Güncelleme Tarihi:
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, bu yıl İzmir'de hava koşulları ve üreticinin ürünü tarlada bırakması nedeniyle ürün arzının yetişmediğini, diğer bölgelerden gelen ürünlerle ihtiyaca yanıt verilmeye çalışıldığını söyledi.
İzmir'de semt pazarlarında özellikle karpuz, fasulye ve salatalıkta fiyatların yılın en düşük seviyesinde olması gerekirken en pahalı dönemlerini yaşaması tüketicinin tepkisine neden oluyor.
Tüketiciler her yıl Ramazan ayı içinde tüm gıda fiyatlarının arttığını, bu yıl da çeşitli gerekçeler ortaya atılmasına rağmen fiyatların Ramazan nedeniyle yükseldiğini iddia ediyor.
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, fiyat artışlarının Ramazan ayı ile ilgisi bulunmadığını söyledi.
Bu yıl salatalık ve karpuzda sezon başladığı dönemde fiyatların çok düşük gerçekleştiğini, üreticinin tarladan satış fiyatının maliyetin çok altında kalması nedeniyle ürünü toplamamayı tercih ettiğini söyleyen Erişen, şöyle konuştu:
“Ürünü toplamak için gereken işçilik ve mazot gideriyle yaptıkları hesaplama sonucu, ürünü tarlada bırakmanın daha iyi olacağını düşündüler. Ürün arzı önemli oranda düştü. Bunun ardından da aşırı sıcaklar geldi. Fiyatların toparlanmasına rağmen bu sefer verimlilik düştü. Fasulye de sıcaklık artışından önemli oranda etkilendi.
Normalde bu ürünlerde, yılın bu döneminde ihtiyacın büyük çoğunluğu İzmir ve çevresinden karşılanabiliyordu. Bu yıl ilk kez Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden ürün getirmek zorunda kaldık. Nakliye fiyatları da etiket fiyatına eklendi. Dolayısıyla tüketicinin bu dönemde alışık olmadığı fiyatlar ortaya çıktı.”
Erişen, kilogramı 1-1,25 lira arasında satılan karpuzda fiyatın artık düşmesini beklemediklerini, salatalıkta ise seraların devreye girmesiyle 15 gün sonra fiyatların düşeceğini, fasulyede de bir miktar düşüş beklendiğini kaydetti.
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Kurşun ise fiyatlardaki anormalliğin aşırı sıcaklardan kaynaklandığını söyledi.
Bu yıl bir çok üründe aşırı sıcak nedeniyle verim düşüklüğü yaşandığını, meyve ve sebzede de ürünlerde yanma görüldüğünü kaydeden Köse, sıcaklıkların normale dönmesiyle üretimin tekrar artacağını ve fiyatlarda düşüş yaşanacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
KARPUZ VE KIYMA
İzmir'in en büyük semt pazarları arasında yer alan Hatay pazarında salatalığın kilogramı 1,25 lira, fasulye 3,5 lira ve karpuz 1 liradan satılıyor. Pazarda fasulye fiyatı barbunyayı, karpuzun fiyatı ise kavunu geçti.
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlardan Nevin Balcıoğlu, her yıl Ramazan ayında fiyatların arttığını, ancak bu yıl artışın geçen yıllara göre daha yüksek olduğunu savundu. Fiyatların, çok yüksek olduğu söylenen et fiyatlarıyla yarıştığını söyleyen Balcıoğlu, 4 kişilik bir ailenin tüketebileceği büyüklükteki bir karpuzun fiyatının yarım kilogram kıyma fiyatına ulaştığını öne sürdü.
ETTE DEĞİŞİKLİK YOK
Öte yandan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı, İzmir'e henüz ithal etin gelmediğini, fiyatlarda bir düşüş görülmediğini söyledi.
Oda olarak kasaplardan et taleplerini topladıklarını, bunu Et Balık Kurumu'na bildireceklerini ifade eden Mestanlı, şu ana kadar beklenen oranda talep gelmediğini söyledi. Mestanlı, Et Balık Kurumu'ndan alınan etin peşin ödenmesi nedeniyle beklenen talebin henüz alınamadığını da sözlerine ekledi.