İzmir üretiyor skor İstanbul'a yazılıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir üretiyor skor İstanbula yazılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2010 12:58

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın bölgedeki ilk 100 firmayı açıklamasının ardından Fortune Dergisi de ‘İlk 500 firma’ listesini açıkladı.

Buna göre, İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir, 40 firması ile listede en fazla firma ile temsil edilen 3'üncü şehir oldu. Ege Bölgesi'nde İzmir'den sonra Denizli 9, Manisa 7, Aydın 3 ve Kütahya 2 firma ile listeye girdi. Uşak ve Afyonkarahisar ise listede yer alamadı.

İzmir'in diğer sanayileşmiş büyük illerle olan asıl farkı satış gelirlerinde ortaya çıktı. Listede 243 firması olan İstanbullu firmalar 211 milyar 301 milyon lira ciro yaparken, İzmir'den sadece 8 firma fazla olan Ankaralı firmalar ciroda İzmir'i 4'e katladı. Listede İzmirli firmaların neredeyse yarısı kadar yer alan 24 Kocaelili firma ise 42 milyar 527 milyon liralık cirosu ile 17 milyar 683 milyon lira ciro yapmış İzmir'i 2'ye katladı.

ÜRETİM İZMİR'DE, MERKEZ İSTANBUL'DA

Konuyla ilgili DHA'ya bilgi veren Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sıtkı Şükürer, üretimi fiilen İzmir'de gerçekleşip merkezi İstanbul'da bulunan birçok firma bulunduğuna dikkat çekti. Geleneksel olarak Türkiye'nin ilk 1000 şirketinde yüzde 12 dolayında İzmir'in temsil edildiğini dile getiren Şükürer, “Bunlar gözönüne alınmalı ancak tek başına ciro düşüklüğünü açıklayamaz. İzmir yapı olarak da bir KOBİ kenti. KOBİ'lerin ciroları da belli bir düzeyi aşamıyor. Ancak bilinen bir durum var ki İzmir'de üretiliyor, skor İstanbul'a yazılıyor” dedi.

KOCAELİ CİROSUNU PETRO KİMYA YÜKSELTİYOR

Kocaeli'deki petro kimya tesislerinden kaynaklı böyle bir farkın yaşanabileceğini belirtti. Kentin petro kimya üssü haline geldiğini hatırlatan Şükürer, bu tür listelerde de genelde petro kimya tesislerinin satış geliri açısından en üst sıralarda olduğuna dikkat çekti.

TEPEDEKİ İSİMLER DEĞİŞMEDİ

Diğer yandan Fortune 500 listesinde en üst sıradaki Ege firması 2 milyar 339 milyon lira satış geliri ede eden JTI oldu. İlk 100'ün büyük çoğunluğunu İzmirli firmalar oluşturdu. JTI'ı 28'inci sırada 2 milyar 320 milyon liralık satış geliri ile Petkim, 41'inci sırada 1 milyar 445 milyon liralık satış geliri ile Philsa Philip Morris, 45'inci sırada 1 milyar 397 milyon lira satış geliri ile İzmir Demir Çelik, 55'inci sırada 1 milyar 157 milyon liralık satış geliri ile Tesco Kipa, 71'inci sırayı 901 milyon liralık satış geliri ile Yaşar Birleşik Pazarlama ve 90'ıncı sırayı 709 milyon liralık satış geliri ile Özkan Demir Çelik firması izledi.

'LİSTENİN GERİ KALANI DA TANIDIK’

Listenin geri kalanında sırasıyla Pınar Süt, Çimentaş, Yaşar Dış Ticaret, Dört Yıldız Demir Çelik, Küçükbay, Batıçim, Pınar Et, CMS, Menderes Tekstil, Tire Kutsan, DYO, Ege Gübre, Ege Profil, Çamlı Yem, Tuborg Bira, Ege Seramik, Hugo Boss, Tukaş, Polibak, Ataer Enerji, Alcan Karton, Esen Plastik, Norm Civata, Ege Endüstri, Bak Ambalaj, Roteks, Klimasan, Viking Kağıt, Dalan Kimya, Cevher Jant, AKG Yalıtım ve BTM yer aldı.

ZİRVEDE DENİZLİLİ TEKSTİLCİ AZ

Denizlili Er-Bakır firması da 1 milyar 227 milyon liralık net satışı ile 51'inci sıraya yerleşti. Onu listenin farklı yerlerinde sırasıyla Abalıoğlu, DTS, Kardemir Haddecilik, Pamukkale Kablo, Denizli Çimento, Aynes Gıda, Dentaş Ambalaj ve Küçüker Tekstil izledi. Listeye giren Denizli firmaları toplam 3 milyar 7 milyon satış geliri kazandı.

BİR JTI 7 MANİSALI'YA BEDEL

Ege'nin diğer illerinden Manisa Soma Elektrik, Polinas, Bosh, İnci Akü, Hayes Lemmerz, Elba ve Özlem Tarım firmaları ile listeye girdi. Manisa firmalarının toplamda yaptığı 1 milyar 649 milyon liralık net satışı JTI, Petkim ve Philip Morris gibi firmalar tek başına yaptı. Diğer yandan listeye giren Aydın firmaları Söktaş, Jantsa ve Kaltun Madencilik 2009 yılında toplam 340 milyon liralık net satış yaparken, Kütahyalı Eti Kümüş ve Kütahya Porselen ise 341 milyon liralık satış geliri elde etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!