Güncelleme Tarihi:
İzmir Limanı, yeniden yapılandırma çalışması kapsamında yolcu ve yük limanı olarak ikiye ayrıldı.
Geçen yıl 273 kruvaziyer gemiden 498 bin turistin indiği yolcu limanını özelleştirme çalışmaları devam ederken, yük limanı bölümünde de kapasitenin artırılması için yatırımlara başlandı.
Yine geçen yıl 690 bin TEU konteynerle 9 milyon 504 bin ton yükün elleçlendiği ve 90 milyon lira gelirin elde edildiği yük limanına 18 milyon liralık yatırım yapıldığı, 2012'de yatırım miktarının 88 milyon dolara çıkacağı ifade edildi.
Limanın kapasitesini üç katına çıkaracak program kapsamında ilk adım, yeni silo rıhtımı çevresindeki alanın doldurulmasıyla atıldı. Bu yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmayla kazanılacak 110 dönümlük alanda yeni vinçler ve makineler konuşlandırılacak.
2013-2015 döneminde planlanan 300 milyon liralık yatırımla ise liman alanı içinde 2. Kısım Konteyner Terminali kurulacak. 429 bin metrekarelik deniz alanının doldurulmasıyla kazanılacak alanda 750 metrelik bir rıhtım ve 550 bin metrekarelik geri saha kazanılmış olacak. Bu alan üzerinde kurulacak vinçlerle halen 7 gemiye hizmet verebilen İzmir Limanı aynı anda 16 gemiye hizmet verebilir duruma gelecek.
Büyük gemiler de gelecek
İkinci konteyner terminalinin tamamlanmasıyla birlikte limanın halen 830 bin TEU olan konteyner elleçleme kapasitesinin 2 milyon 500 bin TEU'ya çıkacağını belirten liman yetkilileri, yeni kuşak büyük gemilerin İzmir Körfezi'ne yanabaşabilmesi için de Körfez tarama projesine başlandığını belirtti.
İzmir Körfezi'nin büyük gemiler için sığ olduğunu, bu nedenle Körfez girişinden limana doğru 14 metre derinliğinde, 14 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğinde bir derin su yolu açılacağını kaydeden yetkililer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de körfez temizliği boyutuyla katıldığı proje kapsamında ÇED çalışmalarının devam ettiğini anlattı.
152 milyon liraya malolması planlanan projenin 2014 yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü kaydeden İzmir Limanı yetkilileri, bu kanalın bitirilmesiyle halen 200 metreye kadar olan 4 bin TEU kapasiteli konteyner gemilerin yanaşabildiği limana artık 350 metre uzunluğunda 10 bin TEU kapasiteli gemilerin de yanaşabileceğini kaydetti.
Liman yetkilileri derin su yolu projesinden çıkarılacak çamurun niteliğinin araştırılacağını, dolguya uygun bir çamur tespiti halinde 2. Kısım Konteyner Terminali için yapılacak dolgu çalışmasında kullanılacağını bildirdi. Proje için zemin ve dip çamurunun niteliğinin tespiti için ise çalışmanın devam ettiği, yıl sonuna kadar projenin ayrıntılarının belli olacağı ifade edildi.
Bu yatırımlarla İzmir Limanı'nın tekrar Türkiye'nin en büyük kapasiteli konteyner limanı haline geleceğine dikkat çeken yetkililer, limanın yatırım yapamaması nedeniyle geçmişte başka limanlara yönelen gemilerin de tekrar İzmir Limanı'nı yönlenmesini beklediklerini dile getirdi.
İzmir Limanı'nın navlun ve ulaşım açısından çok uygun bir konumda olduğunu, bu anlamda hiçbir limanın İzmir'e rakip olamayacağı, Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesi halinde bölgedeki tüm limanların tam kapasite çalışabilecekleri, bu anlamda limanlar arası bir rekabetin sözkonusu olmadığı da vurgulandı.
“İzmir'in payı katlanarak artacak”
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise sözkonusu yatırımlarla İzmir Limanı'nın geleceğini sağlama aldığını ifade etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'in İzmir Limanı için belirlediği kısa vade yatırımlarının tamamlandığını, orta vade yatırımlarının ise başladığını kaydeden Dologh, bu yatırımların tamamlanmasının öngörüldüğü 2015 yılında limanın uluslararası anlamda iddialı konuma geleceğini ifade etti.
İzmir Limanı'nda bu yatırımların yapılamaması nedeniyle geçmişte bazı gemilerin Aliağa'daki limanları tercih eder duruma geldiğini ancak bunun kötü bir şey olmadığını anlatan Dologh, şöyle dedi:
"Sonuçta Aliağa'daki limanlar da İzmir'in limanlarıdır. Sıkışıklık yaşandığı dönemde iyi ki Aliağa'daki limanlar vardı. Aksi taktirde büyük sorun yaşanacaktı. Konteyner piyasası rakamları hızla artıyor. Gelecekte İzmir'deki tüm limanlara yetecek konteyner hacmi olacak. Bu limanlar arasında da tatlı bir rekabet olması gerekiyor. Geçen yıl İzmir ve Aliağa'daki limanların toplamına baktığınızda elleçleme miktarında yüzde 10 artış olduğunu görürsünüz. İzmir Limanı'nın kapasitesini artırmasıyla bu artış yüzdeleri katlanarak artacaktır."