Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00
Rekabet Kurulu, Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin Koç-Shell konsorsiyumuna satışına koşullu izin verdi. İzmir’deki LPG ithaline yönelik tesislerin 3 yıl diğer dağıtım şirketlerine kullandırılması koşulu getirildi. Kurul, ‘Tüpraş’ın yüzde 51’inin devri rafinaj pazarında hakim durumu güçlendirir ama bu durum rekabetin azaltılması sonucunu doğurmaz’ dedi.
REKABET Kurulu, Tüpraş’ın yüzde 51 hissesinin
Koç Grubu’na satışına koşullu izin verdi. Kurul, İzmir’deki LPG ithaline yönelik tesislerin 3 yıl boyunca diğer dağıtım şirketlerine kullandırılması koşulunu getirdi. Rekabet Kurulu, ihalede birinci gelen Koç-Shell konsorsiyumuna Tüpraş’ın satışa izin verirken, İndian Oil- Çalık Enerji ile Oyak’a da satış yapılabileceğini bildirdi.
KÜÇÜKLERE KULLANDIR:
Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (Tüpraş) yüzde 51’lik bölümünün Koç-Shell Ortak Girişim Grubu’na satılmasına ilişkin verdiği şartlı onayın, ‘LPG pazarına ilişkin şartlı izin, özellikle ithal terminalleri ile sıkıntı olan İzmir Bölgesi ile ilgili olarak halen Tüpraş’ın alanında ve tasarrufunda olan terminalin diğer ufak dağıtım firmalarına kullandırılmasına ilişkindir’ dedi.
İZMİR’DE LPG SORUNLU: Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, Tüpraş’ın satışına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında, gazetecilerin şartlı izin konusundaki sorularını yanıtladı. Parlak, rafinaj ve dağıtım pazarında herhangi bir koşula gerek bulunmadığını bildirdi. Ancak, LPG pazarına ilişkin Rekabet Kurulu’nun koşulunun şartlı izin olduğunu belirten Parlak, özellikle ithal terminalleri ile sıkıntı olan İzmir Bölgesi ile ilgili olarak halen Tüpraş’ın alanında ve tasarrufunda bulunan terminalin diğer ufak dağıtım firmalarına kullandırılmasına ilişkin olduğunu vurguladı.
PROTOKOL VAR:
Parlak, zaten Tüpraş’la gaz dağıtım şirketleri arasında mevcut tedarik protokolü bulunduğuna dikkat çekti. Gazetecilerin şartlı iznin neden 3 yıl olduğunun sorulması üzerine Parlak, sadece İzmir Bölgesi’nde ithal terminali sıkıntısı olduğunu söyledi. Parlak, şunları diye getirdi:
‘Ancak, söz konusu bölgede ithalatçı firmalar tarafından halen yapılmakta olan yatırımlar var. Bir takım terminallerin bir kısmının hem kara hem deniz bağlantısı yapılmış, izin aşamasındadır. Bir kısmının kara kısmı tamamlanmış, deniz kısmı ile ilgili izin aşamasındadır. Dolayısıyla burada süren ithalata yönelik yatırımlar var. Bunların bu sürede tamamlanacağını düşünüyoruz.’
ÜÇ YILDA BİTER:
Söz konusu yatırımların 3 yıl içinde tamamlanamazsa, sürenin uzatılıp-uzatılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Parlak, ‘Türkiye gibi dinamik ülkelerde, özel sektörün bu kadar dinamik olduğu bir ülkede tamamlanamaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Tamamlanır diye düşünüyorum’ dedi.
SIRA ÖYK’DA: Rekabet
Kurulu’nun Tüpraş ile ilgili verdiği karar sonrasında, satışın tamamlanması için son bir aşama kaldı. Rekabet Kurulu onayından sonra ihale sonucu Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayına sunulacak. Ardından da, ihaleyi kazanan şirket ile sözleşme imzalanacak.
Koç-Shell’in 2122 istasyonu varTÜPRAŞ’a en yüksek teklifi veren Koç-Shell-Aygaz-Opet konsorsiyumunun dağıtImcı olarak mevcut 2 bin 122 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Türkiye’nin en büyük işlem hacmine sahip dağıtımcıları sıralamasında Shell, PO ve BP’nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Shell’i Opet takip ediyor. Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde dağıtıma girme hakkı doğan Tüpraş, henüz böyle bir girişimde bulunmamıştı. Yüzde 51 hissenin yeni sahipleri, dağıtıma girerek, mevcut dağıtım ağlarını geliştirecekler. Konsorsiyum üyelerinden Opet’in iki dağıtım şirketi adına 777 ve 611’en bayisi bulunuyor. Shell’in 734 bayisi de eklenince konsorsiyumun mevcut bayi sayısı 2 bin 122’ye yükseliyor. Konsorsiyum üyesi Aygaz da en büyük otogaz bayi dağıtım ağına sahip şirketler arasında bulunuyor.
Gündemimiz yoğun, Star yakında biter
REKABET Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, bir gazetecinin ‘TMSF’nin Star Grubu şirketlerine ilişkin olan değerlendirmeyi ne zaman karara bağlanacağını’ sorması üzerine de, Kurul’un değerlendirmelerinin devam ettiğini belirtti. Rekabet Kurulu’nun gündeminin oldukça yoğun olduğunu dikkat çeken Parlak, gündemlerinde olan konularla ilgili kararların önümüzdeki haftalarda açıklanacağını sözlerine ekledi.
Dünya Enerji Konseyi: Petrol faturanız yüzde 30 büyüdü
DÜNYA Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Türkiye’nin petrol faturasının, 2005 yılı temmuz ayı sonu itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığını bildirdi. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından yapılan açıklamada, yıl sonunda petrol faturasının 10 milyar doları aşmasının beklendiği ifade edildi. Açıklamada, uluslararası piyasada hızla yükselen ve uzmanlarca kalıcı olduğuna dikkat çekilen hampetrol fiyatlarının önde gelen ekonomileri dahi tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, petrolde yüzde 92 ithalata bağımlı olan Türkiye’nin bundan en fazla etkilenecek ülkelerden birisi olduğu ifade edilerek, ithalata ödenen ve giderek hızla artan petrol faturasının, ülke ekonomisi üzerindeki en ağır yüklerden biri olmaya devam ettiği bildirildi. 2004 yılında, toplam ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 25’inin petrol ithalatına gittiği kaydedilen açıklamada, gayri safi milli hasılanın (GSMH) ise yaklaşık yüzde 2.9’unun, petrol ithalatı için harcandığı belirtildi. Komite’nin açıklamasında, şöyle denildi: ‘Uluslararası Enerji Ajansı’nın, (petrol fiyatlarındaki artış, tüketimindeki birkaç puan düşüşten çok fazla etkilenmektedir) tesbitinden hareketle, Komitemiz önümüzdeki günlerde petrol tasarrufuna yönelik olarak diğer ülkelere benzer olarak bir çalışma başlatmayı planlamıştır.’