HAZİRAN ayında Demirdöküm, İzocam ve Döktaş’ta satış, ortaklık, stratejik işbirliği gibi olanakları değerlendireceğini açıklayan
Koç Holding, ilk operasyonu İzocam’da yaptı. Koç, ana faaliyet alanları dışındaki işlerinden çıkma stratejisi kapsamında İzocam’da sahip olduğu yüzde 61.19 oranındaki hisseyi Kuveytli Alamana Industuries ve Fransız Saint Gobain Isover’e 171.3 milyon dolara sattı. Anlaşmanın İzocam’ın 280 milyon dolarlık şirket değeri üzerinden yapılırken, devir tarihine kadar oluşacak özsermaye farkının fiyata yansıtılacağı kaydedildi.
ÖNCEKİ GÜN İMZALANDI: Alamana Industuries ve Saint Gobain Isover’den İMKB’ye gönderilen açıklamaya göre, Koç Holding, Temel Ticaret, Koç Yapı, Rahmi Koç, Semahat Arsel, Suna Kıraç, Mustafa Koç, Ömer Koç, Ali Koç, Koç ve Mahdumları Maden İnşaat Turizm’in İzocam’ın sermayesinde sahip oldukları toplam yüzde 61.1935 oranındaki
hisse için 5 Eylül’de devir sözleşmesi imzalandı. Açıklamada, 2002’den bu yana aşamalı olarak uygulanan olduğu stratejik planı doğrultusunda Fransız Saint Gobain Grubu’na bağlı Saint Gobain Isover ile Kuveyt kökenli Alamana Industries ortaklığıyla anlaşmaya varıldığı belirtildi.
PEŞİN ÖDENECEK: Sözleşmeye göre, devralınacak hisselerin toplam 171 milyon 341 bin dolar olan hisse devir bedeli kapanışta peşin olarak ödenecek. Hisse devir sözle sözleşmesinde yer alan fiyat ayarlaması mekanizmasına göre, hisse devri işlemleri tamamlanır tamamlanmaz, kapanış günü itibariyle SPK esaslarına göre hazırlanmış finansal tablolar ve kapanış günü bilançosuyla 30 Haziran 2006 tarihli SPK bilançosunda yer alan özsermaye rakamı arasındaki fark hesaplanacak. İki dönem arasındaki özsermaye rakamlarında artış olması halinde Alamana Industuries ve Saint Gobain Isover, Koç Grubu’na hisseleri oranında artan tutarı ödeyecek. Azalma olması halinde ise Koç Grubu alıcı şirketlere azalan tutarı ödeyecek.
ÇAĞRI YAPILACAK: Koç Topluluğunun, yüzde 61.2 hissesini 171.3 milyon dolara Fransız-Kuveyt ortaklığına sattığı İzocam’ın toplam değeri 280 milyon dolara karşılık geliyor. Bu arada Rekabet Kurulu’nun onayına bağlı olan hisse devrinin tamamlanmasından sonra azınlık hissedarlara çağrı yapılacağı belirtildi.
HİSSELER DEĞER KAZANDI: Açıklamanın ardından hızlı yükselen İzocam hisseleri tavan fiyatı olan 15.80 YTL’ye kadar yükseldi. İzocam hisseleri gün sonunda yüzde 8.39’luk pirimle 15.50 YTL oldu.
Koç, alacağı parayı Tüpraş kredileri için kullanacakKOÇ Grubu, İzocam, Demirdöküm ve Döktaş’ı elinden çıkarmayı planladığında, buradan sağlayacağı kaynağı, 4 milyar 140 milyon dolara aldığı Tüpraş için kullandığı kredilerin bir bölümünün kapatılmasını öngördüğünü bildirmişti. İzocam’dan gelecek 171.3 milyon doları Koç Grubu’nun bu amaçla kullanması bekleniyor.
Ortaklar yeni şirket kuracakFRANSIZ St. Gobain’in Paris Borsası’na yaptığı açıklamaya göre, Kuveytli Alghanim Industries ile yüzde 50-50 ortaklık yapılarak yeni bir şirket kurulacak. Bu şirket İzocam’ın yüzde 61.2’sini devralacak.
Türkiye’nin ilk yalıtım şirketiTÜRKİYE’de yalıtım sektörünün yerli sermayeli ilk ve lider şirketi olan İzocam, 2005 yılında yaklaşık 150 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Cam yünü, taş yünü, polistren ürünlerinin yanı sıra ısı yalıtımı ve çatı-cephe sistemleri üreticisi olan şirket, ürünlerini Rusya, Yunanistan, Romanya, Türk cumhuriyetleri, İsrail, Mısır, Suriye ve İran’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediyor. İzocam, 1985 yılından bu yana İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görüyor. Stratejik planı doğrultusunda odaklanmak istediği sektörlerde 2005 yılında büyük satın almalar gerçekleştiren Koç Topluluğu’nun 1965 yılında kurduğu İzocam’ın, bundan böyle yeni ortaklık yapısı ile gelişmesini sürdüreceği vurgulandı.
’Yöneticimiz uyuyor mu’ ve ’Sağolasın İzocam’la biliniyorTÜRKİYE’nin siyah-beyaz televizyonla tanıştığı ilk yıllarda ekranlara yansıyan İzocam reklamı hálá hatırlanıyor. Yalıtımın önemine dikkat çekilen İzocam reklamı şöyle gelişiyordu: "Kapıcıyı önce üst kattaki apartman sakini çağırıyor, ’Yak şu kaloriferleri kapıcı, donuyoruz’ diyor. Kapıcı kaloriferin ısısını yükseltiyor. Ardından alt kattakiler kapıcıyı çağırarak ’Söndür şu kaloriferi kapıcı pişiyoruz. Üstelik paralar boşa gidiyor, yöneticimiz uyuyor mu" şeklinde bağırıyor. Bunun üzerine kapıcı ’İzocaaaaam’ çığlığıyla yardım çağırıyor. İzocam uçarak geliyor ve apartmanın çatısına seriliyor. Kapıcı ’Üst kattakiler ısındı, alt kattakiler pişmeyor, benim de koşmaktan tabanlarım şişmeyor. Sağ olasın İzocam’ diyor ve reklam bitiyor."
Alamana da Isover’in lisansıyla üretiyorKÖKLERİ 1932’ye kadar dayanan Alghanim Industries’in bünyesinde faaliyet gösteren Alamana Industries, özellikle tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteriyor. Şirket ayrıca, Kuveyt’te Saint Gobain Isover lisansıyla yalıtım sektöründe de faaliyet gösteriyor. Dünyada 5 bin çalışanjı olan Alghanim, General Motors, Daewoo, Xerox, Avaya, Toshiba, Hitachi, Phillips, Whirpool, Frigidaire, Colgate-Palmolive, Mars Foods, Nabisco, Kraft, British Airways, Qantas, Gulf Air gibi çok sayıda markanın da temsilciliğini yapıyor. Araba kiralama ve satış, tüketici ürünleri, çelik inşaat sistemleri, sigortacılık, reklam ulaşım ve kargo firmanın Kuveyt’te lider durumda olduğu alanları oluşturuyor.
Saint Gobain, 19 yıldır Türkiye’deŞİRKETİN yeni hissedarlarından Isover, dünyanın en büyük sanayi gruplarından olan Saint Gobain’e ait ve Izocam’ın da halen lisansörü konumunda. Cam üretiminde dünya ikincisi, Saint Gobain, 47 ülkede faaliyet gösteriyor. 2005 yılını 30.2 milyar
Euro’luk ciroyla kapatan firma dünyanın ilk 100 şirketi arasında yer alıyor. Cam düz cam, cam ambalaj, yalıtım, kuvvetlendirici elyaf, Yüksek Performans Ürünleri, endüstriyel seramik ve zımparalar, Yapı sektörlerinde ve dağıtım, boru alanlarında faaliyet gösteren Saint Gobain 1987’den beri Türkiye’de de ofisiyle hizmet veriyor. Türkiye’de 1998’den beri Saint Gobain Abrasives ile aşındırıcı ürünler, 1987’den beri Saint Gobain Pam ile kanalizasyon boruları konularında faaliyet gösteren Saint Gobain, 1998’de Markem’den satın aldığı Weber Markem ile Türkiye’de yalıtım ve seramik yapıştırıcı sektörüne de girdi. 2005’de İngiliz BPB grubunu satın alan Fransız Saint Gobain böylece BPB’nin Türkiye fabrikasına da sahip olarak Türkiye’deki yalıtım yatırmlarını artırdı.