Bosch-Siemens'e dönük şu eleştirileri yöneltti:

Uzun zamandan beri, BSHPEG'nin menfaatleri gözetilmeden, başka odakların yararına icraatta bulunan BSHPEG yönetimine, tüm ortakların yararlarının gözetilmesi husunun önemini vurguluyor ve bu yönde birçok konularda yönetim kurulunca da talimatlar veriyoruz. Neticede konuları yönetim kuruluna getirmeden ve bilgi vermeden azınlık çıkarları aleyhine icraatlarda bulunuyorlar. 2001 raporu bunu açıkça ortaya koyuyor.

Denetçi raporundan sonra bazı konularda 2002 yılında tashihler yapılmış olması bizi tatmin etmiyor. Çünkü tashihlerle birlikte bu tür icraatlara devam edebilme tedbirlerini de getirdiler. Şöyle ki; yönetime, yönetim kurulu bilgisi dışında icraatta bulunmamaları konusunda gerekli ikazları yapma yerine, itirazlarımıza rağmen, yönetim kurulunun bilgisi dışında daha serbest icraatta bulunabilmelerini teminen, yönetime daha geniş yetkiler veren bir karar aldılar. Geçmişte de yönetim kurulunun azınlık temsilcilerinin haberi ve imzası olmadan, yönetimin yaptığı yetkisiz bazı işleri geçerli kılmak üzere yetki artırıcı kararlar almışlardı. Kanaatimizce bu şekilde gelecekte, çoğunluk ortağı dışında kalan hissedarların çıkarları aleyhine icraatlarına devam edecekler.

Adil ve objektif hususlar içermeyen çeşitli hükümlerle dolu ikrazlı lisans anlaşmalarını, itirazlardan haberdar etmeksizin, Hazine Müsteşarlığı'ndan geçirerek onaylatmış bulunmalarını, bunun ilk ve önemli işaretlerinden biri olarak değerlendiriyorum.

Ciddi yenilik yapmadan lisans bedeli aldınız

Jak Kamhi, ortağı Bosch’u şu sözlerle eleştirdi:

BSH Profilo Elektrikli Gereçler Sanayi’ne, ciddi know-how ifade etmeyen, büyük yenilikler yapılmadan ehemmiyetli miktarlarda lisans bedeli ödenmesini doğru bulmuyoruz.

Neredeyse astronomik sayılabilecek günlük teknisyen ücretleri ile yaptıkları bazı teknik değişimlerle, ürünlerde sorunlara sebep oluyor. Bunun bahane edilerek yine yönetim kurulu bilgisi dışında garanti masrafı olarak önemli meblağlar transfer edilmesini esefle karşılıyoruz.

Yurt içinden yapılan ikmallerin, yurt dışından temin şekline dönüştürülmesi maliyetleri yükseltiyor. İhracat fiyatlarının BSHPEG'ye çıkar yerine, pazarlayanlar yararına şirketin kárlarını eritecek nitelikte belirlendiğini görüyoruz.

Bosch-Siemens çoğunluk hissesini nasıl sağladı?

JAK
Kamhi, 1995 yılında, Bosch-Siemens'e, PEG Profilo'nun yüzde 46 hissesini sattı. Ancak Bosch-Siemens, AEG Hausgerate GmbH'nin PEG Profilo Elektrikli Gereçler'deki yüzde 20 hissesini satın alarak, şirketteki payını yüzde 46'dan yüzde 66'ya yükseltti. Ünvanı BSH Profilo olarak değiştirilen şirkette Profilo'nun yüzde 30, diğer küçük ortakların da yüzde 4 hissesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!